Ihminen voi kehittää osaamistaan läpi työelämän

Sitoutunut tekeminen on vienyt Jaana Nurkkalan lastenvaate- ja ulkoiluvaatekauppojen myyjästä nykyiseen tehtävään Reiman myymäläpäällikkönä, eikä omien sanojensa mukaan pois vaihtaisi. Nyt Jaana opiskelee työnsä tueksi oppisopimuskoulutuksella tekstiili- ja muotialalle suunnattua lähiesimiestyön ammattitutkintoa Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudassa.

Tekstiili- ja muotialalle voi päätyä myös sattuman kautta. Jaana Nurkkala löysi vanhempainvapaalla osa-aikatöitä läheisestä lastenvaateliikkeestä ja jäi sille tielle. Myyjän työn tehtävien lisäksi matkalla osaamista tarttui muun muassa verkkokaupan pyörittämisestä ja myymälöiden rakentamisesta. ”Olen aina ollut sellainen, että omistaudun siihen kunnolla mitä teen”, kertoo Jaana luonteestaan. Työnsä parhaiksi puoliksi hän kuvailee asiakaskohtaamisia ja hetkiä, joissa voi ylittää asiakkaan odotukset. Asiakaspalvelutyö edellyttää sosiaalisia taitoja, ja kykyä lukea asiakkaita – niistä pienimpiäkin. ”Pienet asiat jäävät lapsille mieleen”, Jaana muistuttaa. 

Kuusi vuotta sitten entinen esihenkilö pyysi Jaanaa myyjäksi Reimalle. Myyjän tehtävät vaihtuivat pian apulaismyymäläpäällikön tehtäviin. Tämän jälkeen aukesikin paikka nykyiseen myymäläpäällikön tehtävään uudessa myymälässä. ”Osoitin, että haluan ottaa lisää vastuuta ja koska oli mahdollisuus, niin sitä myös annettiin”, Jaana kertoo etenemisestään. 

Osaamisen kehittäminen kannattaa aina myös työnantajalle 

Jaanan aiempi opintotausta on teknilliseltä alalta. Ensimmäinen tutkinto prosessitekniikan diplomi-insinöörinä näkyy kuitenkin Jaanan nykyisessäkin työssä innostuksena numeroihin, analysointiin ja raportointiin. Jaana kertookin johtavansa myymälän toimintaa vahvasti lukujen kautta. Myymälät voivat itse vaikuttaa valikoimanhallintaan – siihen, mitä tuotteita tilataan lisää ja mitä ei.  

Oltuaan vuoden myymäläpäällikkönä, Jaana aloitti oppisopimuksella tekstiili- ja muotialalle räätälöidyssä Keudan lähiesimies ammattitutkinnossa. Oman kehittymishalun lisäksi kannustusta tuli myös Jaanan työnantajalta Reimalta, josta samaan koulutukseen osallistui yhteensä 6 myymäläpäällikköä ympäri Suomen. Työn ohella suoritettavat opinnot ovatkin myös yritykselle mitä mainioin paikka ohjata työntekijöidensä osaamisen kehittymistä. Monimuotokoulutus on suunniteltu suoritettavaksi työelämän ohella ja ehdoilla. 

Opiskelutehtävät ovat antaneet paljon työkaluja päivittäiseen työhön ja johtamiseen. ”Olen huomannut tekeväni jotain asioita automaattisesti, mutta nyt kun niihin oikein pureutuu, niin sieltä nousee erilaisia näkökulmia ja sitä alkaakin ajatella asioita eri tavalla”, Jaana kertoo. Koulutus on antanut uusia eväitä myös työnantajalle, sillä lähiesihenkilöitä kouluttamalla kehittyy väistämättä yrityksenkin henkilöstöjohtaminen. Lähiesimiestyön ammattitutkintoa Jaana suosittelee kaikille huolimatta siitä, onko esihenkilötyöt vasta alkamaisillaan tai takana jo vuosien kokemus. 

Osana EK:n Ihmistä tarvitaan aina -kampanjaa, Suomen Tekstiili & Muoti ja Keuda julkaisevat yhdessä kolmiosaisen juttusarjan tekstiili- ja muotialan osaajista – ihmisistä, jotka tuovat osaamisen yrityksiin. 

Keudan tekstiili- ja muotialalle räätälöity lähiesimiestyön ammattitutkinto käynnistyy taas ensi syksynä, 10.10.2023. Opinnot toteutetaan monimuotokoulutuksena. Opiskelu tapahtuu työn ohessa ja koulutus kestää keskimäärin noin vuoden. 

Anni Leiponen

Asiantuntija, viestintä

+358 50 345 3517
anni.leiponen@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset uhkaavat osaavan työvoiman saatavuutta, huoltovarmuutta ja kestävän kehityksen ratkaisuja tekstiili- ja muotialalla

Tukea tekstiili- ja muotialan opinnäytetöihin – Tex-Innon stipendihaku avautuu

Uutishuone