Itsenäisyyspäivä ilman Linnan juhlia – tänä vuonna kotona ykköset päälle ja pöytä kauniiksi!

Tänä vuonna itsenäisyysjuhlaan kannattaa miettiä uusia muotoja, ehdottaa asiantuntijamme Anne Ruokamo.

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraaminen on isolle osalle suomalaisista perinne. Tänä vuonna itsenäisyyspäivää juhlitaan toisenlaisissa merkeissä, kun Linnan juhlia ei järjestetä koronatilanteen takia.

”Linnan juhlat on meillä kansallinen instituutio, mutta peruminen oli tässä tilanteessa odotettavissa. Onneksi juhlia voi monella tavalla!” Suomen Tekstiili & Muoti ry:n asiantuntija Anne Ruokamo sanoo.

”Juhlia voi hienosti myös perhepiirissä – kotonakin voi pukeutua hyvin ja kattaa pöydän kauniiksi. Tekee aina hyvää juhlistaa merkittäviä hetkiä, kuten juuri itsenäisyyspäivää”, Anne Ruokamo toteaa.

Tänä vuonna myös muita tapahtumia ja juhlia, kuten valmistujaisia, häitä tai merkkipäiviä, on pidetty tavallista vähemmän tai pienemmässä piirissä. Yrittäjät ovat kuitenkin havainneet ilahduttavan muutoksen kuluttajien valinnoissa.

”Se, että nyt halutaan suosia suomalaisia yrityksiä on näkynyt selvästi. Omasta ompelimostamme on tilattu vanhojentanssi- ja ylioppilasjuhlapukuja enemmän kuin ennen, koska ei haluta tilata ulkomaisista verkkokaupoista. Pukuja tärkeisiin hetkiin on suunniteltu yhdessä asiakkaiden kanssa”, kertoo Jaana Varkki-Terho Muotikuusta.

”Kun eletään pienellä liekillä, satsataan laatuun ja hyvään oloon. Kotonakin voi pukeutua kauniisti, se ilahduttaa niin itseä kuin perhettä”, Varkki-Terho jatkaa.

Turo vaatettaa perinteisesti suuren osan presidentinlinnan miesvieraista. Turon toimitusjohtaja Janne Antikainen muistuttaa: ”Kotona vietettävän vapaa-ajan taas lisääntyessä on hyvä hetki käydä vaatekaappi läpi ja päivittää tarpeet tulevia tilaisuuksia ajatellen. Esimerkiksi ajanvarauksella tehtävä mittapuku tai -bleiseri tehdään yksilöllisesti jokaiselle kuluttajalle. Se on laadukas ja pitkäikäinen investointi. Hyvin pukeutumalla saa juhlatunnelmaa myös pienempiin perhe- ja muihin juhliin.”

Linnan juhlilla on on kerrannaisvaikutuksia koko ketjuun: kankaiden tekijöille ja myyjille, ompelijoille, kangaspainoille ja muille palveluille.

”Linnan juhlat ja niiden medianäkyvyys ovat lisänneet kiinnostusta suomalaista osaamista kohtaan. Ne tarjoavat näkyvyyttä niin tunnetuille yrityksille kuin nuorille kyvyillekin. Viime vuosina juhlapukeutumisessa ovat nousseet esiin myös alan innovaatiot, kuten uudet suomalaiset tekstiilikuidut. Toivotaan, että tulevina vuosina saamme taas nähdä suunnittelijoiden huippuosaamista ja innovaatioiden kärkeä”, Anne Ruokamo sanoo.

Kuva: Turo

Anne Ruokamo

Johtava asiantuntija, kansainvälinen liiketoiminta & rahoitus

+358 40 544 0886
anne.ruokamo@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Pikamuoti pois muodista – SuomiAreenassa keskusteltiin, minkälaisilla toimilla tämä tavoite saavutetaan

Seuraa STJM:n SuomiAreena-keskustelua suorana täältä

Uutishuone