Julkinen kuuleminen CMR-aineiden rajoitusehdotuksesta lastentarvikkeissa auki 29.9. saakka

Euroopan kemikaalivirasto ECHA on laatinut Euroopan komission pyynnöstä tutkimusraportin CMR-aineiden esiintymisestä lastentarvikkeissa, mukaan lukien tekstiilituotteet. Raportin tulokset toimivat syötteenä tulevalle rajoitukselle, johon liittyen ECHA on avannut julkisen kuulemisen. Lastentarvikkeita valmistavilla yrityksillä on mahdollisuus vaikuttaa julkisen kuulemisen kautta 29.9. mennessä.

ECHA julkaisi raporttinsa 23.8.2023, joka koskee useita eri tuoteryhmiin kuuluvia lastentarvikkeita, mukaan lukien tekstiilistä valmistettuja. Selvityksessä lastentarvikkeissa havaittiin CMR-aineita. Raportin tuloksissa pidettiin todennäköisenä, että lapset altistuvat CMR-aineille esille nostettujen lastenhoitotarvikkeiden vuoksi, vaikka tuotteita käytettäisiin normaalilla tavalla.

CLP-asetuksen luokkiin 1A ja 1B kuuluvat CMR-aineet ovat syöpää aiheuttavia, mutageenisiä ja lisääntymiselle vaarallisia. Niihin lukeutuu muun muassa raskasmetalleja, ftalatteja, PFAS-aineita, väriaineita ja formaldehydi. Aineita saattaa esiintyä tuotteissa joko epäpuhtauksina tai tarkoituksella lisättyinä, tietyn ominaisuuden saavuttamiseksi.

Julkaistussa rajoitusehdotuksessa lastentarvikkeilla tarkoitetaan alle 14-vuotiaiden käyttämiä tuotteita, jotka on tarkoitettu helpottamaan ja varmistamaan muun muassa nukkumista, rentoutumista, hygieniaa kuten kylpemistä, pukeutumista, lasten ruokintaa, kuljetusta ja suojaamista.  

Lastentarvikkeiksi tekstiilituotteiden osalta rajoitusehdotuksessa luokitellaan muun muassa vaipat ja vaipanvaihtoalustat, lasten tuolien ja sänkyjen pehmusteet, lasten peitot ja unipussit, patjansuojukset, lastenvaunujen suojat, leikkimatot ja ruokalaput. Rajoitus ei koskisi kuitenkaan käytettyjä tuotteita. 

ECHA on avannut julkisen kuulemisen 23.8.–29.9.2023, jolla pyritään täydentämään raportin tuloksia. Kommentteja tarvitaan erityisesti rajoituksen soveltamisalasta, sovellettavasta ikärajasta ja tuotteissa käytetyistä kemikaaleista. Jos yrityksesi valmistaa lastentarvikkeita, voit tutustua raporttiin ja vastata julkiseen kuulemiseen täällä.

Jos yritykselläsi on asiasta näkemyksiä, olethan yhteydessä liittomme asiantuntijaan. 

Katri Pylkkänen

Asiantuntija, tuotteet, materiaalit, vastuullisuus

+358 41 535 4379
katri.pylkkanen@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

EU:n uusi yleinen tuoteturvallisuusasetus kumoaa tuoteturvallisuusdirektiivin – uusia velvoitteita valmistajille ja verkkomarkkinapaikoille

Ekologiset tekstiilikuidut Suomesta: Missä mennään ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Uutishuone