Kaikkien toimialojen yritykset voivat hakea kustannustukea

Koronakriisistä kärsiville yrityksille suunnattu kustannustuki tulee haettavaksi 21.12.2020 alkaen osittain uudistetuin ehdoin. Korvattavien kulujen määrittely laajenee ja tukikausi pitenee. Tuki on suunnattu yrityksille, joiden liikevaihto on laskenut koronaviruksen vuoksi vähintään 30 prosenttia. Tukea voi hakea vaikeasti sopeutettaviin palkkakuluihin ja muihin kustannuksiin.

Kustannustuki on tarkoitettu kaikille yrityksille, joiden liikevaihto on koronan vuoksi laskenut vähintään 30 prosenttia. Valtioneuvosto antoi 18.12.2020 asetuksen toimialoista, jotka voivat hakea tukea ilman lisäperusteluja. Jos yritys ei kuulu asetuksessa määriteltyyn toimialaan, sen on perusteltava erikseen tuen tarve ja liikevaihdon lasku koronan takia.

Kustannustukea voi hakea, vaikka yritys olisi jo saanut muita suoria tukia, jotka on tarkoitettu lieventämään koronapandemian seurauksia. Jo myönnetyt tuet huomioidaan kuitenkin kustannustuen määrässä siten, että tuet yhteenlaskettuina eivät ylitä 800 000 euroa. Tukien enimmäismäärästä yritystä kohden on säädetty Euroopan komission tilapäisissä valtiontukisäännöissä.

Näin uusi kustannustuki eroaa aiemmasta. Lähde: Valtiokonttori (Voit klikata kuvan suuremmaksi)

 

Tukikausi piteni viiteen kuukauteen

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pandemian vuoksi pudonnut vähintään 30 prosenttia kesä–lokakuussa 2020, kun sitä verrataan vastaavaan ajankohtaan vuonna 2019. Jos yritys on perustettu 1.5.2019 tai sen jälkeen, vertailujakso on 1.1.–28.2.2020.

Tukea voi saada kaikille toimialoille

Kustannustuen piiriin kuuluvat ilman lisäperusteluja ne toimialat, joilla toimivien yritysten tukikauden liikevaihto on vähintään 10 prosenttia pienempi kuin vertailukauden liikevaihto. Toimialat on määritelty Valtioneuvoston asetuksessa.

Toimialalistauksen ulkopuolelle jääminen ei ole este tuen saamiselle, vaan tukea voi saada myös harkinnanvaraisin perustein. Tukiviranomainen eli Valtiokonttori tähtää siihen, että kaikki tukeen oikeutetut yritykset saavat tukea, ja kannustaa yrityksiä hakemaan tukea myös harkinnanvaraisin perustein.

Lähde: TEM (Voit klikata kuvia suuremmaksi)

Aikataulut ja kustannustuen puhelinpalvelu

Valtiokonttori avaa haun yrityksille 21.12.2020. Haku päättyy 26.2.2021.

Kustannustuen puhelinpalvelu on tarkoitettu kustannustukea hakeville yrittäjille. Valtiokonttorin asiakaspalvelu neuvoo puhelimitse myös hakemuksen täyttämisessä. Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9-15 numerossa 0295 50 3050.

Ohjeet tuen hakuun Valtiokonttorin sivuilla

Usein kysytyt kysymykset Valtiokonttorin sivuilla

TEM tiedote: Kaikkien toimialojen yritykset voivat hakea kustannustukea – ehtona liikevaihdon lasku koronan vuoksi

 

Lue myös: Yrityskysely: Pitkittyvä poikkeusaika jakaa yrityksiä – moni on vaikeuksissa, mutta osa kasvu-uralla

Anne Ruokamo

Johtava asiantuntija, kansainvälinen liiketoiminta & rahoitus

+358 40 544 0886
anne.ruokamo@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Hae mukaan: Ylimmän johdon sparrausverkosto jatkaa kestävän kansainvälisen kasvun aiheilla

Muodista voidaan tehdä miljardibisnes Suomessakin

Uutishuone