Kangasmaskeille valmisteilla nopealla aikataululla eurooppalainen esistandardi

Esistandardi on opastava asiakirja, eli se ei ole velvoittava. Valmista odotetaan jo kesäkuun puolivälissä.

(Edit. 17.6.2020: Standardi on valmistunut ja siitä odotetaan tietoa todennäköisesti 18.6.2020)

Eurooppalainen standardisoimisjärjestö CEN on laatimassa esistandardia kangasmaskeille. Esistandardin (CWA, CEN Workshop Agreement) valmistelu on käynnistynyt Euroopan komission pyynnöstä, ja valmistelua johtaa Ranskan kansallinen standardisoimisjärjestö AFNOR.

Osassa Euroopan maita, kuten Ranskassa, on jo otettu käyttöön kansallinen standardi kasvomaskeille. Esistandardin työstössä ovat mukana ne maat, joilla on jo maskeille oma kansallinen oppaansa. Suomessa ei ole kansallista kasvomaskistandardia tai ohjeistusta.

Esistandardi eli CWA on opastava asiakirja, eli se ei ole velvoittava kuten eurooppalainen standardi eikä sitä tulla vahvistamaan kansallisesti jäsenmaissa. Se voidaan laatia paljon nopeammin kuin standardi, ja tavoitteena onkin, että kangasmaskeja koskeva CWA olisi valmis jo 15.6.2020.

Valmistuttuaan esistandardi tulee maksutta saataville sekä CENin että kansallisten standardisoimisjärjestöjen, kuten Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n, verkkosivuille.

Hengityksensuojaimille ja kirurgisille suu-nenäsuojille on olemassa eurooppalaiset standardit, jotka pysyvät ennallaan. Uusi esistandardi tulee olemaan vaatimuksiltaan niitä kevyempi.

Lisätietoja esistandardin valmistelusta voi tiedustella SFS:ltä. Suomen Tekstiili & Muoti ry tiedottaa jäsenyrityksiään asian etenemisestä.

SFS:n uutinen 27.5.2020  kasvomaskien esistandardin valmistelusta

Katri Pylkkänen

Asiantuntija, tuotteet, materiaalit & vastuullisuus

+358 41 535 4379
katri.pylkkanen@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Kiellettyjen ja rajoitettujen kemikaalien lista (RSL) päivitetty

Tuore selvitys: Kierrätyskuitumarkkinoilla keskityttävä kierrätyksen lisäksi lopputuotteisiin

Uutishuone