Kansainvälisen kaupan tietopankki Access2Markets auttaa viennin ja tuonnin kysymyksissä

Harjoitatko vientiä tai tuontia EU:n ulkopuolisten maiden kanssa? Löydät uudelta Access2Markets-sivustolta tuotekohtaisia tietoja tulleista ja veroista, tuotevaatimuksista, alkuperäsäännöistä ja kaupan esteistä. Sivustolla on myös uusi itsearviotyökalu, jonka avulla voit arvioida, täyttääkö tuotteesi tullietuuteen oikeuttavat alkuperäsäännöt.

Access2Markets on EU:n ylläpitämä kansainvälisen kaupan portaali. Se on suunnattu sekä vientiyrityksille että kansainvälistä hankintaa harjoittaville yrityksille. Tulliasioiden ja alkuperäsääntöjen lisäksi  portaalissa on myös tietoa EU:n kauppasopimuksista sekä Brexitistä.

Kansainvälistä kauppaa harjoittavat yritykset voivat hyötyä EU:n yli 70 kauppasopimuksesta monin tavoin, sillä ne alentavat ja jopa poistavat tullimaksuja kaupankäynnissä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Kauppasopimukset myös vähentävät liiketoimintaa haittaavia kaupanesteitä, kuten esimerkiksi erilaisia pakollisia tuotemerkintä- ja sertifiointivaatimuksia.

Osa Access2Markets-sisällöstä on yrityksille tuttua Euroopan komission Market Access Databasesta, jonka tiedot on nyt siirretty uuteen portaaliin. Sisältöä on täydennetty muun muassa alkuperäsäännöillä sekä tiedoilla siitä, kuinka tuotteiden tariffit alenevat EU:n kauppasopimusten myötä tulevina vuosina.

Ajankohtaista tietoa kansainvälisestä kaupasta ja apua alkuperäsääntöjen pähkäilyyn

Tuotekohtaisten tietojen lisäksi Access2Markets-portaalista löytyy ajankohtaistietoa kansainvälisestä kaupasta, kuten esimerkiksi Yhdysvaltojen ja EU:n tuoreesta tariffisopimuksesta ja siitä, että Kambodža menetti tullittoman pääsyn EU:n markkinoille.

Portaalissa on myös uusi ROSA (Rules of Origin Self-Assessment Tool), joka auttaa alkuperäsääntöjen avulla selvittämään, voiko tuotteeseen soveltaa EU:n ulkopuolisessa kaupassa alennettua tullia tai tullittomuutta.

Suomenkielinen portaali on ainakin joiltain osin koneellisesti laadittu käännös. Englanninkielinen versio on sujuvampi ja ymmärrettävämpi.

Tutustu tästä:

Access2Markets, englanninkielinen sivusto 

Video opastaa portaalin käyttöön

Anne Ruokamo

Johtava asiantuntija, kansainvälinen liiketoiminta ja rahoitus

+358 40 544 0886
anne.ruokamo@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Heimtextil avasi tekstiilialan messuvuoden

Kuulumisia ELY-rahoituksessa: hae heti ja tule kuulolle webinaariin

Uutishuone