Kirje vuokranantajille: Tekstiili- ja muotialan yritykset vaikeuksissa – helpotuksia vuokriin tarvitaan

Suomen Tekstiili & Muoti ry on lähestynyt suurimpia vuokranantajia allaolevalla kirjeellä.

Hyvä vuokranantajan edustaja,

Tekstiili- ja muotialan yritykset ovat koronakriisin takia isoissa vaikeuksissa. Myymälöitä on ollut maaliskuusta lähtien suljettuna ja henkilökuntaa lomautettuna. Tekstiili- ja muotialaa edustavista jäsenyrityksistämme yli 70 prosenttia lomauttaa henkilöstöään, ja useampi kuin joka kymmenes yritys on jo vaarassa ajautua konkurssiin.

Epidemian hillitsemiseksi määrätyt rajoitustoimet ovat iskeneet yritysten toimintaan voimalla. Negatiivisin vaikutus on ollut kokoontumis- ja tapahtumarajoituksilla, mutta myös turismin tyrehtyminen ja kuluttajien huoli omasta tulevaisuudesta ovat romahduttaneet myynnin. Vaateyrityksistä joka toinen kertoi kyselyssämme, että liikevaihto on pienentynyt alle puoleen verrattuna vuoden takaiseen. Osalla yrityksistä liikevaihto on pudonnut normaalista yli 80 prosenttia.

Yritysten tulovirta on tippunut siis katastrofaalisesti ja monilla kassakriisi on akuutti. Yhteiskunnan vähittäisen avautumisen ei odoteta tuovan kassakriisiin nopeaa helpotusta.

Merkittävä osa jäsenyrityksistämme on hakenut vuokranalennusta tai vuokravapaita kuukausia. Monet vuokranantajat ovatkin tulleet ilahduttavasti yrityksiä vastaan. Mediassa on uutisoitu, kuinka eläkevakuuttajat ovat huomanneet yritysten ahdingon ja myöntäneet vuokravapaita kuukausia kahvila- ja ravintolayrityksille. Erikoismyymälät on kuitenkin enimmäkseen jätetty näiden myönnytysten ulkopuolelle, vaikka niidenkin tulovirta on asiakaskadon myötä nollissa.

Teidän liiketiloissanne on vuokralaisina tekstiili- ja muotialan yrityksiä, joille tilapäinen vapautus vuokrasta olisi huomattava apu vaikeassa tilanteessa. Vuokrien maksun siirtäminen parin-kolmen kuukauden päähän ei valitettavasti auta yrityksiä, vaan nyt tarvitaan konkreettista vastaantuloa.

Vetoamme teihin, jotta omalta osaltanne auttaisitte kannattelemaan yritykset pahimman kriisin yli. Kohtuullinen lovi vuokratuloissanne olisi merkittävä helpotus suomalaisyrityksille. Vaarana on tekstiili- ja muotialan yritysten konkurssiaalto, jolloin moni liiketila uhkaa jäädä tyhjilleen. Elinvoimaiset kauppakeskukset ja monimuotoinen kaupunkikulttuuri ovat meidän kaikkien etu.

Keskustelemme tästä aiheesta mielellämme lisää!

Ystävällisin terveisin,

Lasse Wendelin
vt. toimitusjohtaja
Suomen Tekstiili & Muoti ry
0400 241 190
lasse.wendelin@stjm.fi

Anne Ruokamo
asiantuntija
Suomen Tekstiili & Muoti ry
040 544 0886
anne.ruokamo@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Muodistako miljardibisnes Suomeen? SuomiAreenassa keskusteltiin suomalaisen muodin kasvusta

Hyvää kesää! Toimistomme lomailee heinäkuussa

Uutishuone