Korona jakoi yritykset kahteen kastiin – paikallisen sopimisen tarve korostuu

Yli puolet tekstiili- ja muotialan yrityksistä kertoo, että niillä on vaikeuksia tulevien palkankorotusten toteuttamisessa. Palkkaratkaisuja pitäisi hakea yrityskohtaisesti, yritysten vaihtelevat tilanteet huomioiden.

Koronakriisi on vaikuttanut tekstiili- ja muotialan yrityksiin eri tavoin. Osalla myynti on romahtanut, ja ne ovat isoissa vaikeuksissa. Osa taas on löytänyt uutta liiketoimintaa ja kasvua.

”Yritykset ovat pystyneet sopeutumaan tilanteeseen vaihtelevasti, ja tilanteen epävarmuus vaikuttaa tekstiili- ja muotialaan vielä pitkään. Korona on tuonut kysyntää kuitukangastuotteille ja suojavarusteille, mutta esimerkiksi monen vaateyrityksen myynti on romahtanut, kun kotitalouksien kulutus on hiljentynyt epävarmassa tilanteessa. Tulevaisuuden kehityksen ennustaminen on juuri nyt erittäin vaikeaa”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n työmarkkinapäällikkö Tuija Vehviläinen.

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenyrityksistä 44 prosenttia arvioi, että niiden liikevaihto on joulukuussa ennallaan tai normaalia suurempi. Kolmasosa arvioi liikevaihdon olevan 124 prosenttia normaalia pienempi, ja joka viides arvioi sen olevan 2549 prosenttia pienempi.

Myös tulevat kuukaudet jakavat yrityksiä: 24 prosenttia odottaa yritystoiminnan supistuvan alkuvuodesta, 20 prosenttia laajenevan.

”Nyt jos koskaan yrityksissä tarvitaan paikallista sopimista ja yrityskohtaisia ratkaisuja. Reilusti yli puolet yrityksistä kertoo, että tulevan kevään palkankorotusten toteuttaminen aiheuttaa niille vaikeuksia”, Tuija Vehviläinen sanoo.

Työehtosopimuksissa on sovittu palkankorotuksista keväälle 2021. Miltä palkankorotukset näyttävät yrityksesi taloudellisen tilanteen valossa? Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n yrityskysely 16.–19.11.2020 (voit klikata kuvaa suuremmaksi).

Tekstiili- ja muotialan palkankorotuksista päätettiin juuri ennen koronaepidemian alkua ja ne mitoitettiin koronaa edeltävälle tasolle. Vehviläinen arvioi, että jos palkantarkistuksista olisi päätetty hiukan myöhemmin, ne olisivat todennäköisesti olleet tasoltaan matalammat.

”Paikallisessa sopimisessa on kyse yhteisen edun löytämisestä, ei vastakkainasettelusta. On tärkeää päästä vaikeista ajoista yhdessä eteenpäin. Yritykset ovat niin erilaisissa tilanteissa, että yksi malli ei sovi kaikille. Yritykset haluavat pitää kiinni osaavista työntekijöistään, ja tähän saakka on selvitty pääosin lomautuksilla. Pelkona on kuitenkin, että jos yritysten tilanteita ei pystytä katsomaan yksilöllisesti, koronasta kärsineissä yrityksissä joudutaan irtisanomisiin ja työttömyys kasvaa”, Tuija Vehviläinen sanoo.

Tekstiili- ja muotialan työehtosopimukset mahdollistavat laajan paikallisen sopimisen. Paikallinen sopiminen edellyttää luottamusta ja keskustelua.

”Yrityskohtaisissa ratkaisuissa onnistumiselle tärkeää on, että työpaikan keskustelukulttuuri on rehellistä ja avointa, ja keskustellen haetaan win-win-ratkaisuja sekä työnantajalle että työntekijöille.”

Tekstiili- ja muotialan palkantarkistukset kevät 2021

  • Työntekijät: 1.3.2021
    1,2 % yleiskorotus+ 0,8 % paikallinen erä
  • Toimihenkilöt: 1.5.2021
    Palkantarkistus sovittavissa paikallisesti. Neuvottelut käytävä 30.4. mennessä.
    Jos palkankorotuksesta ei onnistuta sopimaan, korotus on suuruudeltaan 1,2 % yleiskorotus + 0,8 % paikallinen erä.
  • Kummallakin sopimusalalla on kriisilauseke, jonka mukaan palkankorotuksista voidaan sopia toisin, jos yrityksen taloudellinen tila niin vaatii.

Lue myös: Yrityskysely: Pitkittyvä poikkeusaika jakaa yrityksiä – moni on vaikeuksissa, mutta osa kasvu-uralla

Tuija Vehviläinen

Työmarkkinapäällikkö, TES- & työlainsäädäntöasiat

+358 40 751 9543
tuija.vehvilainen@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Talouskatsaus: Yritysten näkemykset synkenneet, tulevaan suhtaudutaan epäilevästi

Pandemian aikaiset “jatkuvat yt-neuvottelut” ovat nykyään keskiviikkokokouksia

Uutishuone