Osaamiskartoitus: Jatkuva oppiminen on yritysten kehityksen ja kasvun keskiössä

Suomalaisen tekstiili- ja muotialan kasvu sekä kehitys riippuvat osaavasta työvoimasta. Yritykset peräänkuuluttavat alalle lisää kaupallista, kansainvälistä sekä materiaaliteknistä osaamista. Täydennyskoulutusta kaivataan ennen kaikkea digitaitoihin sekä vastuullisuuteen ja kiertotalouteen liittyen, kertoo Suomen Tekstiili & Muodin tekemä osaamiskartoitus.

Kaupallinen osaaminen on tärkeää missä tahansa roolissa” toistuu Suomen Tekstiili & Muodin jäsenyrityksilleen toteuttaman osaamiskartoituksen vastauksissa. Kyselyllä haluttiin selvittää tekstiili- ja muotialalla olevaa sekä alan kehittymisen kannalta keskeisiä tietoja ja taitoja.

Yritysten osaamistarpeissa korostuvat jopa uusia rekrytointeja enemmän joustavat mahdollisuudet jatkuvaan oppimiseen. Tärkeimmät ajankohtaiset aiheet täydennyskoulutuksille ovat vastuullisuus ja kiertotalous sekä digitaidot, joissa halutaan lisäkouluttaa koko yrityksen henkilöstöä. Tärkeiksi koulutusaiheiksi koetaan myös markkinointi ja brändäys, johtamis- ja esimies- sekä vientiosaaminen.

Jatkuvan oppimisen tarpeet ovat yrityksille selkeitä. Koko henkilöstöä halutaan kouluttaa digitaalisten työkalujen sekä vastuullisuuden ja kiertotalouden parissa. (Klikkaa kuva suuremmaksi.)

 

68 prosenttia vastaajista toivoo muutaman päivän tehokoulutuksia tai lyhyehköjä kurssimuotoisia täydennyskoulutuksia. Myös verkkopohjaisia opiskelumahdollisuuksia kaivataan nykyistä enemmän. Korkeakoulutuksen toivotaan avaavan lisää mahdollisuuksia yksittäisten lyhyiden moduulien tai kurssien suorittamiseen. Ammatillisessa koulutuksessa vastaavat mahdollisuudet aukesivat koulutusuudistuksen yhteydessä kaksi vuotta sitten.

”Tekstiili- ja muotialan koulutuksen tarjoajat ovat keskittyneet tutkintoon johtavaan koulutuksen ja se ei riitä tämän päivän työelämälle. Uudenlaisia mahdollisuuksia jatkuvan oppimisen toteutuksiin tarvitaan korkeakoulutuksessa kipeästi”, sanoo Suomen Tekstiili & Muodin toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Yritykset toivovat erityisesti lyhytkestoisia täydennyskoulutusmuotoja. (Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Tuotannon tehtävissä ennakoitua osaajatarvetta

61 prosentilla vastaajista on ollut hankaluuksia tai vaikeuksia rekrytoinneissa viimeisen viiden vuoden aikana. Useimmin ongelmat johtuvat hakijoiden erityisosaamisen puutteesta tai siitä, ettei osaajia ole saatavilla työmarkkinoilla.

Lähivuosien uusia rekrytointeja tullaan tekemään todennäköisimmän ompelun, myynnin sekä tuotanto- ja tuotekehityksen tehtäviin. Huolta ja haasteita kotimaisessa tuotannossa aiheuttavat teollisen ompelun huono vetovoima sekä nykyisten osaajien eläköityminen. Tuotannoissa on myös tehtäviä, joihin ei ole enää koulutusta tarjolla.

─ Ompelijatarvetta on jo nyt, ja sitä on myös jatkossa erityisesti neuloksia valmistavissa yrityksissä sekä työvaatteiden ja kodin sisutustuotteiden parissa. Nimenomaan sarjatuotannon hallitsevista ompelijoista on pulaa, kertoo Auvinen.

Vaatteiden ja asusteiden valmistuksen lisäksi ommellaan muun muassa peittoja, tyynyjä, erilaisia keittiö- ja sisustustekstiilejä, lentokoneiden ja junien istuimia, painehoitoasuja, pelastuskuivapukuja, reppuja sekä työvaatteita. Vaikka yrityksen tuotanto olisi ulkomailla, valmistetaan useassa yrityksessä mallikappaleet Suomessa sekä tehdään viimeistely- ja korjausompeluita.

Moni yritys arvio suunnitteluosaamisen olevan hyvällä tasolla. Sen sijaan liiketoiminnan muutos, kasvun hakeminen, kansainvälistyminen sekä verkkokaupan haltuun ottaminen tuo yrityksille tarpeita rekrytoida myynnin ammattilaisia. Myös erilaisia tekniikan alan osaajia tarvitaan mm. prosessinhallintaan ja verkkokauppaan liittyen.

Kapeista koulutusohjelmista monialaisiksi osaajiksi

Ammatillisesta koulutuksesta valmistuneiden kielitaito, digitaidot sekä yleiset työelämätaidot saivat vastaajilta kriittistä palautetta. Korkeakoulututkintoihin puolestaan toivottiin lisää kursseja liiketoimintataitoihin, ympäristövaatimuksiin, materiaalitekniikkaan sekä tuotannon mahdollisuuksiin liittyen.

─ Nopeaan valmistumiseen ei tule kannustaa monipuolisen osaamisen kustannuksella, sillä yritykset tarvitsevat laaja-alaista osaamista. Alalla on ratkottavana suuria haasteita erityisesti vastuullisuuden ja uusien kuitujen parissa, Auvinen muistuttaa.

Suomen Tekstiili & Muodin suositukset valmistuvien tekstiili- ja muotialan ammattilaisten haltuun otettavaksi:

1. Kaupallinen osaaminen
2. Materiaalitekninen osaaminen
3. Digitaidot
4. Ympäristöymmärrys
5. Kansainvälisyys

Tutustu selvityksen tuloksiin tarkemmin tutkimusraportissa Tulevaisuuden tekijät – suomalaisen tekstiili- ja muotialan osaamistarpeet 2020.

Ajankohtaista aiheesta

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset uhkaavat osaavan työvoiman saatavuutta, huoltovarmuutta ja kestävän kehityksen ratkaisuja tekstiili- ja muotialalla

Tukea tekstiili- ja muotialan opinnäytetöihin – Tex-Innon stipendihaku avautuu

Uutishuone