Tekstiili- ja muotialan yrityksille: Palkkaa kesätyöntekijöitä! 

Nyt on aika palkata kesätyöntekijöitä. Kesätyö on usein nuorelle ainoita tapoja saada tietoa eri alojen töistä ja työpaikoista sekä saada kokemusta työelämästä ja työelämän pelisäännöistä. Kesätyöntekijöiden palkkaaminen on siten hyvä teko.

Työehtosopimuksissa on omat palkkamääräykset kesätyöntekijöitä koskien. Työntekijäsopimusalalla vähimmäispalkka on alle 18-vuotiaan koululaisen tai opiskelijan kesätyöhön palkattaessa 75 prosenttia 1. palkkaryhmän ohjepalkasta. Toimihenkilötehtävissä alle 25-vuotiaan kesätyöntekijän vähimmäispalkka on puolestaan 75 prosenttia työnvaativuusluokkapalkasta. Neuvotteluosapuolet ovat sopineet, että kesätyöntekijöitä ja -harjoittelijoita voidaan yrityksiin ottaa, vaikka yrityksissä on sopeuttamistoimenpiteitä. 

Tutustu työelämään ja tienaa 

”Tutustu työelämään ja tienaa” on koululaisille tarkoitettu työelämään tutustumisohjelma, jonka avulla nuorelle pyritään antamaan omakohtaisia kokemuksia työelämästä, työtehtävistä ja työelämän pelisäännöistä sekä yritysten ja muiden työpaikkojen toiminnasta. 
 
Tutustu työelämään ja tienaa -mallissa nuori tulee harjoitteluun yritykseen kahdeksi viikoksi ja hän saa palkkaa 365 euroa. Palkka sisältää tutustumisjaksolta lomakorvauksen, mutta palkasta on maksettava työnantajan toimesta lakisääteiset sosiaaliturvamaksut. Nuorella voi olla vain yksi tämän suosituksen mukainen tutustumisjakso samalla työnantajalla vuoden aikana.  

Suomen Tekstiili & Muoti on mukana Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmassa sekä työntekijä- että toimihenkilösopimusalojen osalta.

Tuija Vehviläinen

Työmarkkinapäällikkö, TES- & työlainsäädäntöasiat

+358 40 751 9543
tuija.vehvilainen@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Lakkotoimien pitkät varjot: Peruuntuneita investointeja ja menetettyjä asiakkuuksia

Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron poliittiset työtaistelut iskevät tekstiili- ja muotialaan

Uutishuone