- Työelämä
Pitkät paikallisen sopimisen perinteet auttavat pirkanmaalaista yritystä ratkaisemaan vaikeitakin kysymyksiä
Paikallisen sopimisen kulttuuria kannattaa rakentaa pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti, jos halutaan aikaansaada tuloksia. Pirkanmaalaisessa pk-yrityksessä työntekijöiden kuulluksi tuleminen, jatkuva vuoropuhelu ja tasapuolinen kohtelu ovat olleet johtavia periaatteita henkilöstöjohtamisessa vuosien ajan.
Kyseisessä yrityksessä henkilöstöryhmillä on oma edustajansa, mikä ei ole enää tänä päivänä kovin tavallista. Paikallisen sopimisen kulttuuriin kuuluu kerran kuukaudessa käytävät yhteistoimintapalaverit henkilöstön edustajien kanssa ja kahden kuukauden välein käytävät koko yrityksen infotilaisuudet. Yhteisissä yhteistoimintapalavereissa sovitaan yhteisistä pelisäännöistä ja käsitellään työnantajan toimesta yrityksen tilauskantaa, ennusteita ja yhteisiä tavoitteita.
Haastavina aikoina yhteistoimintapalaverien ryhmä pyrkii yhdessä löytämään ratkaisuja, jotta muutosneuvotteluilta vältytään. Viime vuosina tes-ratkaisuissa mukana olleista paikallisten erien käytöstä ja kohdentamisesta on niin ikään sovittu yhteisesti tässä ryhmässä. Henkilöstön edustajat tuovat ryhmän kokouksiin henkilöstöltä tulevia aloitteita sekä viestiä henkilöstöä askarruttavista asioista.
”Yrityksessä on sovittu jo vuosia sitten tunti tunnista -työaikapankista, samalla kun siirryttiin 37,5 -tuntiseen työviikkoon. Myös vuosiloman ajankohtien päättämisessä noudatettavista periaatteista ja lomarahan vapaaseen vaihdon käytännöistä on sovittu paikallisesti. Luottamushenkilöiden kanssa käydyt säännölliset palaverit on ollut toimintatapa, jonka avulla on löydetty ratkaisut vaikeisiinkin kysymyksiin ilman riitoja”, kuvailee liiton työmarkkinapäällikkö Tuija Vehviläinen.
Jatkuvia kehitysaskelia
Viime vuoden keskeisenä yrityksen tavoitteena on ollut vahvistaa ja lisätä työorganisaation avoimuutta, psykologista turvallisuutta ja työhyvinvointia sekä lisätä henkilöstön osallistamista toiminnassa.
”Johtoryhmää on koulutettu hyvää osallistavaan johtajuuteen, jossa tavoitteena on lisätä tuottavuutta yhteistoiminnan, kukoistavan työyhteisön ja avoimemman vuorovaikutuksen kautta. Näillä teemoilla paikallisen sopimisen kulttuuria syvennetään entisestään”, havainnoi Vehviläinen.
Panostetaan paikalliseen sopimiseen -juttusarjalla haluamme kannustaa paikalliseen sopimiseen, sekä hyvän työkulttuurin rakentamiseen tekstiili- ja muotialalla. Paikallinen sopiminen ei edellytä juristin pätevyyttä, eikä sen tarvitse olla vaikeaa. Alkuun pääsee hyvällä vuorovaikutuksella, ja molemminpuolisella luottamuksella. Juttujen esimerkit ovat työmarkkinapäällikkö Tuija Vehviläisen havaintoja yrityksien hyvistä käytänteistä vuosien varrelta.
Tuija Vehviläinen
Työmarkkinapäällikkö, TES- & työlainsäädäntöasiat