- Liiton ajankohtaiset
Syysseminaarissa ratkottiin osaamisen ja työvoimakohtaannon aiheita tekstiili- ja muotialalla
Osaavan työvoiman saatavuudesta on tullut keskeinen yritysten kasvua ja menestystä rajoittava tekijä. Suomen Tekstiili & Muoti kokosi syysseminaarissaan alan yrityksiä ja sidosryhmiä ratkaisemaan polttavaa kysymystä: Mistä osaavaa työvoimaa uudistuvalle tekstiili- ja muotialalle?
Suomen Tekstiili & Muodin hallituksen puheenjohtajan Pekka Helynranta avasi tilaisuuden. Hän korosti puheenvuorossaan, että työntekijöiden osaaminen perustuu Aalto-jakkaran lailla kolmeen tukijalkaan: tietoon, taitoon ja asenteeseen.
Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen piti puheenvuoron osaamis- ja työvoimahaasteista ikääntyvässä Suomessa ja peräänkuulutti tekstiili- ja muotialan roolia tässä. Valtonen alleviivasi konkreettisten toimien lisäksi asenneilmapiirin muutosta: ”Haluaisin, että me tehdään Suomesta mahdollisuuksien maa: että täällä saa onnistua ja epäonnistua.”

Osaamista koskevissa keskusteluissa painotus on usein teknologiapuolen ihmisissä, mutta tarve on erilaisille ihmisille ja erilaiselle osaamiselle. Tekstiili- ja muotialalla on Valtosen mukaan valtavasti potentiaalia, ja luovuutta, mutta olennaista on, osataanko tuotteita kaupallistaa ja viedä kansainvälisille markkinoille.
Laadukkaalla, korkeatasoisella tekemisellä voidaan houkutella ulkomaista osaamista
Osaamistarpeisiin ja työvoiman saatavuuteen tarvitaan useita, eritasoisia ratkaisuja. Kansainvälisten osaajien ja työvoiman houkuttelu on yksi keskeinen haaste, johon pureutuivat Aalto-yliopiston opetuksesta vastaava vararehtori Petri Suomala, sekä maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela puheenvuoroissaan.
Suomala korosti, että korkeatasoinen koulutus kiinnostaa kansainvälisestikin. Aalto-yliopiston kasvatit ovat niittäneet mainetta startup-piireissä, mutta myös tekstiili- ja muotialan arvostetuissa kilpailuissa, kuten viimeisimpänä Hyeresissä. Suomen houkuttelevuus edellyttää kuitenkin koulutusnäkymien lisäksi myös uranäkymiä.
Ilkka Haahtela kertoi, että tässä on paljon tehtävää: ”Jos haluamme pärjätä kilpailussa, niin houkuttelutyötä pitäisi tehdä paljon nykyistä enemmän. Osa yrityksistä on tehnyt houkuttelutyötä itsenäisesti, mutta sitä pitäisi tehdä systemaattisesti yhteiskunnan tuella.”
Tilaisuuden lopuksi paneelikeskustelussa tarkasteltiin työvoiman kohtaannon pullonkauloja tekstiili- ja muotialla. Paneelissa keskustelivat vastuullisuusjohtaja Laura Roman Haltilta, EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen EK:sta, strategisen markkinoinnin ja liiketoiminnan kehittämisen johtaja Essi Wallin-Rae Lindströmiltä sekä Suomen Tekstiili & Muodin koulutus- ja osaamisasiantuntija Inna Ahlqvist. Keskustelussa peräänkuulutettiin asenteen ja osaamisen lisäksi yhteistyötä ja yhdistäviä alustoja elinkeinoelämän, kouluttajien ja päättäjien välillä.
Syysseminaari päättyi juhlallisuuksiin. Suomen Tekstiili & Muodin hallituksen puheenjohtaja Pekka Helynranta ja liiton toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski muistivat hallituksen entistä jäsentä, Mikko Koposta liiton eteen tehdystä työstä.
Mihail Tchitcherin
Johtava asiantuntija, viestintä & yhteiskuntasuhteet