Talouskatsaus: Yritykset investoivat tuotantoon ja osaamiseen

Tekstiili- ja muotialan yritysten suhtautuminen tulevaan on hieman piristynyt. Liikevaihdon kasvuun uskoo lähes puolet alan yrityksistä, ja investointihalukkuus on selvässä nousussa. Vaikka talouden epävarmuus jatkuu, investoinnit tuotantoon ja osaamisen kehittämiseen luovat toiveikkuutta pitkän aikavälin kasvusta, selviää Suomen Tekstiili & Muoti ry:n (STJM) yrityskyselystä.

Talousuutiset ovat olleet viime aikoina varovaisen optimistisia, ja samaa viestiä kertovat myös suomalaiset tekstiili- ja muotialan yritykset. Kyselyn mukaan 42 prosenttia yrityksistä odottaa liikevaihdon kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana ja 18 prosenttia suunnittelee laajentavansa yritystoimintaa. Muutos on varsin merkittävä, sillä vielä keväällä yritystoiminnan laajentumiseen uskoi vain kaksi prosenttia yrityksistä.

”Lähes 40 prosenttia yrityksistä ilmoitti liikevaihdon olleen heinä-elokuun osalta suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan, mikä sekin lisää varovaista uskoa piristymisestä. On kuitenkin huomionarvoista, että vertailukausi oli poikkeuksellisen heikko”, muistuttaa Suomen Tekstiili & Muodin talous- ja tilastoasiantuntija Ville Salonen.

Työllistämisen osalta tunnelmat ovat varovaiset ja osittain kaksijakoiset. Vain 18 prosenttia yrityksistä aikoo palkata lisää työntekijöitä seuraavan puolen vuoden aikana, ja saman verran yrityksiä ennustaa työvoimatarpeen vähenevän. Työttömyys tai lomautukset ovat koskettaneet 14 prosenttia yrityksistä, mutta toisaalta 37 prosenttia yrityksistä tarvitsisi lisää työvoimaa.

”Yritysten rekrytointihalukkuuden ja tarpeen ero on varsin merkittävä. Pitkään jatkunut kireä taloustilanne haastaa kokoaikaisen työvoiman palkkaamista”, arvioi Salonen.

Investointihalukkuus on puolestaan kasvanut selvästi: peräti 57 prosenttia kyselyyn vastanneista suunnittelee uusien investointien tekemistä seuraavien kuuden kuukauden aikana. Pidemmällä aikavälillä investointeja suunnitellaan erityisesti tuotantoon, kansainvälisille markkinoille, tutkimukseen ja kehitykseen sekä osaamisen kehittämiseen.

Yritysten investointisuunnitelmat ja pitkän aikavälin kasvuodotukset luovat siis uskoa talouden vakaantumisesta, mutta lyhyellä aikavälillä epävarmuutta on vielä ilmassa.

Kysely toteutettiin aikavälillä 17.9.–10.10.2024. Vastaajajoukko edustaa kattavasti tekstiili- ja muotialaa niin tuotesegmentin kuin kokoluokkansa suhteen. Vastaajayritykset työllistävät Suomessa noin 3 000 henkilöä ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto on yli 500 miljoonaa euroa.

Ville Salonen

Asiantuntija, tilastot & talous

+358 50 565 1286
ville.salonen@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Tekstiili- ja muotialan suhdannenäkymät: Maltillista kehitystä ja pitkän aikavälin optimismia

Pekka Helynranta jatkaa STJM:n hallituksen puheenjohtajana

Uutishuone