Tekstiili-insinöörejä koulutetaan jälleen Suomessa – uudistunut koulutusohjelma käynnistyy syksyllä Tampereella

Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK käynnistää seitsemän vuoden tauon jälkeen tekstiili-insinöörikoulutuksen. Englanninkielinen tekstiili- ja materiaalitekniikan koulutusohjelma starttaa elokuussa 2022 ja hakuaika koulutukseen on 5.–19.1.2022.

TAMK on tehnyt merkittävän päätöksen käynnistää jälleen tekstiili-insinöörikoulutuksen. Suomen Tekstiili & Muoti ry, alan yritykset ja asiantuntijat ovat jo vuosia olleet huolissaan tekstiiliteknisen osaamisen häviämisestä Suomesta koulutuksen puuttumisen vuoksi.

”Tämä tutkinto-ohjelma on todella hieno uutinen! Tekstiilitekninen osaaminen on merkittävä osa tekstiili- ja muotialaa tuotannosta hankintoihin, tuotekehitykseen ja ennen kaikkea kestävämmän toimialan rakentamiseen. Tätä osaamista odotetaan yrityksissä”, iloitsee koulutus- ja osaamisasiantuntija Auri Kohola Suomen Tekstiili & Muoti ry:stä.

Opetussuunnitelma uudistettu vastaamaan tulevaisuuden tarpeita

Tekstiili- ja materiaalitekniikan insinööriopinnoissa opiskelija perehtyy mm. tekstiilimateriaaleihin ja -rakenteisiin, tekstiilimateriaalien testaamiseen ja analysointiin, tekstiilituotannon laadunhallintaan, tekstiili- ja muotialan globaaleihin arvoketjuihin sekä uusien tekstiilituotteiden ideointiin ja kaupallistamiseen. Uudistetussa opetussuunnitelmassa näkyvät vahvasti uudet materiaaliratkaisut ja teknologiat.

”Tekstiiliala on globaalisti suuressa muutoksessa ja Suomessa alan voimakasta kasvua ja kansainvälistä näkyvyyttä vauhdittavat uudet ekologiset raaka-aineet, teknologiat ja tekstiilien kierrätys. TAMK vastaa tähän kasvaneeseen tekstiilitoimialan kysyntään tarjoamalla tekstiili-insinöörikoulutusta ainoana oppilaitoksena Suomessa. Koulutus toteutetaan englannin kielellä, joka helpottaa työskentelyä kansainvälisessä toimintaympäristössä sekä mahdollistaa globaalin verkostoitumisen jo opiskeluaikana”, kertoo koulutusohjelmasta TAMK:ssa vastaava Paula Valonen.

Valonen on aloittanut vuoden alussa työssään TAMK:ssa. Hänellä on pitkä osaamistausta tekstiili- ja muotialan yrityksissä ja hän on työskennellyt mm. Lapuan Kankureiden, Nanson ja Finlayson Forssa Oy:n tuotantojen parissa.

”Olen todella innostunut tästä mahdollisuudesta olla mukana rakentamassa Suomeen tekstiili-insinöörikoulutusta uudelleen. Haluan jakaa omaa tietotaitoani tulevaisuuden huippuosaajille sekä luoda uusia innovaatioita yhdessä toimialan yritysten ja uusien insinöörien kanssa. Tekstiilitoimiala on tärkeä osa Suomen teollisuushistoriaa, erityisesti täällä Tampereella. Ja siksi onkin hienoa saada aloittaa tämä koulutus TAMK:ssa”, Valonen jatkaa.

Työelämäkumppanit ovat tärkeä osa tekstiili-insinöörikoulutusta.

”Koulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä teollisuuden ja sidosryhmien kanssa. Tällä tavalla toimimalla tarjoamme opiskelijalle ajantasaisimman tietotaidon ja mahdollisuuden verkostoitua työelämän kanssa jo opintojen alkuvaiheessa”, Valonen muistuttaa.

Hakuaika korkeakoulujen yhteishaun ensimmäisessä erässä tammikuussa

Tekstiili- ja materiaalitekniikan insinöörikoulutus kestää neljä vuotta ja se on laajuudeltaan 240 opintopistettä. Tutkinto antaa valmiudet toimia erilaisissa tekstiili- ja muotiteollisuuden tehtävissä mm. tuotannossa, ostoissa, myynnissä, markkinoinnissa ja tuotekehityksessä.

Hakuaika koulutukseen on jo tammikuussa, jolloin korkeakoulujen yhteishaussa ovat haettavana vieraskieliset tutkinto-ohjelmat. Ensi syksynä alkavaan koulutukseen on tarjolla 25 opiskelupaikkaa.

TAMK järjestää ensi viikolla kaksi infotilaisuutta uuteen tutkinto-ohjelmaan liittyen Teamsin välityksellä. Infoissa kerrotaan lyhyesti koulutuksen sisällöstä ja hakumahdollisuuksista sekä aikatauluista. Infotilaisuuksien materiaali on englannin kielellä, mutta keskustelu käydään suomeksi. Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

Info 1: ke 12.1.2022 klo 10–11. Liity mukaan verkkotilaisuuteen tästä.
Info 2: to 13.1.2022 klo 15–16. Liity mukaan verkkotilaisuuteen tästä.

Lisätietoja koulutusohjelmasta antaa myös suoraan Paula Valonen, paula.valonen@tuni.fi, p. 050 3785 804

Lue lisää koulutusohjelmasta TAMK:n verkkosivuilta

Haku koulutusohjelmaan Opintopolun kautta

Ajankohtaista aiheesta

Jotpalta valtionavustusta tekstiili- ja muotialan koulutuksenjärjestäjien hankkeisiin

Tex-Inno myönsi viisi stipendiä tekstiili- ja muotialan opinnäytetöihin

Uutishuone