Tekstiili- ja vaatetakuulla kohti tuotteen pidempää käyttöikää

Monet valmistajat tarjoavat tekstiileilleen ja vaatteilleen korjaus-, huolto- ja räätälöintipalveluja, mutta vapaaehtoinen tuotetakuu on valmistajille uusi tapa osoittaa tuotteidensa korkeaa laatua ja pitkää käyttöikää.

Kotimaisista valmistajista esimerkiksi Finlayson tarjoaa pussilakanoilleen, tyynyliinoilleen ja pyyhkeilleen viiden vuoden tuotetakuun, ja miestenvaatteita valmistavan Frennin tuotteilla on vuoden mittainen takuu. Uusimpana joukkoon on liittynyt naistenvaatteita valmistava Voglia, joka on syyskuun alusta alkaen tarjonnut tuotteilleen vuoden mittaisen takuun.

Voglia aloitti uuden takuupalvelunsa syyskuun alussa osana uudistettua Voglia Tuotelupaus -konseptiaan. Konsepti koostuu kolmesta osa-alueesta: vuoden mittaisesta tuotetakuusta, korjaus-, räätälöinti- ja huoltopalveluista sekä vaatehuoltoa koskevista ohjeista ja korjaustarvikkeista. Vogliassa tuotefilosofia on se, että minkä tahansa tuotteen pitää normikäytössä kestää ainakin vuosi, ja luonnollisesti pidempääkin.

”On täysin selvää, että koska esimerkiksi raaka-aineita ei ole jatkossa saatavilla samalla lailla kuin nyt niin myös kulutustahti hidastuu. Tästä syystä meille on tärkeää, että tuotelupaukseemme kuuluu myös takuu. Jos me olemme tehneet virheen, meidän kuuluu kantaa siitä myös vastuu”, toteaa Voglian toimitusjohtaja Katriina Virtanen.

”Takuupalvelumme on vasta pari kuukautta vanha, mutta olemme saaneet siitä asiakkailtamme jo todella positiivista, jopa ihailevaa, palautetta. Samoin esimerkiksi tuotannon henkilökuntamme ja jälleenmyyjämme ovat ottaneet uuden palvelun todella innostuneesti vastaan”, Virtanen jatkaa.

Voglian mukaan myös isoissa verkkokaupoissa tuotteen laatua ja elinkaarta koskeviin palveluihin on kiinnostusta, joskin kehitys on vasta alkuvaiheessa. ”Muodin tarjonta verkossa kasvaa edelleen kiihtyvällä vauhdilla, joten ajankohtaiseksi tulevat myös verkon yli tapahtuvat tuotteisiin liittyvät valmistajien oheispalvelut”, Virtanen huomauttaa.

Voglian toimitusjohtaja Katriina Virtanen

Suomen Tekstiili ja Muoti ry:ssä nähdään takuun kiinnostavan kasvavassa määrin monia alan toimijoita. Takuu nähdään lupauksena valmistajan tuotteiden korkeasta laadusta ja vastuullisesta toiminnasta.

Kiertotaloutta edistävän Ellen Mac Arthur -säätiön tekemän selvityksen mukaan tekstiilin keskimääräinen käyttöikä on nykyään noin 160 kertaa. Tuplaamalla käyttökerrat tekstiili- ja vaatealan päästöt kuitenkin vähenisivät yli 40 prosenttia. Tuotteiden elinkaaren pidentäminen  tarjoamalla esimerkiksi tuotetakuuta tai korjaus- ja huoltopalveluja ovat osaltaan erinomaisia tapoja pidentää tekstiilien ikää ja vähentää päästöjä.

Kuvat: Voglia

Ajankohtaista aiheesta

Vaatevallankumousta vietetään kymmenettä kertaa

VTT:n vetämässä PESCO-UP-hankkeessa kehitetään polyesteri-puuvillajätteen kierrätystä

Uutishuone