Tekstiilikuitua Jyväskylästä: Kuitukehittäjä Spinnova ja selluyhtiö Suzano avaavat kaupallisen mittakaavan tehtaan

Spinnovan ekologinen, puusta tai jätevirroista ilman haitallisia kemikaaleja valmistettu kuitu tulee globaalien tekstiilialan brändien saataville vuonna 2022.

Materiaali-innovaatioyhtiö Spinnova ja maailman suurin selluyhtiö Suzano sijoittavat 22 miljoonaa euroa kaupallisen mittakaavan SPINNOVA®-kuidun tuotantolaitokseen. Se rakennetaan Jyväskylään, missä sijaitsevat jo nyt Spinnovan kuituvalmistuksen pilottilinja sekä yrityksen tutkimus- ja kehitystoiminta. Hankkeen kokonaisarvo, sisältäen kaiken infrastruktuurin kuten kiinteistön, on arviolta 50 miljoonaa euroa.

”On kerrassaan upea uutinen, että Spinova ja Suzano ovat päättäneet investoida Suomeen ja aloittaa kaupallisen mittakaavan tuotannon täällä”, kiittelee Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.

”Uusille kuiduille on maailmanmarkkinoilla valtava kysyntä, sillä perinteisille tekstiilikuiduille haetaan jatkuvasti ekologisempia vaihtoehtoja. Uudet innovatiiviset kuidut ovat avainasemassa koko tekstiilialan ympäristövaikutusten vähentämisessä. Tässä Suomi toimii suunnannäyttäjänä”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n johtava asiantuntija Satumaija Mäki.

Spinnovan kuitu on ekologinen

Spinnovan tekstiilikuitu tuotetaan prosessilla, johon ei sisälly lainkaan liuottamista tai haitallisia kemikaaleja. Spinnovan mukaan prosessissa käytetään 99 % vähemmän vettä kuin puuvillan arvoketjussa.

Spinnovan teknologialla tuotettu kuitu on vähäpäästöinen ja nopeasti maatuva eikä sisällä lainkaan mikromuovia. Se on myös kierrätettävä, ja siitä voi tehdä käytön jälkeen yhä uudelleen uutta kuitua.

Spinnova voi käyttää kuitunsa raaka-aineena puuta sekä esimerkiksi tekstiili- tai maatalousjätettä kuten vehnän tai ohran olkea.

Suomen kannattaa tarttua mahdollisuuksiin

Suomessa kehitetään useita uusia tekstiilikuituja, joista Spinnova on erinomainen esimerkki. Selluloosapohjaisten tekstiilikuitujen kehityksen ja kaupallistamisen parissa työskentelevät esimerkiksi Infinited Fiber Company, Fortum ja Metsä Spring.

”Meillä on erinomaiset mahdollisuudet tehdä Suomesta uusien, ekologisten tekstiilikuitujen ykkösmaa ja tehdä kestävistä kuiduista ja tekstiilikuituosaamisesta merkittävä teollisuudenala ja vientituote. Nämä kaikki aloitteet tukevat sitä, että Suomeen syntyy uusi kestävä ja vastuullinen sekä kiertotalouteen perustuva tekstiili- ja vaatetusalan ekosysteemi”, Marja-Liisa Niinikoski sanoo.

Kun kuituinvestoinnit nyt etenevät, seuraavaksi tarvitaan panostuksia arvoketjun seuraaviin osiin: kuidun kehräämiseen langaksi, kutomiseen kankaaksi ja siitä edelleen vaatteeksi tai tekstiilituotteeksi.

”On Suomen talouden etu saada meille näitä tuotannollisia investointeja. Näin saamme Suomeen lisää liiketoimintaa ja kuiduista edelleen korkean jalostusarvon tuotteita. Ne myös tukevat Suomen tavoitetta hiilineutraaliin kiertotalousyhteiskuntaan siirtymisessä vuoteen 2035 mennessä”, Niinikoski sanoo.

Kuva: Spinnova

Lue lisää verkkomediastamme Fablehti.fi:stä: Uusilla selluloosapohjaisilla tekstiilikuiduilla on miljardien bisnesmahdollisuudet – ja Suomi on nyt kehityksessä maailman kärjessä

Marja-Liisa Niinikoski

Toimitusjohtaja

+358 40 538 4541
marja-liisa.niinikoski@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Tekstiilimerkintöjen yhdenmukaistaminen helpottaa kaupankäyntiä ja parantaa kuluttajien luottamusta

Rahoitusta yritysten digitalisaatioon

Uutishuone