Tekstiilituotteiden pakolliset merkinnät – uusi opas julkaistu STJM:n jäsenille!

Tekstiilituotteiden merkintöihin liittyvät kysymykset ovat yksi yleisimmistä aiheista, joista neuvomme jäsenyrityksiämme. Uuteen oppaaseen on koottu kaikki oleellinen tieto, joka yrityksesi tulee tietää tuotteiden pakollisista merkinnöistä.

Tekstiileissä ja vaatteissa on ilmoitettava tietyt asiat kuluttajaturvallisuuden vuoksi. Tiedot on merkittävä kiinteästi tavaraan tai tavaraan kiinnitettävään etikettiin ja ne on oltava selkeästi ja ymmärrettävässä muodossa. Myös mainoslahjoina ja palkintoina sekä vuokrattavissa tuotteissa tulee olla lainsäädännön edellyttämät tiedot. Kaikista tuotteen tietojen oikeellisuudesta vastaa tuotteen valmistaja, valmistuttaja tai maahantuoja.

  • Tekstiilituotteisiin on liitettävä niiden kuitukoostumuksen ilmoittava seloste tai merkintä aina kun ne asetetaan saataville markkinoilla, vaikka kyseessä olisi ilmaislahja. Oppaassa kerrotaan muun muassa miten tuotteen kuitusisältö ilmoitetaan oikein ja miten lisätiedot tai tuotteen eri osat merkitään.
  • Tekstiilituotteiden valmistajat ja myyjät ovat velvoitettuja antamaan kuluttajille opastusta tuotteidensa hoidosta. Oppaassa ohjeistetaan pesu- ja hoito-ohjesymboleiden ja sanallisten ohjeiden käytöstä.
  • Kansainvälisessä kaupassa on huomioitava, että tekstilituotteiden merkintöihin liittyvissä vaatimuksissa voi olla maakohtaisia eroja. Oppaassa annetaan vinkkejä mistä löytää tietoa eri markkina-alueiden merkintäsäännöistä.
  • Tietyillä tuoteryhmillä saattaa olla myös erityisvaatimuksia tuotemerkintöihin liittyen. Tällaisia tuoteryhmiä ovat muun muassa lelut ja henkilönsuojaimet. Oppaassa avataan näiden tuotteiden merkintöjä.

Opas on ladattavissa jäsensivuiltamme.

Liiton asiantuntija neuvoo yrityksiä merkintöihin liittyvissä kysymyksissä.

Katri Pylkkänen

Asiantuntija, tuotteet, materiaalit & vastuullisuus

+358 41 535 4379
katri.pylkkanen@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Hae tukea yrityksellesi tekstiili- ja vaatetusalan standardointityöhön!

Suositus hoito-ohjemerkin sijoittamisesta päivitetty 

Uutishuone