Telaketju-kiertotaloushankkeen raportti julkaistu – hyödynnä tutkimuksen tuloksia!

Telaketju on aktiivinen yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on edistää tekstiilien kestävää tuotantoa, käyttöä ja kierrätystä. Verkoston toimijat ovat tehneet yhdessä tutkimus- ja kehitystyötä jo yli viiden vuoden ajan.

Telaketju-hankkeen toinen tutkimusvaihe tuli päätökseen keväällä ja tulokset yhteen kokoava loppuraportti on nyt julkaistu. Tulokset ovat avoimesti kaikkien alan toimijoiden hyödynnettävissä.

Englanninkielisessä loppuraportissa kerrotaan hankkeen tuloksista liittyen kiertotalouden mukaisiin liiketoimintamalleihin, kuluttajanäkökulmaan, tuotesuunnitteluun, kierrätykseen ja tuotetietoihin. Raportti myös käy läpi hankkeen onnistumisia ja vaikutuksia sekä katsoo tulevaan Telaketjun vision ja tiekartan muodossa.

Lue Telaketju-hankkeen loppuraportti VTT:n verkkosivuilla

Telaketjulla on ollut merkittävä rooli tekstiilien kiertotalouden kehitykseen Suomessa. Kyseessä on aktiivinen poistotekstiilin keräystä, lajittelua, jatkojalostusta ja kiertotalouteen perustuvia liiketoimintamalleja edistävä verkosto.

Telaketjun tutkimusyhteistyön ensimmäisessä vaiheessa 2017–2019 keskityttiin ennen kaikkea kierrätyksen haasteisiin ja kiertotalouden ja vastuullisuuden ymmärryksen lisäämiseen. Toisessa vaiheessa 2019–2021 työtä jatkettiin laajentamalla tutkimusta muun muassa uusiin liiketoimintamalleihin, tuotetietoon, kuluttajien rooliin sekä tuotesuunnittelun merkitykseen kiertotaloudessa.

Tuloksia on julkaistu jo hankkeen aikana, ja Telaketju- verkkosivuilta löytyy juuri julkaistun raportin lisäksi valtavasti erilaisia webinaareja, blogeja, raportteja ja muita aiheeseen liittyviä julkaisuja.

Jatkoa valmistellaan

Tekstiilien kiertotalous etenee tällä hetkellä isoin harppauksin. Tekstiilijätteen erilliskeräyksen on määrä käynnistyä Suomessa vuonna 2023 ja valmistautuminen siihen on täydessä käynnissä. Paimiossa avautuu Pohjoismaiden ensimmäinen poistotekstiiliä laajamittaisesti teollisuuden uusiokäyttöön käsittelevä jalostuslaitos. Useat toimijat ovat myös investoimassa uusien ekologisten tekstiilikuitujen tuotantoon.

Telaketjun tutkimustyölle haetaan jatkoa kolmannen tutkimusvaiheen hankevalmisteluissa. Uusi Business Finlandin Co-Innovation-hankeaihio keskittyy tekstiilien kestävän tuotannon, käytön ja kierron arvoketjuihin, joissa on tunnistettu miljardien eurojen investointimahdollisuudet sekä mahdollisuus noin 17 000 uuteen työpaikkaan.

Lisäksi Sitran rahoitukseen tähtäävässä TransCIRC-aihiossa olisi tarkoitus pilotoida kiertotalouden liiketoimintamalleja.

Suomen Tekstiili & Muoti ry on rahoittanut Telaketju-hanketta ja osallistunut aktiivisesti verkoston rakentamiseen niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Liitto myös koordinoi hankkeesta alkunsa saanutta Tekstiilien kiertotalouden ajankohtaisfoorumia, joka kokoaa yhteen kaikki tekstiilien kiertotaloudesta kiinnostuneet tahot ja jakaa aiheeseen liittyvät viimeisimmät uutiset. Seuraava tekstiilien kiertotalouden ajankohtaisfoorumi järjestetään 1.12.2021.

Lue Telaketju-hankkeen loppuraportti VTT:n verkkosivuilla

Lue myös:

Tekstiilialan tulevaisuusvisio: Suomen tekstiiliteollisuus on maailman vastuullisinta ja toimivinta vuonna 2035 – miljardiluokan investoinnit mahdollisia

Ajankohtaista aiheesta

Kestävyyssääntely etenee – yritysvastuudirektiivi astuu voimaan heinäkuussa

Ekosuunnitteluasetus hyväksytty: yritysten näkökulmien huomioiminen tuoteryhmäkohtaisten kriteerien valmistelutyössä on erittäin tärkeää

Uutishuone