Textile & Fashion Forum kokosi alan Helsinkiin – inspiroivaa ja rehellistä keskustelua muuttuvasta kuluttajuudesta, alan rahoituksesta sekä tulevasta sääntelystä

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n ja eurooppalaisen tekstiilialan kattojärjestön EURATEX:n järjestämä Textile & Fashion Forum Helsinki 2023 toi yhteen alan kärkinimet keskustelemaan kuluttajuuden muutoksesta, rahoituksesta ja EU:n tekstiilistrategian tuomasta sääntelystä.

Toista kertaa järjestetty Textile & Fashion Forum Helsinki pidettiin viime viikolla Pikku-Finlandiassa. Yhdessä EURATEXin kanssa järjestetty tapahtuma veti paikalle lähes 250 osallistujaa yli 15 maasta.

Tulevaisuuden tuotteet eivät jätä jälkeä

Tapahtuman keynote-puheenvuorot kuulimme Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kaskolta, yhdysvaltalaisen startupin Simplifyberin toimitusjohtajalta sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäseltä. Alahuhta-Kasko avasi puheenvuorossaan Suomen tunnetuimman designtalon vastuullisuustoimia, strategiaa sekä kansainvälistymissuunnitelmia.

Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko kertoi yhtiön vastuullisuustyöstä.

Marimekon jälkeen saimme katsauksen alan tulevaisuuteen, kun muotialan konkari Maria Intcher-Owrang nousi lavalle. Hiljattain perustettu Simplifyber muovaa käsitystämme muodin valmistuksesta uuteen uskoon – yrityksen valmistustapa jättää välistä valtaosan tutuista valmistusvaiheista.

Simplifyberin perustaja Maria Intcher-Owrang haluaa uudistaa toimialaa.

Keynote-seminaarin lopuksi ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen korosti, että Suomen hallitus edistää kiertotaloutta mm. helpottamalla ja nopeuttamalla vihreiden investointien luvitusprosesseja.

Suomi on tulevaisuudessa vihreän siirtymän suurvalta, korosti Kai Mykkänen.

Avointa ja rehellistä keskustelua muuttuvasta kuluttajuudesta, alan rahoituksesta sekä tulevasta sääntelystä

Keynote-seminaarin jälkeen keskustelua jatkettiin teemakohtaisissa saleissa niin kotimaisten kuin kansainvälisten huippuasiantuntijoiden johdolla.

Changing consumer and business -osio pureutui kuluttajuuden ymmärtämiseen kansainvälisillä markkinoilla ja kiertotalouden ratkaisuihin liiketoiminnassa. Yritysesimerkit esittelivät kuulijoille second hand -markkinan mahdollisuuksia ja tekstiilien kierrätyksen vaatimaa skaalausta.

Aalto-yliopiston professori Kirsi Niinimäki johdatteli yleisön kiertotalouden liiketoimintamalleihin.

Green and Digital Transition -osiossa käytiin syväluotavaa keskustelua EU:n tekstiilistrategian tuomista haasteista ja mahdollisuuksista. Toimialan edustajat nostivat positiivista suhtautumistaan tulevaan lainsäädäntöön, mutta peräänkuuluttivat päättäjiltä asteittaista toimeenpanoa, jotta alan yritykset pysyvät muutoksessa mukana.

Pure Waste Textilesin perustaja Jukka Pesola korosti, että on vastuullisuuslainsäädännön kohdalla on tärkeätä aloittaa niistä asioista, jotka ovat toteutettavissa.

Funding the growth -osiossa kuultiin syvennettiin vuoropuhelua tekstiili- ja muotialan yritysten ja pääomasijoittajien välillä. Lavalle kipusi kaksi alan founderia sekä kaksi alan merkittävää sijoitusyhtiötä. He jakoivat näkemyksiään mm. siitä, minkälaisille yrityksille VC-rahoitus sopii, milloin ja miten rahoitusta kuuluu hakea, ja mitkä tekijät johtavat onnistuneeseen rahoitukseen.

Innovestorin Heli Mehtätalo-Takala antoi yrityksille käytännön vinkkejä rahoituksen saamiseksi.

Tekstiilin ja muodin palkinto Spinnovalle, opettajatunnustus Savonia-AMK:n Sirpa Ryynäselle

Päivä huipentui palkintoseremoniaan, kun tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala jakoi tunnustuspalkinnon jyväskyläläiselle tekstiilikuituvalmistaja Spinnovalle. Vuoden 2023 Tekstiili- ja muotialan opettaja -tunnustuksen sai Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori Sirpa Ryynänen.

Spinnovan vastuullisuusjohtaja Shahriare Mahmood vastaanotti tunnustuspalkinnon.

Suomalainen muoti oli läsnä läpi tapahtuman. Tapahtumassa oli esillä vaateveistoksia nuorilta suunnittelijoilta. Vaateveistokset vasemmalta oikealle: Krista Virtanen, Latimmier, VAIN, Elina Silina ja Sofia Ilmonen x SPINNOVA.

Mihail Tchitcherin

Johtava asiantuntija, viestintä & yhteiskuntasuhteet

+358 40 515 1137
mihail.tchitcherin@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Euroopan komissiossa kaivataan tekstiilialan toimijoiden sitoumuksia tekstiilien siirtymäpolkuun

Jäsenkysely 2023: Liiton asiantuntemus on korkealla tasolla – uusien jäsenien tyytyväisyys kasvussa

Uutishuone