Venäjä-pa­kot­teiden hyötytietoa yrityksille EK:lta

Venäjä-pakotteilla on vaikutusta myös suomalaisyrityksiin. EK on avannut verkkosivun, jolle päivitetään viimeisimmät tiedot Venäjälle asetetuista pakotteista sekä niitä koskevista yrityksille tärkeistä tietolähteistä. Sivua päivitetään tilanteen kehittyessä.

EK avasi yrityksille suunnatun sivun Venäjän pakotteista. Sivun lopussa on myös webinaaritallenne 16.2. pidetystä EK:n infosta, jonka aiheena oli yritysten varautuminen pakotteisiin. EK kutsuu mahdollisimman nopeasti uusien pakotteiden astuttua voimaan jäsenyritykset uuteen infotilaisuuteen yhdessä ulkoministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

Tähän uutiseen on koottu sisältö 24.2. julkaistusta EK:n uutisesta. EK seuraa tilannetta tiiviisti, joten ajankohtaisimmat tiedot löytyvät aina EK:n sivulta.

EU:n ensi vaiheen pakotteet Venäjälle

Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustamisen johdosta asetetut, ensimmäisen vaiheen pakotteet astuivat voimaan 24.2. Ne liittyvät mm. seuraaviin:

  • On rajoitettu Venäjän mahdollisuutta päästä pääomamarkkinoille etenkin kieltämällä Venäjän valtion, sen hallituksen ja Venäjän keskuspankin rahoittaminen.
  • Pakotelistalle lisättiin myös venäläispankit Bank Rossija, Promsvyazbank sekä kehitysrahoituslaitos VEB.RF, joiden varat muun muassa jäädytetään.
  • Pakotteita on asetettu yksityishenkilöille ja yhteisöille laajentamalla jo vuonna 2014 käyttöön otettua listaa henkilöistä ja yhteisöistä, joihin kohdistetaan varojen jäädytyksiä ja matkustus- ja kauttakulkurajoituksia.
  • Donetskin ja Luhanskin alueille on asetettu vienti-, investointi- ja tuontikielto. Kyseessä ovat samankaltaiset talouspakotteet, jotka ovat olleet voimassa vuodesta 2014 Krimin ja Sevastopolin alueella.

EU:n pakotteet on valmisteltu yhdessä Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa. Suomi on mukana pakoterintamassa.

24.2. pidetyn Eurooppa-neuvoston pakotepäätösten tiedot päivitetään EK:n pakotesivulle niiden täsmennyttyä.

Pakotetiedon viralliset lähteet

24.2.2022 mennessä julkaistut EU-pakotteet

Mahdolliset uudet EU-pakotteet julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä

Yhdysvaltojen pakotteet

Iso-Britannian pakotteet

EK:n julkaisemaa pakotetietoa

EK:n laatima englanninkielinen yhteenveto EU:n, Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian pakotteista 24.2.

EK:n webinaaritallenne pakotteisiin varautumisesta (16.2.2022) ja tilaisuuden esitysmateriaali

Kattojärjestö BusinessEuropen tiedote 24.2.: Eurooppalainen elinkeinoelämä seisoo EU:n yhteisessä rintamassa

EK:n tiedote 15.2.: Elinkeinoelämä huolissaan Ukrainan tilanteesta – yritysten varautumistoimet ovat tarpeellisia

Ajankohtaista aiheesta

Kaavailtu tulliuudistus tähtää toiminnan tehostamiseen

Hyötytietoa jäsenyrityksille: Business Finlandilta tukea yritysten kansainvälistymiseen – Exhibition Explorer ja Group Explorer -rahoitus uudistuivat

Uutishuone