VTT:n vetämässä PESCO-UP-hankkeessa kehitetään polyesteri-puuvillajätteen kierrätystä

Uudessa hankkeessa etsitään liiketoimintamahdollisuuksia tekstiilien kierrättämisen edistämiseksi. Suomesta hankkeessa ovat mukana VTT, Rester, Nordic Bioproducts Group ja Valmet.

Tammikuussa 2024 käynnistyneen PESCO-UP-hankkeen tavoitteena on tehostaa tekstiilien kierrätyksen arvoketjua ja kehittää korkealaatuisia kierrätyskuituja ja -tuotteita jätteeksi päätyneestä puuvilla-polyesterisekoitemateriaalista. Yhteensä näiden tekstiilikuitujen tuotanto muodostaa yli 80 prosenttia globaalista kuitutuotannosta. Kehittämällä polyesteri-puuvillasekoitteen kierrätystä laadukkaiksi uusiokuiduiksi voidaan siis merkittävästi vähentää riippuvuutta neitseellisistä materiaaleista. 

Nelivuotista hanketta vetää Euroopan johtaviin tutkimusorganisaatioihin kuuluva VTT. Suomesta 19 kumppanin konsortiossa on mukana myös Rester, Nordic Bioproducts Group ja Valmet. Mekaaniseen kierrätykseen erikoistunut Rester keskittyy tekstiilijätteen lajittelun ja tunnistamisen prosesseihin sekä toimittaa hankkeeseen kierrätettävää tekstiilijätettä. Nordic Bioproducts Groupin AaltoCell™-menetelmän ja VTT:n Biocelsol-menetelmän avulla kehitetään sekoitekuitujen erotusta ja uusiokuitujen valmistusta selluloosasta. Valmet on keskittynyt hankkeessa menetelmiin, joilla voidaan poistaa epäpuhtauksia kierrätysmateriaaleista. Hanke on saanut tutkimus- ja innovaatiorahoitusta Horisontti Eurooppa -ohjelmasta. 

Vuoden 2025 alusta lähtien tekstiilijätteen keruu tulee olemaan pakollista EU-maissa. PESCO-UP hankkeen avulla luodaan liiketoimintamahdollisuuksia tekstiilien kierrättämisen edistämiseksi. Hanke keskittyy tekstiilien tunnistamiseen ja lajitteluun, tiedon jakamiseen ja hallintaan, materiaalien esikäsittelyyn epäpuhtauksien poistamiseksi, kuitujen mekaaniseen ja kemialliseen erotukseen, selluloosa- ja polyesterifraktioiden hyödyntämiseen sekä osaamisen kasvattamiseen Euroopassa. 

Tutustu tarkemmin hankkeeseen. 

Katri Pylkkänen

Asiantuntija, tuotteet, materiaalit & vastuullisuus

+358 41 535 4379
katri.pylkkanen@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Vaatevallankumousta vietetään kymmenettä kertaa

Tekstiili- ja muotiala peräänkuuluttaa aidosti vaikuttavaa yritysvastuulainsäädäntöä

Uutishuone