Vuoden nuori suunnittelija Ervin Latimer on vähemmistöjen ja muotialan äänitorvi

Aalto-yliopistossa muotoilun laitoksella opiskeleva Ervin Latimer on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2020 -kilpailun. Tehtävänä oli suunnitella monikäyttöinen hybridivaate.

Kilpailun tämänkertainen teema, monikäyttöinen hybridivaate, taistelee kertakäyttökulttuuria vastaan. Opiskelijoilta toivottiin vaatetta, joka muuttuu tilanteen ja tarpeen mukaan. Ervin Latimerin suunnittelemat asukokonaisuudet takista, housuista ja paidasta muuntuvat haalareiksi ja jopa mekoiksi. Erilaisilla yhdistelmillä vaatteista voi rakentaa kymmeniä asukokonaisuuksia. Inspiraatiota Latimer on hakenut muun muassa 1940-50-lukujen pukeutumisesta.

Kilpailun raadin mukaan Latimerin voittoisa työ on rohkea ja siinä on tarinallisuutta. Asussa on visuaalisen tason lisäksi henkinen taso, jossa voi muuttaa omaa identiteettiään vaatteen mukaan. Raati arvostaa myös sitä, että Latimer on löytänyt oman tyylinsä, jossa kiehtova tarina, henkilö ja tuotteet muodostavat kokonaisuuden.

Ervin Latimerin kilpailutyö pitää sisällään useita pieniä yksityiskohtia, jotka mahdollistavat muunneltavuuden niin mallin kuin kuosienkin osalta. Osa vaatteista on kaksipuolisia.

”Asun materiaalit ja sävyt tulevat suoraan 40- ja 50-luvun taitteesta. Maskuliininen paksu villa ja nahka saavat parikseen feminiinisen kukkakuosin ja hapsun. Osa asusta on räätälöity perinteisillä, käsin tehdyillä tekniikoilla, osa taas moderneilla laitteilla. Myös ekologisuuden huomioiminen suunnitteluprosessissa on itsestäänselvyys. Siksi asun villapuku on valmistettu italialaisesta tuotannon ylijäämäkankaasta, jonka on lahjoittanut tätä työtä varten kotimainen pukuvalmistaja Turo Tailor. Kaikki asussa käytetty nahka on kerätty vanhoista vintagenahkatakeista”, hän kertoo.

Latimerin suunnittelema asu leikittelee sukupuolen käsitteellä. Omasta taustastaan drag-taiteilijana vaikutteita ottanut Latimer tuo asussa esiin myös sen, miten moninaisia kokemuksia meillä voi olla omasta sukupuolesta. Asu itsessään mahdollistaa sekä feminiinisten että maskuliinisten puolien korostamisen.

”Drag-kulttuuri leikkii ja hulluttelee sukupuolella ja sen oletuksilla. Se juhlistaa ajatusta siitä, että sukupuoli on performanssi. Vaatteella on tässä performanssissa keskeinen rooli, ja me jokainen käytämme vaatteita vahvistamaan sukupuoli-identiteettiämme, mikä ikinä se onkaan. Tästä inspiroituneena päätin, että hybridivaatteeni tulee kuvaamaan sukupuolen moninaisuutta, spektriä. Halusin luoda asun, joka itsessään liukuu stereotyyppisestä miesten asusta eli puvusta stereotyyppiseen naisten asuun, mekkoon. Näin ollen kukin käyttäjä voi asettaa itsensä tässä liukuvassa skaalassa omaa tyyliä ja sukupuoli-identiteettiä vastaavaan kohtaan. Viesti ei ole, että käsitys mies- ja naissukupuolesta pitää hävittää vaan päinvastoin: Kukin saa olla juuri mitä itse haluaa ja käyttää tätä asua sen ilmaisuun.”

Latimer haluaa nostaa oman työnsa kautta esiin yhteiskunnan eri vähemmistöjä. Vaatteiden lisäksi moninaisuus näkyy suunnittelijan ympärilleen kasaaman tiimin henkilövalinnoissa.

”On muistettava, että muodissa on kyse muustakin kuin vain suunnittelijasta ja designeista. Jokainen look on viesti, ja saumaton osa tätä viestiä ovat mallit, kuvaajat, stylistit ja muut luovat henkilöt, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Vähemmistöt huomioon ottava representaatio kaikilla työmme osa-alueilla ollut minulle aina tärkeää. Kilpailutyöni kuvia varten kokosin kokonaan rodullistetuista ja ruskeista henkilöistä koostuvan kahdentoista hengen tiimin alansa ammattilaisia. Ryhmässä on eri kokoisia, sukupuolisia ja seksuaalisesti suuntautuneita henkilöitä. Jos minun oli vaivatonta löytää tuollainen tiimi, on mielenkiintoista kuulla, mikä syy kotimaisilla muotilehdillä ja -brändeillä on representaation puutteeseen”, Latimer pohtii.

Latimer valmistuu syksyllä Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi. Hän on työskennellyt Italiassa naistenvaatesuunnittelijana luksusmerkki Alyxilla ja Tanskassa pääsuunnittelijana muotimerkki Heliot Emililla. Hän on myös suunnitellut afrikkalais-amerikkalaisen Howard Smithin ylijäämäkankaista capsule-malliston Vallilalle. Se tulee myyntiin 15.9. Vallilan liikkeeseen Kämp Galleriassa.

Ervin Latimer haluaa nostaa muotisuunnittelun Suomessa sille paikalle, johon se kuuluu – muotoilun ja designin rinnalle.

”Toivon, että seuraavan vuoden aikana pystyn ottamaan osaa julkiseen keskusteluun alamme haasteista ja vaikuttamaan meidän suomalaisten arvostukseen muotia kohtaan. Tiedämme, että Suomesta tulee arkkitehtejä ja teollisia muotoilijoita, mutta on korkea aika, että muoti ja kotimaiset vaatesuunnittelijat ottavat oman eturivin paikkansa kollektiivisessa käsityksessämme siitä, mitä suomalainen muotoilu ja design tarkoittaa”.

Voittotyö on esillä Kämp Gallerian toisen kerroksen Garden Room -näyttelytilaan rakennetussa installaatiossa 15.9.-4.10.2020. Ilmaisessa ja esteettömässä tilateoksessa nähdään ja kuullaan asujeni lisäksi suunnittelija, kirjoittaja ja Ante Nouveau -lehden perustaja Nimco Husseinin kirjoittama, sukupuolen moninaisuutta käsittelevä teksti.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 1995 alkaen. Kilpailun raatiin kuuluvat toimittaja ja suunnittelija Jaakko Selin (raadin puheenjohtaja), muotitaiteilija Ritva Falla, muotitoimittaja ja stylisti Nina Nuorivaara, muodin sanansaattaja Taru Marjamaa, viestintäjohtaja Martta Louekari, päätoimittaja Saila-Mari Kohtala sekä vaatesuunnittelijat Katri Niskanen, Hammi Mettinen ja Mari Talka.

 

Kuva: Vuoden nuoren suunnittelijan mallisto / Messukeskus

Ajankohtaista aiheesta

Marimekon Alahuhta-Kasko on paras toimitusjohtaja yksityissijoittajien keskuudessa

Tukea tekstiili- ja muotialan opinnäytetöihin – Tex-Innon stipendihaku avautuu

Uutishuone