- Tilastot
Vuosi 2023 oli odotetun vaikea alalle – sekä viennissä että tuonnissa raju pudotus
Suomalaisille tekstiili- ja muotialan yrityksille vuosi 2023 oli erityisen hankala, mikä näkyi sekä kotimaan liikevaihdon että viennin negatiivisena kehityksenä, selviää Tullin tilastoista. Vienti Yhdysvaltoihin kasvoi kolmantena vuotena peräkkäin.
Tekstiilialan liikevaihto putosi vuoden takaisesta 6,5 prosenttia, kun sekä kotimainen kysyntä että vienti kärsivät. Muotialan liikevaihto putosi puolestaan vuodessa 5,5 prosenttia. Viime vuonna hienosti kehittynyt, koronakurimuksesta elpymistä tehnyt, vientiliikevaihtokin putosi 4,8 prosenttia.
Kuluttajien luottamus oli alamaissa koko vuoden 2023 ajan, mikä heijastui negatiivisesti liikevaihtoon. Kysynnän heikentyminen ei rajoittunut vain kotimaahan, vaan oli laajaa myös kansainvälisillä markkinoilla.
Mollivoittoisuus näkyy myös ulkomaankaupassa
Tullin alustavien tietojen mukaan tekstiili- ja muotialojen tuonti suorastaan romahti. Vuonna 2023 tekstiili- ja muotialan tuonti oli suuruudeltaan 2 523 miljoonaa euroa, mikä on lähes 500 miljoonaa euroa ja 18 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Merkittävä osa tästä laskusta johtui Kiinan-kaupan supistumisesta, jossa tuonti putosi 906 miljoonasta 644 miljoonaan euroon.
”Osa tästä muutoksesta selittyy ultrapikamuodin yleistymisellä. On hyvin mahdollista, että valtaosa näistä alle 150 euron verkko-ostoksista ei ole päätynyt tullin tilastoimaksi. Eittämättä on kuitenkin selvää, että EU:n ulkopuoliset verkkokaupat nauttivat epäreilua kilpailuetua suomalaisiin yrityksiin verrattuna”, sanoo Ville Salonen, Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tilasto- ja talousasiantuntija.
Tuontisummat laskivat myös muiden kärkimaiden osalta, kuten Turkin, josta tuonti laski 156 miljoonasta eurosta 139 miljoonaan euroon. Turkin korkea inflaatio, yli 50 prosentin nousu kuluttajahintaindeksissä, on vaikuttanut ostovoimaan ja siten tuontiin.
Yhdysvallat nousi vientikohteena
Tullin tilastoiman viennin määrä laski myös merkittävästi. Tässä tilastossa on mukana vain konkreettisesti Suomen rajan yli liikkuva tavara, eli esimerkiksi suomalaisen yrityksen ulkomailla teettämä ja siitä eteenpäin asiakkaille myytävä tuote ei tässä tilastossa näy. Vientiarvo vuonna 2023 oli 778 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 851 miljoonaa. Vaatteiden vienti väheni 25 miljoonalla eurolla ja kuitujen, lankojen, kankaiden ja neulosten osalta pudotus oli 15 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa lähes 25 prosentin laskua.
”Vielä viime vuosina vienti toimi pelastavana tekijänä kotimaisen kysynnän vähetessä erityisesti muotialalla. Nyt näyttää ikävästi siltä, että viennin vetoonkaan ei voida täysin luottaa”, sanoo Salonen.
Positiivisena poikkeuksena Yhdysvallat nousi vientikohteena jo kolmatta vuotta peräkkäin. Yhdysvaltojen taloudellinen tilanne on ollut Eurooppaa parempi, ja se voi tarjota suomalaisille yrityksille vastasyklisen vientikohteen, kun Euroopan talous polkee paikallaan.