Woodspinin uusi tehdas vauhdittaa suomalaisen kestävän muotiteollisuuden nousua

Suomalainen kestävien tekstiilien edelläkävijä Spinnova ja maailman suurin selluyhtiö Suzano ovat avanneet Jyväskylään ensimmäisen kaupallisen mittakaavan tuotantolaitoksensa, joka tuottaa puupohjaista SPINNOVA® -kuitua.

Jyväskyläläisen Spinnovan ja brasilialaisen Suzanon yhteisyrityksen Woodspinin operoima tehdas tuottaa vuosittain 1 000 tonnia kestävää, kierrätettävää ja täysin biohajoavaa tekstiilikuitua vastuullisesti kasvatetusta puusta.

”Woodspinin uuden tehtaan avaaminen on merkittävä askel kohti kestävämpää muotia Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Ekologisten kuitujen, kuten SPINNOVA®-kuidun, kysyntä on globaaleilla markkinoilla lähes rajatonta, kun muotibrändit hakevat perinteisille kuiduille ekologisempia vaihtoehtoja. Tämä investointi vahvistaa Suomen asemaa kestävän muodin suunnannäyttäjänä ja tarjoaa suomalaisille brändeille entistäkin laajemmat mahdollisuudet luoda ekologisesti kestäviä ja laadukkaita kuluttajatuotteita. Olemme ylpeitä siitä, että Suomi jatkaa kestävän muodin tiellä eturintamassa Woodspinin tukemana”, toteaa Marja-Liisa Niinikoski, Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja.

Modernilla tuotantolaitoksella on perusteellinen lähestymistapa kiertotalouteen ja kestävyyteen. Tehtaan SPINNOVA®-kuidun tuotanto on täysin päästötöntä ja sen ainoa sivutuote on lämpö, minkä vuoksi laitos ei tarvitse ympäristölupaa toimintaansa varten. Käyttämällä modernia energian talteenottojärjestelmää ylimääräinen lämpö kierrätetään paikalliseen kaukolämpöjärjestelmään. Tämä säästää arvioiden mukaan 2,4 kg hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e) yhtä tuotettua kuitukiloa kohden, joka muutoin tarvittaisiin kaukolämmön tuottamiseen. Yhdessä ympäristöystävällisen tuotantoprosessin kanssa Woodspinin uraauurtava laitos säästää enemmän päästöjä kuin mitä se aiheuttaa.

“Spinnovan patentoidussa tuotantoprosessissa ei käytetä haitallisia kemikaaleja tai liuotusta, eikä siitä synny jätettä tai mikromuoveja. Prosessin hiilijalanjälki on 74 % pienempi ja siinä käytetään 99,5 % vähemmän vettä verrattuna perinteiseen puuvillan tuotantoon. Tuloksena on luonnollinen, puuvillamainen tekstiilikuitu, joka läpäisee sekä brändien että kuluttajien tiukat vaatimukset ympäristöystävällisyydestä ja suorituskyvystä”, sanoo Spinnovan teknologiajohtaja ja perustaja Juha Salmela yhtiön tiedotteessa.

Tehtaan tuotannossa käytetään SPINNOVA® -kuidun raaka-aineena puusellua, joka valmistetaan sertifioidusta ja kestävästi kasvatetusta eukalyptuspuusta. Sellun toimittaa Suzano, jolla on nollatoleranssi metsäkatoa kohtaan, ja joka istuttaa eukalyptuspuita aiemmin heikentyneelle maaperälle.

”Globaali muoti- ja tekstiiliteollisuus tarvitsee korkealaatuisia, kestäviä ja kierrätettäviä materiaaleja. Woodspin tuo markkinoille Spinnovan innovatiivisen biohajoavan tekstiilikuidun, joka on valmistettu Suzanon vastuullisesti hankitusta eukalyptussellusta”, sanoo Christian Orglmeister, Suzanon uudesta liiketoiminnasta vastaava johtaja.

Puupohjaista SPINNOVA®-kuitua ovat jo käyttäneet kansainväliset muotitalot, kuten adidas, H&M Group ja Marimekko.

Woodspin on myös ilmoittanut suunnitelmista avata toinen laitos tuotannon laajentamiseksi. Tavoitteena on kasvattaa vuotuista tuotantokapasiteettia vuoteen 2033 mennessä miljoonaan tonniin puupohjaista kuitua.

Lue lisää Woodspinistä: https://woodspin.com/

Kuvat: Spinnova

Lue lisää

Ekologisia tekstiilikuituja Suomesta – missä mennään tällä hetkellä?

Lue lisää

Mihail Tchitcherin

Johtava asiantuntija, viestintä & yhteiskuntasuhteet

+358 40 515 1137
mihail.tchitcherin@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Esittelyssä ASK – The Nordic Way -podcast. Suomesta mukana Halti & Reima

Vastuullinen vaatekulutus osaksi koulujen kestävyyskasvatusta?

Uutishuone