Yritysten kustannustuki tulee, Business Finlandin ja ELY-keskuksen koronarahoitus suljettiin 8.6. 

Yritysten kustannustuen valmistelu on loppusuoralla.  

Suomen hallitus sopi kustannustuen (ns. yleistuki) tarkemmista ehdoista kesäkuun alussa. Kustannustukea voisi  lakiesityksen mukaan saada yritys, jonka liikevaihto on pudonnut vähintään 30 prosenttia vertailuajankohtaan nähden. Ehtona on, että myös yrityksen toimialan myynti on pudonnut vähintään 10 prosenttia. 

Liikevaihdon pudotusta aiotaan mitata niin, että toimialan liikevaihtoa huhtikuussa 2020 ja yritysten liikevaihtoa huhti-toukokuussa 2020 verrataan huhti-kesäkuun 2019 keskimääräiseen liikevaihtoon. Tukeen oikeutetut toimialat määritellään erikseen valtioneuvoston asetuksessa kesäkuussa. 

Kustannustukea maksetaan yrityksen kiinteiden kustannusten ja palkkakustannusten perusteella. Tuen alarajaksi on esitetty 2 000 euroa ja ylärajaksi 500 000 euroa. 

Hallitus antoi lakiesityksen kustannustuesta eduskunnan käsittelyyn 5.6., ja se on määrä käsitellä mahdollisimman pian. Tuki maksetaan Valtiokonttorista. Valtiokonttori valmistautuu maksamaan yrityksille tukea neljä viikkoa (20 arkipäivää)  lain valmistumisen jälkeen.  

Kustannustukea voi hakea, vaikka yritys olisi jo saanut muita suoria tukia koronatilanteessa, mutta muut suorat tuet vähennetään kustannustuesta. Kuntien myöntämä yksinyrittäjien koronatuki vähennetään täysimääräisesti ja Business Finlandin ja ELY-keskusten yrityksille myöntämistä kehittämistuista otetaan huomioon 70 prosenttia. Yritykset voivat saada uutta kustannustukea kahdelta kuukaudelta. 

ELY-keskusten ja Business Finlandin korona-avustusten haut suljettiin maanantaina 8. kesäkuuta. Kaikki siihen mennessä jätetyt hakemukset käsitellään normaalisti.  

Korona-avustusten sulkemisen jälkeen Business Finland ja ELY-keskukset rahoittavat yrityksiä normaaleilla rahoitusvälineillään. ELY-keskusten myöntämien maaseudun yritysten, alkutuotannon ja kalatalouden koronatukien hakuja ei kuitenkaan suljeta. Lisäksi kunnat myöntävät tukea yksinyrittäjille. Yksinyrittäjien koronatukeen ei tule muutoksia. 

(ARTIKKELIA PÄIVITETTY 11.6.2020: tarkennettu lakiesityksen tukimäärää ja käsittelyaikataulua. Tämän jälkeen artikkelia ei enää päivitetä.)

Lue lisää:  

Työ- ja elinkeinoministeriö: Hallituksen esitys kustannustuesta eduskuntaan: toimialan ja yrityksen liikevaihdon lasku edellytyksenä tukeen

Valtiokonttori: Yritysten kustannustuki Valtiokonttorista – tukea ei voi vielä hakea

Ajankohtaista aiheesta

Muodistako miljardibisnes Suomeen? SuomiAreenassa keskusteltiin suomalaisen muodin kasvusta

Tekstiili- ja muotialan kasvusopimus julkaistu: Suomi tarvitsee lisää kaupallista osaamista

Uutishuone