Yritysten pelastamiseen koronakriisissä tarvitaan nopeita toimia

Ratkaisuja yritysten kassakriisiin pitää saada mahdollisimman pian. Suomen Tekstiili & Muoti on päättänyt osaltaan ettei peri tänä vuonna yrityksiltä jäsenmaksua.

Monessa yrityksessä eletään nyt äkillisen kriisin oloissa. Koronavirus on pysäyttänyt yhteiskuntamme, ja monien yritysten kassavirtaan se on merkinnyt romahdusta.

EK:n hätäapupaketin 10 ratkaisua

1. Finnveran valtuuksien nosto 10 miljardilla eurolla ja sen riskinjakokyvyn olennainen lisääminen

2. Kolmen kuukauden ajalta erääntyville veroille 12 kk lisää maksuaikaa

3. Finnveran 2 miljardin pääomalainoista tukea työnantajayritysten kassakriisiin

4. Tilapäinen kriisipalkkatuki ehkäisemään irtisanomisia ja lomautuksia

5. Lomautusajan päivärahan tilapäinen siirto valtiolle

6. Työnantajan työttömyysvakuutusmaksun ja työnantajan sairausvakuutusmaksun tilapäinen siirto valtiolle

7. EU:n koronarahoituksen tehokas hyödyntäminen kansallisesti

8. Verojen viivästyskorko väliaikaisesti 0 %

9. ALV-palautusten käsittely nopeutetusti

10. Muita toimenpiteitä, mm. konkurssilainsäädäntö

Lue lisää

”Nyt tarvitaan pikaisia toimia ja tukea. Monessa yrityksessä on käytännössä kyse päivistä, kun liiketoiminta on yhtäkkiä täysin pysähtynyt”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Tässä tilanteessa kaikki mahdollinen tuki on tarpeen. Suomen Tekstiili & Muoti ry on päättänyt, että liitto ei peri tänä vuonna yrityksiltä jäsenmaksuja. Maksamme myös EK:n jäsenmaksun jäsenyritysten puolesta.

Hätäapuratkaisut saatava pian voimaan

EK julkaisi tänään ehdotuksen hätäapupaketiksi yritysten kassakriisiin, ja jo keskiviikkona julkistettiin työmarkkinajärjestöjen yhteiset ehdotukset yritysten auttamiseen.

”Ehdotetut toimenpiteet tulisivat todella tarpeeseen monelle tekstiili- ja muotialan yritykselle. Kassavirtaa ei riitä moneksi päiväksi, jos myynti sakkaa täysin. Esimerkiksi lomautuksia pitäisi voida nyt tehdä nopeasti, jos halutaan välttää konkursseja, joten yt-lain vähimmäisneuvotteluaikojen lyhentäminen pitää saada voimaan mahdollisimman pian”, Anna-Kaisa Auvinen sanoo.

”10 kohdan ehdotuslistassa on yritysten pelastamiselle tärkeitä toimia, kuten esimerkiksi Finnveran takaukset ja lainat, lisämaksuaika erääntyville veroille, tilapäinen kriisipalkkatuki sekä työnantajan työttömyysvakuutusmaksun ja sairausvakuutusmaksun siirtäminen tilapäisesti valtiolle”, hän jatkaa.

Auvinen toivoo myös, että päätökset voidaan viedä voimaan nopeutetulla ajalla ja niitä voidaan soveltaa myös takautuvasti. Esimerkiksi kahden viikon käsittely- ja voimaantuloaika voi olla osalle yrityksistä liikaa.

Vastaantuloa toivotaan myös muilta toimijoilta, kuten esimerkiksi kauppakeskuksilta ja muilta vuokranantajilta.

”Koronavirus on aiheuttanut force majoure -tilanteen, jossa vuokranmaksua on voitava kohtuullistaa. Ei ole vuokranantajankaan etu, jos sillä ei kohta ole vuokralaisia”, Anna-Kaisa Auvinen sanoo.

Yrityksille tietoa liiton sivuilta ja asiantuntijoilta

Suomen Tekstiili & Muoti päivittää verkkosivuilleen ajantasaista tietoa mahdollisista tuista ja helpotuksista yrityksille.

Asiantuntijamme palvelevat jäsenyrityksiä niin työelämään, juridiikkaan kuin liiketoimintaakin liittyvissä kysymyksissä puhelimitse joka päivä klo 9-16, ja muina aikoina heille voi lähettää sähköpostia, johon vastataan mahdollisimman pian.

Löydät kaikkien asiantuntijoiden yhteystiedot verkkosivuiltamme.  Löydät sivuiltamme esimerkiksi yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia koronaviruskriisiin liittyen.

Ajankohtaista aiheesta

Tekstiilin ja muodin kasvusopimuksen toimeenpano on käynnistynyt – ensimmäiset hankkeet jo vauhdissa

Kohti tekstiili- ja muotialan TES-neuvotteluita

Uutishuone