EU:n tuottajavastuudirektiivi etenee – mitä yritysten tulisi tietää nyt?

Valmistautuminen EU:n tuottajavastuun tuomiin velvoitteisiin alkaa nyt. STJM järjestää jäsenilleen aiheesta tietoiskun.

Euroopan parlamentti, jäsenmaat ja komissio ovat alkuvuodesta 2025 saavuttaneet alustavan sovun jätepuitedirektiivin uudistamisesta, joka tuo mukanaan merkittäviä muutoksia tekstiili- ja jalkinealan toimijoille. Uudistuksen keskiössä on laajennettu tuottajavastuu (Extended Producer Responsibility, EPR), jonka tavoitteena on vähentää tekstiilijätteen määrää, lisätä uudelleenkäyttöä ja ohjata alan toimijoita kestävämpään suunnitteluun ja tuotantoon. Tekstiilien tuottajavastuu kattaa koko tuotteen elinkaaren.

Tuottajayhteisöt vastaavat velvoitteiden noudattamisesta

Velvoitteiden täyttämiseksi tuottajien tulee rekisteröityä kansalliseen tuottajarekisteriin, ja markkinoille saa tuoda tuotteita vain rekisteröity tuottaja tai tämän valtuuttama edustaja. Tuottajien on myös järjestäydyttävä tuottajayhteisöiksi, jotka vastaavat velvoitteiden käytännön toteutuksesta. 

Jatkossa valmistajien, maahantuojien ja jakelijoiden vastuulle kuuluvat tuotteiden keräys, lajittelu, uudelleenkäyttö, kierrätys sekä jätehuolto. Tuottajavastuusääntely kattaa sekä kuluttajille tarkoitetut tuotteet että yrityskäyttöön suunnatut tekstiilit ja jalkineet. Tuottajien tulee myös hoitaa kuluttajaviestintä, viranomaisraportointi sekä osallistua sekajätteen koostumustutkimuksiin säännöllisesti. 

Tuottajavastuumaksut määräytyvät tuotteiden ympäristövaikutusten perusteella. Kestävämmistä ja pitkäikäisemmistä tuotteista maksetaan alempia maksuja, mikä kannustaa valmistajia kiertotaloutta tukevaan suunnitteluun ja materiaalivalintoihin. Jäsenvaltiot voivat lisäksi mukauttaa maksuja tuotteiden käyttöiän perusteella hillitäkseen tekstiilijätteen syntyä ja ehkäistäkseen ultrapikamuodinliiketoimintamallien aiheuttamaa ylikulutusta. 

Myös kansainväliset verkkokaupat sääntelyn piirissä

Uudistus koskee kaikkia EU-alueella toimivia tuottajia, myös kansainvälisiä verkkokauppoja. Lisäksi mikroyritykset sisältyvät sääntelyn piiriin, mutta niille on myönnetty vuoden lisäaika velvoitteiden täyttämiseen. Maksujen osalta jäsenvaltioiden tulee varmistaa oikeasuhtaisuus, esimerkiksi suhteuttamalla maksut markkinoille saatettujen tuotteiden määriin. 

Kaikkien tuottajavastuujärjestelmän piiriin kuuluvien toimijoiden, myös mikroyritysten ja sosiaalisten toimijoiden, on jatkossa raportoitava vähintään vuosittain kerätyistä tai markkinoille saatetuista tekstiilimääristä.  

Uudistuksen tavoitteena on luoda tasapuoliset kilpailuolosuhteet ja yhtenäiset säännöt koko EU:n alueella. Kaikilla yrityksillä, myös pienemmillä toimijoilla, tulee olla mahdollisuus hyödyntää tarvittavia jätehuolto- ja kierrätysinfrastruktuureja. 

Aikataulu ja siirtymäajat 

Direktiivin virallinen hyväksyntä on odotettavissa syksyllä 2025. Tämän jälkeen jäsenvaltioilla on 20 kuukautta aikaa saattaa EU-sääntely osaksi kansallista lainsäädäntöä. Tätä seuraa 10 kuukauden siirtymäaika, jonka aikana tuottajavastuujärjestelmät on otettava käytännössä käyttöön. Suomessa toimeenpanon odotetaan etenevän vaiheittain vuosina 2026–2028. Mikroyrityksille on myönnetty yksi lisävuosi velvoitteiden täyttämiseen. 

Valmistaudu nyt – STJM järjestää tietoiskun jäsenilleen 

Suomen Tekstiili & Muoti ry järjestää jäsenyrityksilleen tietoiskun, jossa käydään läpi tulevan sääntelyn keskeinen sisältö, aikataulut ja vaikutukset. Tilaisuudessa käsitellään myös tuottajayhteisöjen toimintaa ja yritysten valmistautumista uusiin velvoitteisiin. 

  • Ajankohta: 10.6.2025 klo 8.30-9.30  
  • Paikka: Online, Teams

Ilmoittaudu tietoiskuun alla olevasta linkistä.

Tietoisku: Tekstiilien tuottajavastuu

Tietoisku: Tekstiilien tuottajavastuu

Emilia Gädda

Johtava asiantuntija, vastuullisuus & kiertotalous

+358 41 545 8142
emilia.gadda@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Muodin kiertotalouskilpailu 2025 on käynnistynyt – ilmoittaudu mukaan!

Vaatevallankumous 2025 – Ajattele globaalisti, toimi paikallisesti

Uutishuone