Joko tutustuit uuteen esistandardiin – tietoa yrityksille kasvomaskien tuottamisesta  

Kasvomaskien ja muiden suojainten kysyntä on kasvanut merkittävästi. Liiton sivuille on koottu tietoa maskien valmistuksesta. Kesäkuussa julkistettiin uusi esistandardi, eli opastava asiakirja kertakäyttöisten ja pestävien kasvomaskien valmistukseen ja käyttöön. 

(päivitetty 1.9.2020)

Suomalaiset yritykset ovat koronakriisin aikana lisänneet ja käynnistäneet runsaasti suojavarustetuotantoa. Kasvomaskeja tai niiden materiaaleja ei aikaisemmin valmistettu Suomessa lainkaan. 

Nyt kuitukangasvalmistajat Ahlstrom-Munksjö ja Suominen valmistavat materiaalia kasvomaskeihin, kirurgisiin suu-nenäsuojaimiin ja hengityssuojaimiin. Molemmat yritykset käynnistivät uusien materiaalien tuotekehityksen vasta keväällä koronakriisin alkuvaiheessa. Materiaalia yritykset pystyvät valmistamaan tällä hetkellä jo kymmeniin miljooniin suojaimiin kuukaudessa.

Myös kasvomaskeja valmistavia yrityksiä on jo runsaasti. Suomen Tekstiili & Muoti ry ylläpitää listaa jäsenyrityksistä, jotka valmistavat tai myyvät kasvomaskeja. Listalta löytyy jo noin 50 yritystä.

Erilaisia tuotteita: Kasvomaski, kirurginen suu-nenäsuojain ja hengityssuojain

Kuluttajien käytössä on tällä hetkellä erityyppisiä suojaimia, sekä kertakäyttöisiä että pestäviä ja uudelleen käytettäviä. Sekä kuluttajien että yritysten on syytä huomioida, että kasvomaskit eivät ole sama asia kuin kirurginen suu-nenäsuojain tai hengityssuojain.  

Ammattikäyttöönkin tarkoitetut, standardoidut tuotteet eli hengityksensuojain ja kirurginen suu-nenäsuojus eroavat toisistaan suojaavuuden suhteen. 

Hengityksensuojain on henkilönsuojain, joka suojaa käyttäjäänsä ilmateitse leviäviltä hiukkasilta, kuten koronavirukselta. 

Suu-nenäsuojaimet estävät pisaroiden leviämisen, mutta eivät suojaa käyttäjäänsä ulkoisilta tekijöiltä. Ne eivät ole henkilönsuojaimia. Ne kuitenkin vähentävät altistusta taudinaiheuttajille tilanteissa, jossa on pisaratartunnan vaara. 

Kasvomaskien tai ns. kansanmaskien käyttötarkoitus on vähentää pisaroiden leviämistä ja niistä voi olla apua koronavirukselta suojautuessa. Useimpien tuotteiden kohdalla suojaavuudesta ei kuitenkaan ole tutkittua tietoa. 

Kasvomaskit ovat yleisiä kulutustavaratuotteita, joten niiden markkinavalvonta kuuluu Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille. Yritysten on huolehdittava, että myytävät maskit ovat turvallisia käyttäjälleen, ja opastettava niiden oikeanlaisessa käytöstä. 

Sivuiltamme löytyy kattavasti tietoa yritykselle, joka aikoo ruveta valmistamaan kasvomaskeja. Opastamme esimerkiksi siinä, mitä viranomaisten antamia ohjeita valmistuksessa ja myynnissä tulee noudattaa sekä mitä tuotteesta saa tai pitää sanoa. 

Eurooppalainen esistandardi kasvomaskeille yhdenmukaistamaan kuluttajille tarjottavia tuotteita

Suomessa ei ole kansallista suositusta yleisiksi kulutustavaroiksi tarkoitetuille kasvomaskeille. Niitä eivät koske myöskään yhdenmukaistetut eurooppalaiset standardit.

Eurooppalainen standardisoimisjärjestö CEN on laatinut Euroopan komission pyynnöstä eurooppalaisen esistandardin kasvomaskeille (CWA 17553:2020). Esistandardi valmistui 17.6.2020 ja se sisältää minimivaatimukset sekä kertakäyttöisille että pestäville kasvomaskeille ja ohjeistaa niiden oikeanlaisessa käytössä.  

Vaikka esistandardi on opastava asiakirja, eikä siten yrityksiä velvoittava, sen tavoite on, että kansalaisille tarkoitettujen maskien turvallisuustaso olisi yhdenmukainen. 

Esistandardi asettaa tavoiteltavan tason maskien suodatusteholle sekä korostaa tuotteiden oikeanlaista käyttöä. Kasvomaskin materiaalin valinnassa tulisi ottaa huomioon esimerkiksi hengittävyys, kosteudenimukyky, haitta-aineettomuus sekä useampaan kertaan käytettävien tuotteiden pesunkesto.

Esistandardi on saatavilla suomen- ja englanninkielisenä SFS ry:n verkkosivuilta.

Lue lisää:

SFS verkkokauppa: CWA 17553:2020:fi Kansanmaskit. Vähimmäisvaatimuksia, testausmenetelmiä ja käyttöä koskevia ohjeita.

SFS uutinen esistandardin suomennoksesta

Tietoa kasvomaskien valmistuksesta ja myynnistä (stjm.fi)

Kansanmaskien eurooppalainen esistandardi valmis (stjm.fi)

Hengityssuojaimet (Tukes)

Itse tehty maski ei suojaa koronavirukselta – hengityksensuojainten pitää olla turvallisia ja taata riittävä suoja (Tukes)

 

Katri Pylkkänen

Asiantuntija, tuotteet, materiaalit & vastuullisuus

+358 41 535 4379
katri.pylkkanen@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Tekstiilimerkintöjen yhdenmukaistaminen helpottaa kaupankäyntiä ja parantaa kuluttajien luottamusta

Kiellettyjen ja rajoitettujen kemikaalien lista (RSL) päivitetty

Uutishuone