Kehitä osaamistasi tekstiilitekniikan intensiivikursseilla! Odotetun kurssikokonaisuuden ilmoittautuminen on nyt käynnissä

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n palveluyhtiö toteuttaa marraskuussa 2021 tekstiilitekniikan koulutuspaketin. Kolmen kurssin avulla alan ammattilaisten on mahdollista syventää osaamistaan tekstiilimateriaaleista ja niiden ympäristönäkökulmista, tekstiilirakenteista sekä tekstiilien paino-, värjäys- ja viimeistysprosesseista. Tule mukaan oppimaan ja verkostoitumaan alan asiantuntijoiden kanssa!

(päivitetty 23.9.2021)

Tekstiiliteknillisen osaamisen merkitys on noussut viime vuosina vahvasti esiin tekstiili- ja vaatetusalan yrityksissä samaan aikaan kun siihen liittyvä koulutus on lähes kadonnut Suomesta. Suomen Tekstiili & Muoti vastaa osaamistarpeeseen kolmen tiiviin kurssin täydennyskoulutuksella, samalla kun tekstiilitekniikan korkeakoulutusta on lähdetty jälleen kehittämään hiljalleen.

Kurssit on suunnattu pääasiassa tekstiilialan yrityksissä työskenteleville. Osallistujilla voi olla jo jonkin verran osaamista tekstiilimateriaaleista ja -tuotteista, joko koulutustaustansa tai työnsä kautta, mutta se ei ole välttämätöntä. Kurssikokonaisuus soveltuu erinomaisesti esimerkiksi tuote- ja valikoimapäälliköille, ostajille, suunnittelijoille tai myyntityötä tekeville, jotka tarvitsevat tekstiiliosaamista työssään.

Kurssisisällöt

Kurssi 1: Tekstiilikuidut, to-pe 4.–5.11.2021, klo 9–17

Kurssikokonaisuuden ensimmäisenä päivänä perehdytään tekstiilikuitujen jaotteluun, kuitujen tuotantotapoihin, ominaisuuksiin ja rakenteisiin sekä käyttökohteisiin. Lisäksi perehdytään kuitutuotannon ympäristönäkökulmiin.

Toisena kurssipäivänä keskiössä ovat Suomessa kehitetyt uudet selluloosamuuntokuidut. Päivän aikana tutustutaan muun muassa Infinna-, Spinnova-, Ioncell-, Kuura- ja Bio2-kuitujen valmistusprosesseihin, ominaisuuksiin ja mahdollisiin tulevaisuuden käyttökohteisiin. Lisäksi käydään läpi markkinoilla jo olevia vastuullisempia tekstiilimateriaaleja.

Kurssi 2: Langat ja tekstiilitasorakenteet, to-pe 11.–12.11.2021, klo 9–17

Ensimmäisenä kurssipäivänä käsitellään lankojen valmistusmenetelmiä, kierteitä ja numerointia sekä aloitetaan tutustuminen erilaisiin tekstiilitasorakenteisiin. Päivän aikana perehdytään kudottuihin kankaisiin, kankaiden sidoksiin, sidosten vaikutuksiin kankaissa sekä puhutaan käyttökohteista. Päivän yrityspuheenvuoro kuullaan Lapuan Kankureilta.

Toisena päivänä perehdytään neulosten valmistusmenetelmiin, sidoksiin ja niiden vaikutukseen tuotteen ominaisuuksissa. Käydään läpi neulosten erilaisia käyttökohteita, lankojen ja koneiden yhteensopivuutta sekä merkitystä lopputuotteeseen. Päivän aikana käsitellään myös kuitukankaita ja muita tekstiilirakenteita sekä niiden käyttöä. Yrityspuheenvuoro kuullaan Orneuleelta.

Kurssi 3: Tekstiilituotteiden värjäys, paino ja viimeistys, pe 19.11.2021, klo 9–17

HUOM! Kurssi 3 on täynnä!

Kurssilla käsitellään tekstiilituotteiden esikäsittelymenetelmiä, värjäystä ja painoa. Lisäksi perehdytään viimeistyskäsittelyihin, niillä saataviin tuoteominaisuuksiin sekä tutustutaan eri käsittelymenetelmien ympäristövaikutuksiin. Päivän aikana kuullaan myös puheenvuoro luonnonväriaineista Biocolour-tutkimushankkeelta.

Kursseille voi osallistua mistä vain, sillä kurssit toteutetaan Teams-etäluentoina. Kaikki kurssit ovat suomen kielellä.

Kurssien kouluttajana toimii Erja Parviainen. Parviainen on tekstiili- ja vaatetustekniikan diplomi-insinööri ja työskennellyt uransa aikana tekstiilituotteiden tuotekehityksen ja tuotannon parissa mm. Finlaysonilla, Suomen Silkkikutomossa sekä SCA Mölnlyckellä. Opetustehtävistä hänellä on pitkä kokemus lehtorina Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja sen edeltäjässä Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiassa sekä sivutoimisena tuntiopettajana Taideteollisessa korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopisto). Parviaisella on myös kokemusta alan kansainvälisestä ympäristöstä ja hän on yksi Tekstiilien materiaalit -kirjan kirjoittajista.

Kurssien hinta

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenyritykset ja kumppanijäsenet:

Kurssi 1, 600 euroa / hlö
Kurssi 2, 600 euroa / hlö
Kurssi 3, 300 euroa / hlö TÄYNNÄ

Kolmen kurssin paketti 1 300 euroa / hlö

Muut:

Kurssi 1, 1 200 euroa / hlö
Kurssi 2, 1 200 euroa / hlö
Kurssi 3, 600 euroa / hlö TÄYNNÄ

Kolmen kurssin paketti 2 600 euroa / hlö

Hinnat sisältävät alv. 24 %

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen kursseille tämän linkin kautta. Jokaiselle kurssille otetaan maksimissaan 25 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova ja kurssimaksu laskutetaan ilmoittautuneilta etukäteen. Mikäli kurssipäiviä joudutaan siirtämään ylivoimaisen esteen, kuten sairastumisen vuoksi, on osallistujalla oikeus saada kurssimaksu hyvitettyä, mikäli uusi kurssiajankohta ei sovi hänelle.

Lisätietoja kursseista voi kysyä liiton asiantuntijoilta Auri Koholalta ja Katri Pylkkäseltä. Mikäli et ehtinyt saada paikkaa toivomaltasi kurssilta, lähetä meille viesti ja kerro toiveistasi ensi vuoden kursseille!

Onko organisaationne kiinnostunut Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenyydestä tai kumppanijäsenyyksestä? Lue jäsenyysmahdollisuuksista verkkosivuiltamme – kerromme mielellämme lisää!

Lue myös:

Tekninen tekstiiliopetus tulee taas – kurkista ajankohtaiseen koulutustilanteeseen

Katri Pylkkänen

Asiantuntija, tuotteet, materiaalit & vastuullisuus

+358 41 535 4379
katri.pylkkanen@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Maksutonta lyhytkoulutusta tekstiili- ja muotialan vihreään siirtymään – ilmoittaudu nyt!

Kuka korjaisi ompelukoneet? Ompelukonehuoltajien koulutusta kehitetään häviävän osaamisen säilyttämiseksi

Uutishuone