Kuitukehittäjä Spinnova suunnittelee listautumista – suomalainen tekstiili- ja muotiala hakee voimakasta kasvua

Spinnova Oy suunnittelee listautumisantia ja listautumista Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle.

Jyväskylässä toimiva Spinnova on kehittänyt tuotantoteknologian uudelle tekstiilikuidulle, jolla voidaan valmistaa kuitua useista raaka-aineista, kuten puu- ja nahkajätteestä, maatalouden sekä elintarvike- ja juomateollisuuden sivuvirroista tai poistotekstiilistä.

Listautumalla yhtiö haluaa laajentaa omistajapohjaansa ja päästä kansainvälisille pääomamarkkinoille. Listautumisen avulla Spinnova aikoo jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista ja investoida puupohjaisen kuidun tuotannon laajentamiseen. Yhtiö odottaa keräävänsä listautumisannilla noin 100 miljoonaa euroa.

”Spinnovan ilmoitus kertoo erinomaisella tavalla siitä, miten tekstiili- ja muotiala Suomessa kehittyy ja hakee kasvua. On upeaa, että tällä viikolla olemme kuulleet alalta kaksi merkittävää uutista, joiden päämääränä on nimenomaan kansainvälinen kasvu”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.

Aikaisemmin tällä viikolla kerrottiin, että Vallila, Makia, Finlayson ja 20 prosenttia Sastasta siirtyvät brändiyhtiö Manna & Co:n alle, tavoitteena nimenomaan kansainvälisen kasvun vahvistaminen.

”Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus rakentaa Suomeen tekstiiliklusteri, joka rakentuu uusien tekstiilikuitujen ja kiertotalouden ympärille. Voimme jalostaa uusia tekstiilikuituja edelleen langaksi, kankaiksi ja valmiiksi tuotteiksi, joilla on merkittävä vientipotentiaali. Meidän tulee huolehtia siitä, että Suomessa on otollinen investointiympäristö ja saamme kehitettyä koko tekstiilialan arvoketjua”, Niinikoski sanoo.

Spinnova haluaa globaalisti johtavaksi toimijaksi

Spinnovan teknologia on yli kymmenen vuoden tutkimus- ja kehitystyön tulos. Yritys kertoo, että SPINNOVA®-kuitu on 100-prosenttisesti kierrätettävää, nopeasti biohajoavaa, se ei sisällä mikromuoveja ja sitä voidaan valmistaa ilman liuottamista tai muita vahingollisia kemikaaleja tai vahingollisia lisäaineita. Kuidun ulkonäkö ja tuntuma ovat samanlaisia kuin luonnonkuiduilla, kuten puuvillalla ja pellavalla.

Yritys kertoo tavoitteekseen olla globaalisti johtava toimija vastuullisten tekstiilimateriaalien markkinoilla. Tavoitteena on jatkaa tuotantokapasiteetin laajentamista ja luoda lisää kumppanuuksia vaatebrändien ja tekstiilivalmistajien kanssa.

Uusille ekologisille kuiduille on maailmanmarkkinoilla valtava kysyntä, sillä perinteisiin kuituihin liittyy paljon ympäristöhaasteita.

”Perinteisille tekstiilikuiduille haetaan jatkuvasti ekologisempia vaihtoehtoja. Uudet innovatiiviset kuidut, kuten Spinnovan kuitu, ovat avainasemassa koko tekstiilialan ympäristövaikutusten vähentämisessä. Suomi toimii uusien kuitujen kehittämisessä ja kaupallistamisessa suunnannäyttäjänä”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n johtava asiantuntija Satumaija Mäki.

Spinnova ja selluyhtiö Suzano kertoivat aiemmin tänä vuonna, että ne investoivat 22 miljoonaa euroa kaupallisen mittakaavan tuotantolaitokseen, joka rakennetaan Jyväskylään.

Kuva: Bergans X Spinnova Collection of Tomorrow Shirt

Lue myös:

Suomen Tekstiili & Muoti, Ammattiliitto Pro ja Teollisuusliitto ministeri Lintilälle: Tekstiili- ja muotiala nousemassa Suomelle merkittäväksi teollisuudenalaksi

Suomi näyttää suuntaa tekstiilien kiertotaloudessa – investointeja tarvitaan koko ketjuun keräilystä käsittelyyn ja lopputuotteisiin

Ekologisia tekstiilikuituja Suomesta – missä mennään tällä hetkellä?

Marja-Liisa Niinikoski

Toimitusjohtaja

+358 40 538 4541
marja-liisa.niinikoski@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Tekstiilimerkintöjen yhdenmukaistaminen helpottaa kaupankäyntiä ja parantaa kuluttajien luottamusta

Rahoitusta yritysten digitalisaatioon

Uutishuone