Lapuan Kankurit investoi lampaanvillan kudonta- ja viimeistelylinjastoon sekä villakehräämöön

Uudet tuotantolaitokset valmistuvat kevään 2022 aikana. Ensimmäisiä Lapuan Kankureiden suomenlampaanvillalangasta kudottuja tuotteita on tulossa myyntiin syksyllä 2022.

Lapuan Kankurit rakentaa Lapualle parhaillaan kahta uutta, vierekkäistä tuotantolaitosta: kudonta- ja viimeistelylinjastoa sekä villakehräämöä.

Miljoonaluokan kudonta- ja viimeistelylinjastoinvestoinnista uutisoitiin jo alkuvuodesta. Villakehräämön lisääminen pakettiin tarkoittaa, että Lapuan Kankurit voi hallita itse villan tuotantoketjua. Vain villan pesu tapahtuu toistaiseksi muualla.

”Oman kehräämön ansiosta pääsemme tekemään suomalaisen lampaanvillan kanssa täysin uudenlaista, kokonaisvaltaista tuotekehitystä”, kertoo Lapuan Kankurien toimitusjohtaja Esko Hjelt.

Yritys kertoo voivansa esimerkiksi sekoittaa suomalaisen lampaan villaan uusia kotimaisia selluloosapohjaisia kuituja tai kierrätyskuituja ja luoda näin uudenlaisia lankoja. Oma kehräämö mahdollistaa myös villan värjäämisen luonnonväreillä jo ennen kehräämistä.

Investointiuutiset ilahduttavat tekstiilialalla

Suomen Tekstiili & muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski iloitsee investointiuutisista.

”Suomalainen lampaanvilla on hieno raaka-aine, jolle on nyt kysyntää. Tähän mennessä siitä on pystytty hyödyntämään vain noin puolet, mutta tämä on onneksi muutoksessa”, hän sanoo.

”Lapuan Kankureiden investoinnit ovat osa alan isompaa muutosta Suomessa. Suomeen rakentuu uusia tekstiilien arvoketjuja niin perinteisten luonnonkuitujen kuin uusien tekstiilikuitujen ja kiertotaloudenkin ympärille. Kun huolehdimme hyvästä investointiympäristöstä, voimme rakentaa Suomeen vahvan tekstiiliklusterin ja merkittävän vientialan”, Niinikoski jatkaa.

Suomalaista villaa alkuun 10 000 kg vuodessa

Lapuan Kankurit hankki kehräämön karstavillalankakoneet Teuvalta, Suupohjan Kehruu -tehtaalta, jolla ei ole ollut toimintaa enää vuosiin.

Yrityksen modernilla kutomolla käytetään vuosittain noin 130 000 kiloa erilaisia lankoja, ja suomalaisen lampaanvillan osuus on aluksi enintään kymmenentuhatta kiloa vuodessa. Yritys ostaa suomalaista villaa suoraan lähiseudun lampureilta, valmistaa sen itse langaksi ja kutoo Lapualla sisustustuotteiksi.

Uudet tuotantolaitokset valmistuvat kevään 2022 aikana. Lapuan Kankurit pyrkii tuomaan ensimmäisiä omasta suomenlampaanvillalangasta kudottuja tuotteita myyntiin jo syksyllä 2022.

Langan kehruuta suunnitellaan myös muissa yrityksissä: Esimerkiksi uusi yritys Saimas Spinnery on kertonut suunnittelevansa Puumalaan kehräämötoimintaa. Yrityksen tavoitteena on käynnistää toiminta maaliskuussa 2022.

Lue myös:

Lapuan Kankurit tekee miljoonaluokan investoinnin suomenlampaan villan käyttöön (16.2.2021)

Kuva: Lapuan Kankureiden nykyinen kutomo Lapualla.

Marja-Liisa Niinikoski

Toimitusjohtaja

+358 40 538 4541
marja-liisa.niinikoski@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Työ- ja elinkeinoministeriön selvitys suomalaisen tekstiili- ja muotialan kansainvälisestä kilpailukyvystä: Tekstiiliteollisuuden vihreä murros mahdollistaa suomalaisten toimijoiden kasvun

Rahoitusinstrumentteja TKI-toimiin, kasvuun ja kansainvälistymiseen koottu jäsensivuille

Uutishuone