- Puheenvuoro
- Kansainvälistyminen
Onko tekstiilialan tulevaisuus edessä vai takana?
Heimtextil 2025 -messut osoittivat, että elämme jatkuvaa muutosta, jossa menneisyyden kunnioittaminen ja uudet avaukset kulkevat rinnakkain, kirjoittaa Fiblonin brändi- ja viestintäjohtaja Anne Ekberg.
Heimtextil-messut avasivat ovensa 17.1.2025 suurempana kuin koskaan. Mukana oli yli 3 000 näytteilleasettajaa 65 maasta ja messuihin tutustui runsaat 50 000 vierailijaa. Suomalaisia näytteilleasettajia oli kaksi. Toivottavasti tulevina vuosina myös kotimaiset toimijamme kiinnostuisivat messuista potentiaalisena bisnesalustana. Messut ovat hyvin kansainväliset ja siellä saa helposti käsityksen eri alueiden erityispiirteistä ja potentiaalista.
Olen itse vieraillut messuilla lukemattomina vuosina ja messujen anti on vaihdellut riippuen siitä, mitä kulloinkin olen lähtenyt etsimään. Viime vuosina olen keskittynyt lähinnä trendien tutkimiseen. Messuilta on poikinut paljon ajatuksia ja inspiraatiota omaan toimintaan.

Trendinäyttely jäi tänä vuonna laimeaksi
Heimtextil on perinteisesti esitellyt vaikuttavan, ehkä jopa vaikuttavimman, trendikatsauksen tällä toimialalla. Siellä on saanut kattavan käsityksen väreistä, kuoseista ja kehityksestä erityisesti vastuullisuuden näkökulmasta.
Tänä vuonna trendialue oli kokenut ison muutoksen. Aikaisempina vuosina trendinäyttely oli rakennettu hyvin elämykselliseksi ja visuaaliseksi – se itsessään inspiroi ja voimautti. Siihen verrattuna tämän vuotinen näyttely oli ulkonäöllisesti melko kalpea ja kapea. Näyttelyn oli rakentanut designmaailmasta ja erityisesti Milanon designviikoilta tunnettu Alcova.
Trendinäyttely oli nimetty otsikolla ”Future Continuous” ja sen sisällä oli kolme teemaa: Naturally Uneven, Radically Restructered ja Regerative. Tuttuja teemoja jo aiemmilta vuosilta.
Trendinäyttelyn pohjalla oli vahva ajatus siitä, että trendit ovat lineaarisia ja päällekkäisiä. Niitä on paljon ja ne ovat välillä pinnalla ja välillä hiljentyvät. Tulevaisuus ei aina ole vain eteenpäin katsomista, vaan monesti on suotavaa kurkkia olkapään taakse ja ammentaa historiasta, hyvistä jo aiemmin keksityistä metodeista. Menneisyyden arvostaminen ja kunnioittaminen aikaansaa uutta kestävyyttä. On tärkeää kunnioittaa raaka-aineita ja resursseja. Aina uusi toimintatapa ei ole uuden innovoimista, vaan se voi olla myös jo olevan elvyttämistä.
Ylipäätään näyttely kannusti hankkimaan enemmän ymmärrystä kokonaisuudesta, ei pelkästään syventyä yksityiskohtiin.

Installaatio kiinnosti trendinäyttelyä enemmän
Itselleni messujen mielenkiintoisin alue oli ehdottomasti espanjalaisen arkkitehdin ja suunnittelijan Patricia Urquiolan suunnittelema installaatio nimeltään Among-us.
Tämä aisteja inspiroiva esitys ilmensi hienosti aikamme kerroksellisuutta. Aivan konkreettisesti installaation ulkoreunat oli merkitty vahvalla ruudukolla, jota pitkin saattoi hyvin tutkailla installaatiota eri puolilta. Seuraava kerros vaatikin sitten lähempää tutkiskelua ja alkoi kenkien poisottamisella. Pehmeä alusta ja värikkäät, monimuotoiset rakenteet houkuttelivat tunnustelemaan ja tutkimaan aihetta tarkemmin. Sieltä paljastuikin monia mielenkiintoisia struktuureita ja osasia. Aihetta saattoi tutkiskella kuorimalla teemaa kerros kerrokselta. Lisäinformaatiota alueelta löytyi hämmästyttävän vähän. Moni olisi halunnut syventyä teemaan paremmin.

Kuluttajakäyttäytyminen muuttuu hitaasti
Muutos on jatkuvaa ja olemme siihen ajatukseen jo mielestäni hyvin sopeutuneita. Alalla tapahtuu paljon, joskin kuluttajakäyttäytyminen muuttuu hitaasti.
Tästä aiheesta messuilla kertoi viime vuodet trendinäyttelyä kuratoineen ryhmän jäsenistä Anja Bisgaard Gaede, SPOTT trends & business. Hän piti jo tutuksi käyneellä tavallaan mielenkiintoisen esityksen tämänhetkisestä globaalista kuluttajakäyttäytymisestä ja ilmiöistä sen taustalla. Esityksensä lopuksi Anja nosti viisi trenditeemaa kodintekstiilien näkökulmasta.
Ensimmäisen hän on nimennyt ilmiöksi Gathering: kaikenlaiset kokoontumiset, kokoelmat, ryhmät ja ryhmittymät näkyvät myös estetiikassa. Toinen teema oli nimeltään Silence: hiljentyminen ja hiljaisuus liittyvät jo asioina vahvasti nykyaikaan. Miten onnistumme hiljentymään, kun ympärillämme on jatkuva pauhu asioita, esineitä ja ilmiöitä Kolmas teema oli nimeltään Warthm: lämpöisyys väreissä ja mielissä. Neljäntenä teemana nousi Balance: tasapaino mielessä ja toiminnassa. Miten huomioimme sen raaka-aineissa tai kulutuksessa? Viides ja viimeinen teema oli Enjoy: leikkisyyttä muodoissa, väreissä ja mielissä.
Kootusti messut osoittivat, että markkinassa on aktiivisuutta ja intoa etsiä uusia yhteistyökumppaneita ja verkostoja. Suomalaisten matala edustus messuilla huolestutti ja toivonkin, että jo ensi vuonna useampi kasvusta kiinnostunut yritys ottaisi alustan avukseen. Varsinkin, jos yritys valmistaa tekstiilejä ja on kiinnostunut kansainvälisestä toiminnasta, kannustan tutustumaan mahdollisuuksiin.
Itse trendialue oli edellisiin vuosiin verrattuna pettymys, mutta muutos oli sinänsä ymmärrettävää. Toisaalta tekijät olivat kiinnostuneita palautteesta ja uskon, että he ottavat sen tosissaan ensi vuotta suunnitellessaan.
Onko tulevaisuus siis edessä vai olemmeko kävelleet sen ohi? Kyllä se on edessä. Elämme suurta muutosta, joka jatkuu koko ajan. Yritykset, jotka haluavat tehdä muutosta, ovat jatkossakin mukana. Muutos on jatkuvaa ja tulevaisuus edellyttää uusia avauksia tässäkin mielessä. Toisaalta joskus vastaus voi löytyä takaa eikä edestä – vanhan kunnioittaminen ja hyödyntäminen on jo nyt mukana monen yrityksen strategiassa.
Kirjoittaja Anne Ekberg toimii Fiblon Oy:n viestintä- ja brändijohtajana sekä STJM:n hallituksen varapuheenjohtajana.
Anne Ekberg, brändi- ja viestintäjohtaja, Fiblon Oy
Hallituksen puheenjohtaja