PFHxA-aineen rajoitus voimaan vaiheittain 2026 alkaen
Myös tekstiilituotteita koskevan perfluoriheksaanihapon (PFHxA), sen suolojen ja samankaltaisten aineiden käyttöä rajoitetaan kuluttajien käyttöön tarkoitetuissa tekstiileissä, vaatteissa, asusteissa, jalkineissa ja kemikaalituotteissa. Rajoitus astuu voimaan vaiheittain lokakuusta 2026 alkaen.
PFHxA-aineet ovat yksi per- ja polyfluorialkyyliaineiden eli PFAS-aineiden alaryhmä. Ne ovat erittäin pysyviä ja kaukokulkeutuvia ja niillä on haittavaikutuksia ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Tekstiilituotteissa PFAS-aineita on tyypillisesti käytetty veden-, lian- ja öljynhylkivyyskäsittelyissä.
Euroopan komissio hyväksyi PFHxA-aineita koskevan rajoituksen 19.9.2024. Niitä ei saa saattaa markkinoille tai käyttää yhtä suurina tai suurempina pitoisuuksina kuin 25 ppb (PFHxA ja sen suolat) tai 1 000 ppb (samankaltaiset aineet). Rajoituksen tavoitteena on vähentää PFHxA:n ja siihen liittyvien aineiden käyttöä kuluttajatuotteissa, mikä edistää ympäristön ja ihmisten terveyden suojelua.
Rajoitus astuu voimaan vaiheittain seuraavasti:
10. lokakuuta 2026 alkaen:
- kuluttajien käyttöön tarkoitetut vaatteet ja asusteet (tekstiilit, nahka, turkikset, vuodat)
- kuluttajien käyttöön tarkoitetut jalkineet
10. lokakuuta 2027 alkaen:
- muut kuin edellä mainitut tekstiilit, nahkatuotteet, turkikset ja vuodat, jotka on tarkoitettu kuluttajien käyttöön, esimerkiksi vuodevaatteet, verhot, matot, huonekalujen verhoilut, teltat, aurinkokatokset, lastenvaunut, yms.
- vastaavat tuotteet liikennevälineissä ja julkisissa tiloissa sekä toimistoissa
Ammattilaiskäyttöön tarkoitetut tekstiilit jäävät rajoituksen ulkopuolelle
Rajoituksen ulkopuolelle jää tiettyjä tekstiilituotteita. Se ei koske ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja tekstiilejä, kuten suojavaatteita, jotka on suunniteltu erityisesti asevoimille, lainvalvontaviranomaisille ja hätätyöntekijöille. Myös tietyt rakennustekstiilit ja suodatusmateriaalit on vapautettu rajoituksesta.
Komission julkaisema tulkintaohje tarjoaa yksityiskohtaisia esimerkkejä tuotteista, jotka kuuluvat rajoituksen piiriin, ja auttaa sidosryhmiä ymmärtämään rajoituksen soveltamisalaa.
Lisätietoja:
Katri Pylkkänen
Asiantuntija, tuotteet, materiaalit & vastuullisuus