- Koulutus & osaaminen
Tähtäimessä ura tekstiili- ja muotialalla? Poimi kuusi vinkkiä yhteishakuun ja opiskeluun
Haaveiletko urasta tekstiilien, vaatetuksen tai muodin parissa? Tekstiili- ja muotiala tarjoaa mielenkiintoisia työmahdollisuuksia sekä luovan, kaupallisen että tekniikan alan osaajille. Poimi tästä koulutusvinkit yhteishakuun sekä opiskeluun, ja löydä paikkasi monipuolisella toimialalla!
Tekstiili- ja muotiala työllistää Suomessa 22 000 ammattilaista yhteensä 3 400 yrityksessä. Ala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Tutkimus ja tuotekehitys luovat innovaatioita, digitalisaatio muokkaa työtapoja ja vastuullisuus korostuu tärkeänä osana yritysten toimintaa.
Kansainvälinen ja uudistuva tekstiili- ja muotiala tarvitsee monenlaisia osaajia. Suunnittelun ja valmistuksen lisäksi yritykset tarvitsevat kaupallista ja teknistä osaamista muun muassa markkinoinnin, myynnin, hankinnan, vastuullisuuden ja tuotekehityksen tehtäviin.
Ammatillisessa koulutuksessa on tarjolla tekstiili- ja muotialan tutkintoja, joilla voit suuntautua vaatetuksen, muodin, sisustustekstiilien ja tekstiilihuollon pariin. Teknisten ja teollisuustekstiilien tuotannossa ovat hyödyksi prosessiteollisuuden tutkinnot. Ammattikorkeakoulussa voit opiskella artenomiksi, muotoilijaksi tai vestonomiksi ja yliopistossa taiteen kandidaatiksi ja maisteriksi. Alalla tarvitaan myös esimerkiksi kauppatieteiden ja tietojenkäsittelyn osaajia sekä insinöörejä.
Kuusi vinkkiä koulutuspolkuaan suunnittelevalle nuorelle
Tekstiili- ja muotialan osaajaksi toisella asteella
Innostutko ompelusta? Suomesta löytyy edelleen monia valmistavia yrityksiä, jotka tarvitsevat riveihinsä ompelijoita. Vaatteiden ja asusteiden valmistuksen lisäksi ommellaan muun muassa peittoja, tyynyjä, erilaisia keittiö- ja sisustustekstiilejä, lentokoneiden ja junien istuimia, painehoitoasuja, pelastuskuivapukuja, reppuja sekä työvaatteita. Vaikka yrityksen tuotanto olisi ulkomailla, valmistetaan useassa yrityksessä mallikappaleet Suomessa sekä tehdään viimeistely- ja korjausompeluita.
Alan valmistavissa yrityksissä pärjäät parhaiten ompelutehtävissä tekstiili- ja muotialan perustutkinnon ompelijan tutkintonimikkeellä, jolloin olet perehtynyt sarjatuotannon eri vaiheisiin. Ompelijaksi voit opiskella tällä hetkellä Turun ammatti-instituutissa, Ammattiopisto Spesiassa (Turku), Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa, Keudassa (Järvenpää), Jedussa (Kalajoki) sekä Gradiassa (Jyväskylä). Myös mittatilausompelijat voivat työllistyä ompelutehtäviin alan yrityksiin.
Sykkiikö sydämesi asiakaspalvelulle? Opiskele muotiassistentiksi ja lähde myymäläguruksi! Tekstiili-, vaatetus- ja muotialan myymäläkentällä tarvitaan tulevaisuudessa yhä monipuolisempia osaajia. Myymälöiden palvelut laajenevat ja kilpailun kiristyessä halutaan asiakkaille tarjota tuotteiden rinnalla myös erilaisia elämyksiä. Vastuullisuustyön merkitys korostuu ja myyjien tulee osata kertoa tuotteiden taustoista. Osa myymälöistä tarjoaa asiakkailleen korjauspalveluita, jolloin ompelutaidot tulevat myyjillä tarpeeseen.
Hoida kielitaitosi kuntoon! Yritysten työskentelytiimit kansainvälistyvät ja työskentelykielenä on yhä useammin englanti. Ompelimossa tämä voi tarkoittaa englanninkielisiä työohjeita ja myymälähenkilökunnalle säännöllisiä koulutuspäiviä monikansallisissa tiimeissä. Kielitaito saattaa olla merkittävä tekijä myös urakehityksellesi.
Jatka opintoja korkeakoulussa
Haaveiletko designerin urasta? Kovasti kilpailtuihin suunnittelijapositioihin on tarjolla Suomessa huipputason koulutusta. Koulutukset valmistavat muun muassa suunnitteluprosessien periaatteisiin, materiaalitietouteen sekä valmistusmenetelmien perusteisiin. Voit suuntautua joko vaatteiden tai tekstiilien suunnitteluun.
Suunnitelun lisäksi voit opiskella alaa ja tähdätä myös muihin tekstiili- ja muotiteollisuuden tehtäviin, kuten valikoimakoordinoinnin, tuotekehityksen, hankinnan, laadunvarmituksen, verkkokaupan tai palvelutuotannon pariin. Korkeakouluopintoihin voit jatkaa sekä lukiosta että ammatillisesta koulutuksesta tai kehittää osaamistasi oltuasi jo hetken työelämässä.
Tekstiili- ja muotialan tutkintoja voi opiskella viidessä ammattikorkeakoulussa ja kahdessa yliopistossa eri puolilla Suomea. Tutustu eri vaihtoehtoihin koulutuspolkulistauksessamme.
Kokoa koulutusohjelmasi avoimin mielin – erikoistu ja suuntaa osaamistasi vapaavalintaisilla opinnoilla. Muotibisneksessä on tärkeää ymmärtää kauniin designin lisäksi kaupallisuutta, eli sitä mikä myy ja mikä ei. Kaupallisesta osaamisesta hyötyvät kuitenkin kaikki alalla: Olit sitten suunnittelija, ompelija tai IT-asiantuntija, arvostaa työnantajasi kaupallista ymmärrystä sekä liiketoimintaosaamisen perusteita, eli ymmärrystä siitä, miten yritys toimii. Kehitä osaamistasi edelleen kansainvälisen liiketoiminnan kursseilla ja kerrytä kulttuurituntemusta vaihto-opiskelulla ulkomailla.
Tekstiili- ja muotialan yrityksissä merkittäviä osaamisalueita ovat muun muassa markkinointi ja brändinhallinta, vastuullisuus, vientiosaaminen, digitaalisten työkalujen hallinta sekä materiaaliosaaminen. Näistä saattaa tulevaisuudessa löytyä myös sinun erottautuvuustekijäsi työmarkkinoilla.
Muista myös ulkomaiset kouluttautumismahdollisuudet. Oman jutun löytämisen vuoksi kannattaa lähteä merta edemmäksi kalaan. Esimerkiksi Ruotsissa Boråsin yliopistossa voit opiskella muoti- ja tekstiilisuunnittelun lisäksi tekstiilien arvoketjun hallintaa, tekstiiliteknologiaa ja muotimarkkinointia. Kokonaisten tutkintojen lisäksi kannattaa tutkia, voisitko sisällyttää suomalaisen korkeakoulun tutkintoosi kursseja ulkomaalaisesta oppilaitoksesta.
Ammatilliseen sekä lukiokoulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa 18.2.–10.3.2020, ja tämän lisäksi ammatilliseen koulutukseen on mahdollista hakea ympäri vuoden jatkuvassa haussa. Korkeakoulujen yhteishaku syksyllä 2020 alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin käynnistyy maaliskuussa ja on auki 18.3–1.4.2020.
Molempien koulutusasteiden yhteishaut sekä käytännön ohjeet on keskitetty Opintopolku.fi-palveluun.