- Vastuullisuus & kiertotalous
- Puheenvuoro
Tekstiili- ja muotiala harjoittelijan silmin: miltä vaatteiden valmistus näyttää
Harva meistä tietää tarkalleen, missä ja miten vaatteemme valmistetaan. Tehdasvierailut ovat olleet silmiä avaavia kokemuksia, kirjoittaa Suomen Tekstiili & Muodin vastuullisuusharjoittelija Janina Kemppainen.
Aloitin elokuussa vastuullisuus- ja kiertotalousharjoittelijana Suomen Tekstiili & Muoti ry:ssä. Olen aina ollut kiinnostunut vastuullisuudesta, erityisesti vaateteollisuudessa, ja tämä työpaikka antoi mahdollisuuden sukeltaa syvemmälle aiheeseen. Syyskuussa minulle tarjoutui tilaisuus lähteä tutustumaan konkreettisesti vaatetuotantoon, kun vierailimme MASI Jeansin ja Vivatexin tehtailla Virossa. Kokemus avasi silmäni monin tavoin!
Farkkuja lähituotantona
Harva meistä tietää tarkalleen, missä ja miten vaatteemme valmistetaan. Usein luemme pikamuodista ja sen ongelmista, mutta harvemmin pääsemme näkemään, miltä vastuullinen tuotanto käytännössä näyttää.
Valga on Etelä-Virossa sijaitseva kaupunki, aivan Latvian rajan tuntumassa, jolla on pitkä historia tekstiiliteollisuudessa. Alueelle perustettiin aikoinaan tekstiilitehtaita erityisesti tarjoamaan töitä naisille. Yksi alueen vanhimmista tehtaista on Very Nice ja Lee Cooper -farkuista tunnetun kotimaisen MASI Jeansin tehdas, jossa valmistetaan vuosittain noin 150 000 farkkuparia eri brändeille.
MASI Jeansin tehtaalla valmistetaan farkkuja lähes alusta loppuun: leikkuu, ompelu, pesu, laserointi ja viimeistely tapahtuvat saman katon alla. Olin yllättynyt siitä, kuinka monen eri työvaiheen yksi farkkupari kulkee ennen kuin se päätyy meille päälle puettavaksi. Farkkuja ei vain surauteta kokoon, vaan jokainen vaihe vaatii aikaa, taitoa ja huolellisuutta.
MASI Jeansin lähituotantomalli Valgassa vähentää merkittävästi tuotantoketjun ympäristövaikutuksia, kun pitkät kuljetusketjut jäävät pois ja kaikki tapahtuu paikallisesti. Tehtaalla oli tarkat lajittelupisteet leikkuussa syntyvälle hukkamateriaalille, jotka kierrätetään tehokkaasti. Tämä oli hyvä esimerkki siitä, kuinka vastuullisuus on osa tuotantoprosessia alusta loppuun.
Vastuullisuus ulottuu ihmisiin
Vierailimme myös Vivatexin tehtaalla, missä ommellaan pääasiassa suomalaisen R-Collection vaatteita. Oli kiinnostava nähdä, kuinka tärkeässä roolissa ompelijoiden ammattitaito on. Kestävä tuotanto ei ole vain ympäristöystävällisiä materiaaleja, vaan myös huolellisesti valmistettuja vaatteita, jotka kestävät pidempään ja vähentävät tarvetta nopealle kiertokululle. Ompelijoiden työpanos ja tarkka käsityö lisäävät vastuullisuutta koko tuotantoketjussa.
Vivatexin tehtaalla huomasi myös, että työntekijöiden hyvinvointiin ja työoloihin oli panostettu. Tehtaassa vallitsi mukava ja avoin ilmapiiri, ja oli selvää, että työntekijöiden ammattitaito ja kokemus olivat yritykselle arvokkaita. Tämä osoittaa, että vastuullisuus ei tarkoita vain ympäristöä, vaan myös ihmisiä, jotka vaatteet valmistavat.
Silmiä avaava kokemus
Kaksi tehdasvierailua ovat avartaneet näkemyksiäni suomalaisesta vaatetuotannosta ja erityisesti lähituotannosta. Arvostus brändejä sekä työntekijöitä kohtaan kasvoi entisestään. Nämä molemmat tehdasvierailut saivat kiinnostumaan enemmän brändistä ja vaatteista, kun pääsi tutustumaan ihmisiin, jotka niitä ompelevat ja valmistavat. On helppoa unohtaa, kuinka paljon vaivaa yhden farkkuparin tai takin valmistaminen vaatii – ja kuinka tärkeää on, että se tehdään vastuullisesti.
Odotan innolla, mitä seuraavat kuukaudet Suomen Tekstiilissä ja Muodissa tuovat tullessaan. Seuraavat vierailut vievät minut suomalaisille tehtaille, enkä malta odottaa, mitä kaikkea niillä opin vastuullisuudesta ja vaatteiden valmistuksesta.
Janina Kemppainen on maisterivaiheen opiskelija Hankenilla, joka toimii vastuullisuus- ja kiertotalousharjoittelijana Suomen Tekstiili & Muoti ry:ssä.