- Puheenvuoro
Tekstiilialan muutos ei tapahdu myymälä, vaan arvoketju kerrallaan
Kiertotalousmallien skaalaaminen vaatii tuekseen myös rohkeaa politiikkaa ja yhteisiä pelisääntöjä, kirjoittaa johtava vastuullisuus- ja kiertotalousasiantuntijamme Emilia Gädda puheenvuorossaan (julkaistu HS Mielipide -sivuilla 19.5.2025).
Käytettyjen vaatteiden kulttuuri voi parhaimmillaan edistää kestävämpää kulutusta, elävöittää keskustoja ja luoda tilaa luovalle yrittäjyydelle. Jos haluamme rakentaa aidosti vaikuttavan ja kansainvälisesti kiinnostavan mallin, keskustelua on kuitenkin syytä laajentaa yksittäisistä liikkeistä koko järjestelmän tasolle ja Helsingistä koko Suomeen.
Tekstiilien kiertotalous ei ole vain kierrätystä tai uudelleenkäyttöä. Se edellyttää muutosta siihen, miten vaatteita suunnitellaan, valmistetaan, käytetään ja omistetaan. Tuotteiden tekninen ja emotionaalinen laatu, liiketoimintamallit, infrastruktuuri, sääntely ja kuluttajakäyttäytyminen ovat kaikki ratkaisevassa roolissa.
Suomalainen tekstiili- ja muotiala on jo tarttunut toimeen. Suurin osa yrityksistä keskittyy tuotteiden elinkaaren pidentämiseen muun muassa uudelleenkäytön, huollon ja materiaalitehokkuuden kautta. Jakamistalous ja tuote palveluna -mallit haastavat perinteistä omistamiseen perustuvaa kulutusta. Yritykset kehittävät ratkaisuja, mutta kiertotalousmallien skaalaaminen ympäristöön ja kulutuskäyttäytymiseen laajamittaisesti vaikuttavaksi liiketoiminnaksi vaatii tuekseen myös rohkeaa politiikkaa ja yhteisiä pelisääntöjä.
Helsingillä on mahdollisuus toimia aloitteellisesti. Samalla Suomella on edellytykset nousta kestävän tekstiiliekosysteemin kansainväliseksi suunnannäyttäjäksi. Se edellyttää kannusteita, mutta myös sen varmistamista, että liiketoimintaympäristö tukee kiertotalouteen perustuvia ratkaisuja. Tarvitaan johdonmukaista sääntelyä, oikeudenmukaista verotusta ja julkisia hankintoja, jotka luovat kysyntää vastuullisille tuotteille ja palveluille. Yritysten jo tekemää työtä tulee vahvistaa keinoin, jotka mahdollistavat investoinnit ja yhteistyön.
Second hand -kulttuuria on tärkeä edistää, mutta samalla on katsottava pidemmälle. Tekstiilialan muutos ei tapahdu myymälä, vaan arvoketju kerrallaan.
Teksti on julkaistu alun perin mielipidekirjoituksena Helsingin Sanomissa 19.5.2025.
Emilia Gädda
Johtava asiantuntija, vastuullisuus & kiertotalous