Tekstiilin ja muodin vienti supistui vuonna 2020

Tullin ulkomaankaupan tilastojen mukaan tekstiilin ja muodin tavaravienti supistui 6,8 prosenttia vuonna 2020. Ainoastaan teknisten tekstiilien vienti kasvoi.

Vientimaat
top 3

1. Ruotsi
2. Saksa
3. Viro

Tekstiilin ja muodin tavaraviennin arvo oli 648 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Eniten vietiin vaatteita. Niiden vienti kuitenkin väheni edellisvuodesta noin 70 miljoonaa euroa eli 4,7 prosenttia. Toiseksi eniten vietiin teknisiä tekstiilejä. Niiden vienti kasvoi 9,5 prosenttia. Muiden tuoteryhmien vienti supistui tai pysyi samana.

Suurimmat vientimaat olivat samat kuin edellisenä vuonna: Ruotsi, Saksa ja Viro. Vielä kymmenen vuotta sitten Venäjä oli suurin vientimaa, mutta vienti sinne on vähentynyt koko 2010-luvun ajan. Se on enää vain viidenneksen siitä, mitä se oli korkeimmillaan 2010-luvun alussa.

Lähde: Tullin ulkomaankaupan tilastot

Tekstiilin ja muodin tavaratuonti kasvoi 2,5 prosenttia. Kasvu johtui siitä, että ylivoimaisesti suurimman tuontimaan Kiinan tuonti kasvoi peräti neljänneksen. Kiinan jälkeen suurimmat tuontimaat olivat Bangladesh, Turkki ja Saksa.

Aasian maiden osuus tuonnista on kasvanut koko viimeisen vuosikymmenen ajan. Esimerkiksi Myanmarin tuonti on yli kymmenkertaistunut vuoden 2015 jälkeen.

Sisustustekstiilit ja muut tekstiilit -kategorian suuri kasvu johtuu ”muut tekstiilit” -kategorian kasvusta. Lähde: Tullin ulkomaankaupan tilastot

”Kannattaa huomata, että ulkomaankauppatilastot eivät kata kaikkea tekstiili- ja muotialan vientiä. Niissä näkyy vain konkreettisesti rajan yli liikkuva tavara, ei kaikki yritysten kansainvälinen liiketoiminta. Esimerkiksi, jos suomalainen yritys valmistuttaa tuotteet ulkomailla, osa tuotteista voidaan lähettää suoraan valmistajalta eteenpäin ja osa tuoda ensin Suomeen logistiikkakeskukseen ja siitä edelleen vientiin. Vain jälkimmäiset kirjautuvat Tullin tilastoihin, mutta molemmista tuotteista lisäarvo tulee Suomeen”, kertoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n asiantuntija Emilia Gråsten.

Tekstiilialan vientiliikevaihto lähti voimakkaaseen kasvuun loppuvuodesta

Vientiliikevaihto kuvaa ulkomaille myytyjen tavaroiden arvoa riippumatta siitä, kulkevatko ne Suomen kautta.

Lähde: Tilastokeskus, Teollisuuden liikevaihtokuvaaja

Teollisuuden liikevaihtokuvaajan mukaan tekstiilialan vientiliikevaihto oli vuonna 2020 suunnilleen edellisvuoden tasolla – se supistui 0,2 prosenttia. Toisella vuosipuoliskolla vienti kuitenkin kasvoi kiihtyvään tahtiin. Viimeisellä vuosineljänneksellä tekstiilialan vientiliikevaihto oli 10,5 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa suurempi.

Pandemia on iskenyt kaikkien tunnuslukujen perusteella vaatealaan tekstiilialaa pahemmin. Vaatealan vientiliikevaihto supistui 7,8 prosenttia vuonna 2020. Vuosimuutos oli positiivinen ainoastaan kolmannella vuosineljänneksellä.

Tutustu tarkemmin Tekstiilin ja muodin tavaravienti ja -tuonti -tilastoihin sivuillamme

Ajankohtaista aiheesta

WORTH-projekteista kumppaneita, rahoitusta ja hautomopalveluita muoti- ja lifestylealan toimijoille

Talouskatsaus: Tekstiili- ja muotialalla ollaan toiveikkaita tulevaisuuden suhteen, mutta ilmassa on valtavasti epävarmuutta

Uutishuone