Tukesille yhteydenottoja virheellisesti markkinoiduista kasvomaskeista

Tukes on saanut paljon yhteydenottoja kuluttajilta kasvomaskeista, joita on markkinoitu virheellisesti hengityksensuojaimiksi. Kasvomaskien myynnissä ei saa väittää tai antaa ymmärtää, että tuote suojaa käyttäjäänsä koronavirustartunnoilta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) uutisoi kesäkuun alussa, että se on vastaanottanut jo useita kymmeniä ilmoituksia virheellisesti markkinoiduista kasvomaskeista, joita on voinut markkinoinnin perusteella erehtyä luulemaan hengityksensuojaimeksi.

Kasvomaskin tarkoituksena on suojata muita ihmisiä käyttäjän pärskeiltä. Se voi vähentää pärskeiden leviämistä ympäristöön ja siten suojata käyttäjän lähellä olevia. Sen ei saa sanoa kuitenkaan suojaavan käyttäjäänsä koronavirukselta eikä olevan hengityksensuojain.

Myyjä on aina vastuussa tuotteen turvallisuudesta, ja Tukes kehottaakin kuluttajia antamaan palautetta virheellisesti markkinoiduista tuotteista ensisijaisesti myyjäyrityksille. Kuluttajat voivat myös tehdä ilmoituksen tuotteesta Tukesille, joka valvoo kuluttajille myytävien kasvomaskien ja hengityksensuojainten turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta.

Antimikrobisten maskien tehosta ei ole tietoa

Tukes on saanut myös kysymyksiä maskeista, jotka on käsitelty antimikrobisilla aineilla. Antimikrobisten maskien on saatettu kertoa tappavan virukset ja suojaavan koronavirukselta.

Antimikrobiset aineet ovat kemikaaleja, jotka on tehty tappamaan haitallisia eliöitä. Tukesin mukaan ei ole kuitenkaan olemassa luotettavia testausmenetelmiä, joilla voitaisiin todistaa antimikrobisten maskien suojaavan normaalia maskia paremmin. Osa antimikrobisista aineista saattaa aiheuttaa iho-oireita kasvoilla, minkä lisäksi ne voivat huuhtoutua maskeista pesussa pois. Tukesin mukaan viranomaiset eivät ole testanneet näitä tuotteita.

 

Suomen Tekstiili & Muoti: Suomalaisia yrityksiä, jotka valmistavat kasvomaskeja

Katri Pylkkänen

Asiantuntija, tuotteet, materiaalit & vastuullisuus

+358 41 535 4379
katri.pylkkanen@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Kiellettyjen ja rajoitettujen kemikaalien lista (RSL) päivitetty

Tuore selvitys: Kierrätyskuitumarkkinoilla keskityttävä kierrätyksen lisäksi lopputuotteisiin

Uutishuone