Yrityskysely: Pitkittyvä poikkeusaika jakaa yrityksiä – moni on vaikeuksissa, mutta osa kasvu-uralla

Poikkeustilanne vaikuttaa vielä pitkään tekstiili- ja muotialaan. Tuoreessa yrityskyselyssä 46 prosenttia yrityksistä uskoo kysynnän lisääntyvän seuraavan vuoden aikana.

Tuore yrityskysely tarjoaa näkymiä tekstiili- ja muotialan koronasyksyn tilanteeseen. Marraskuussa normaaliin liikevaihtoon ennakoi pääsevänsä 41 prosenttia yrityksistä. Joulukuulle samaa ennakoi 44 prosenttia yrityksistä. Vaikka prosentuaalinen liikevaihdon romahdus on monella pienentynyt keväästä, poikkeustilanne aiheuttaa yrityksille edelleen vaikeuksia. Monet koronan vaikutukset tulevat näkyviin viiveellä.

Neljännes yrityksistä uskoo yritystoimintansa supistuvan seuraavan kolmen kuukauden aikana. Toisaalta lähes yhtä moni ennakoi yritystoimintansa laajenevan. Euroopan tiukentuneet rajoitustoimet haittaavat suurimman osan yritystoimintaa.

Lähde: Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n koronakysely huhtikuussa 2020 ja Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n yrityskysely 16.–19.11.2020

Kustannustuen uusi hakukierros avautuu näillä näkymin joulukuussa. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 49 prosenttia aikoo hakea kustannustukea, mutta yli puolet ei usko tuen saamiseen.

”Kustannustuki tulee poikkeusolojen pitkittyessä kipeään tarpeeseen. Tällä kertaa tarvitaan kesän hakua enemmän yrityskohtaista harkintaa ja joustoa kriteereissä, jotta tuki saadaan oikeaan osoitteeseen. On huolestuttavaa, että melkein puolet yrityksistä kertoo tarvitsevansa kustannustukea, mutta ei usko saavansa sitä”, kansainvälisen liiketoiminnan ja rahoituksen asiantuntija Anne Ruokamo kertoo.

Valonpilkahduksia ja varovaista optimismia

Joillakin tekstiili- ja muotialan yrityksillä liiketoiminta on nousujohteista koronatilanteesta huolimatta. Edellisen vuoden aikana 30 prosenttia yrityksistä pystyi lisäämään henkilöstönsä määrää. Yhtä moni yritys kertoo kysynnän lisääntyneen. Investointeja lisäsi 31 prosenttia ja vientiä 21 prosenttia yrityksistä.

Yritykset ovat varovaisen optimistisia tulevan suhteen. Noin kolmannes uskoo sekä investointien että viennin lisääntyvän seuraavan vuoden aikana. Kyselyyn vastanneista 29 prosenttia ennakoi palkkaavansa lisää työntekijöitä vuonna 2021. Samaan aikaan kuitenkin joka viides epäilee tilanteen huononevan entisestään.

Lähde: Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n yrityskysely

16–19.11.2020 toteutettuun kyselyyn vastasi 70 Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenyritystä eli 36 prosenttia liiton jäsenistä. Kyselyn vastaajajoukko edustaa kattavasti tekstiili- ja muotialan eri toimintoja: kuluttajatuotteita valmistavia vaate- ja sisustusyrityksiä, työ- ja suojavaateyrityksiä sekä alan materiaalivalmistajia ja teollisia tuottajia. Vastaajayritykset työllistävät Suomessa yli 1 500 henkilöä ja tekevät noin 410 miljoonaa euroa liikevaihtoa vuodessa. Kysely on osa EK:n yrityskyselyä.

 

Lue myös aiempien kyselyjen tuloksista

Yrityskysely: Tekstiili- ja muotialan myynti hiljeni jälleen kesän jälkeen, syksyn koronatilanne huolestuttaa yrityksiä (24.9.2020)

Kotimainen kysyntä piristi tekstiili- ja muotialan liikevaihtoa kesällä – syksyyn liittyy paljon epävarmuutta  (21.8.2020)

Talouskatsaus: Korona iski erityisesti vaateyrityksiin ja kauppaan (17.6.2020)

Anne Ruokamo

Johtava asiantuntija, kansainvälinen liiketoiminta & rahoitus

+358 40 544 0886
anne.ruokamo@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Talouskatsaus: Yritysten suunnitellut investoinnit jääneet toteutumatta

Keskivertosuomalainen käyttää 730 euroa vaateostoksiin vuodessa

Uutishuone