Digitaalinen murros muotialalla -hanke vastasi alan tarpeisiin ja loi pohjaa tulevalle

Muotialan digitalisaatiomurrokseen pureutunut hanke päättyi kesäkuun lopussa Suomen Tekstiili & Muoti ry:ssä. Vuoden 2023 alussa käynnistynyt, 2,5 vuotta kestänyt hanke on tuottanut laajan joukon konkreettisia toimenpiteitä, jotka tukevat muotialan yrityksiä digitalisaation hyödyntämisessä – aina kestävyydestä verkkokauppaan ja tulevaisuuden teknologioihin. Hanke on ollut osa opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuri- ja luovien alojen rakennetuen kokonaisuutta (NextGeneration EU). Sen ensisijaisena kohderyhmänä ovat olleet Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenyritykset, mutta toimenpiteet ovat olleet avoimia koko alalle.

Pilotteja digistrategiaan ja digitaaliseen tuotepassiin valmistautumiseen

Yksi hankkeen keskeisimmistä ja onnistuneimmista toimenpiteistä oli kymmenen muotialan yrityksen kanssa toteutetut digistrategiapilotit. Ne tarjosivat yrityksille tilaisuuden keskittyä digitaalisuuden liittämiseen liiketoimintastrategiaan. Pilotit tehtiin yhteistyössä kilpailutettujen asiantuntijoiden kanssa, ja työ oli käytännönläheistä ja osallistavaa.

– Yrityksiltä saatu palaute oli todella hyvää, ja osallistujat kiittelivät erityisesti sitä, että pilotissa päästiin keskittymään juuri siihen osa-alueeseen, mikä oli yritykselle itselleen tärkein, kertoo hankkeen projektipäällikkönä toiminut Aleksandra Prami Suomen Tekstiilistä & Muodista.

Pilotoinnin pohjalta koottiin Digistrategian käsikirja koko toimialan käyttöön. Lisäksi toteutettiin erillinen pilotti, jossa tarkasteltiin yritysten datavirtoja ja valmiuksia siirtyä digitaalisen tuotepassin käyttöön. Tästä 10 pilotin kokonaisuudesta julkaistiin yhteenvetoraportti heinäkuussa 2025.

Osaamista arkeen – verkkokauppa on tätä päivää, 3D tulevaisuutta

Koulutustarjonta tavoitti satoja osallistujia eri puolilta toimialaa. Verkkokaupan kehittäminen, digimarkkinointi ja tekoälyn hyödyntäminen nousivat suosituimmiksi teemoiksi. Lisäksi järjestettiin klinikoita, joissa yritykset saivat käytännön sparrausta verkkokauppansa kehittämiseen. Näissä pureuduttiin muun muassa monikanavaisuuteen, datan hyödyntämiseen ja B2B-verkkokaupan erityispiirteisiin. Koulutukset osoittivat, että verkkokauppa ei ole enää vain lisäpalvelu – se on monelle yritykselle liiketoiminnan kivijalka.

3D-suunnittelutyökalut kiinnostivat myös alaa. Miksi ja miten ottaa 3D käyttöön? -webinaarit sekä työpajat suunnitteluprosesseista ja myynnillisestä hyödyntämisestä keräsivät yhteensä satoja ilmoittautuneita. 3D:n käyttö markkinoinnissa, myynnissä ja digitaalisten tuotenäytteiden valmistelussa herätti erityistä kiinnostusta.

– Erityisesti digitaalisen kaupan ja 3D-suunnittelun koulutuksissa on ollut antoisaa päästä vaikuttamaan teemoihin ja samalla syventämään omaa ymmärrystä aiheista, kertoo Aleksandra Prami.

Katse tulevaisuuteen – toimialarajat ylittävä yhteistyö

Hankekauden aikana katsottiin myös rohkeasti tulevaisuuteen. Toimialarajat ylittävä yhteistyö, uusien teknologioiden mahdollisuudet ja rahoituksen kehitys nousivat keskiöön. Arctic15-tapahtuman yhteydessä järjestetty Fashion X VC Funding -tilaisuus toi yhteen muotialan toimijoita ja sijoittajia keskustelemaan siitä, miten yksityistä pääomaa saadaan liikkeelle myös brändien kehittämiseen.

Yhteistyö pelialan kanssa sai uudenlaista näkyvyyttä, kun järjestettiin Fashion X Games -tapahtuma, joka keräsi yli 150 osallistujaa. Tilaisuudessa pureuduttiin siihen, mitä mahdollisuuksia pelimaailmat tarjoavat muotialalle – niin brändinrakennuksen kuin kaupallisten ratkaisujen kannalta. Yhteistyötä rakennettiin myös teknologiateollisuuteen päin: vuoden lopulla järjestetty yritysvierailu Nokian metaverse-veturihankkeeseen avasi näkymiä siihen, millaista kehitystyötä voitaisiin yhdessä tehdä.

– Oli upeaa, että saimme rakentaa näitä toimialojen välisiä siltoja, jotka arjessa usein jäävät rakentamatta. Juuri tällainen rajojen ylittäminen synnyttää uudenlaista ajattelua ja voi luoda kokonaan uutta liiketoimintaa, sanoo Kati Nuora, joka toimi hankejohtajana yrityksensä Creative Export Innovationsin kautta.

Tekstiili- ja muotialan digitalisaation edistäminen jatkossa

Hanke osoitti, että muotialan yrityksillä on halua ja kyky uudistua – oikeat työkalut ja tuki auttavat siinä. STJM on ollut hankkeen vetäjänä keskeisessä roolissa. Digitaalisuuden kehittämistä on tavoitteena jatkaa myös hankkeen päättymisen jälkeen. Sen rinnalla yritykset haluaisivat saada täsmätietoa Kuudennen kanssa tehdyn kartoituksen perusteella digitaaliseen liiketoimintaympäristöön vaikuttavasta sääntelystä. Tavoitteena on varmistaa, että STJM:n palvelut vastaavat jäsenyritysten arjen haasteisiin myös tulevina vuosina.

– Digitalisaatiomurros vaikuttaa ja tulee vaikuttamaan tekstiili- ja muotialan yritysten liiketoimintaan monin tavoin. Paitsi kehittyvät teknologiat myös digitaalisen liiketoimintaympäristön sääntely vaikuttavat murroksen suuntaan. Olisi hienoa, jos liitto voisi jatkossakin tukea alan yrityksiä näissä teemoissa hankekauden päättymisen jälkeen. Tätä asiaa tarkastelemme osana liiton strategiapäivitystä sekä budjettipäätöksiä, täsmentää toimitusjohtaja Marja-Liisa Permikangas.

Osana tätä työtä STJM rakentaa myös uudenlaista siltaa tutkimus- ja kehitystoimintaan. Liitto avasi verkkosivuillaan TKI-hankesivun, jonne oppilaitokset voivat ilmoittaa kehityshankkeita, joihin etsitään mukaan tekstiili- ja muotialan yrityksiä. Tavoitteena on helpottaa yritysten osallistumista ajankohtaisiin kokeiluihin ja kehityshankkeisiin sekä tiivistää yhteistyötä tutkimuksen ja käytännön yritystoiminnan välillä.

Digitaalinen murros muotialalla -hankkeen rahoitti Euroopan unioni – NextGenerationEU.

Ajankohtaista aiheesta

Yhteenvetoraportti julki – Miten muotialan yritys valmistautuu digitaaliseen tuotepassiin?

Vain oikein ajoitetusta ja relevantista tuotetiedosta on kuluttajille hyötyä – digitaalisen tuotepassin ei tule lisätä informaatioähkyä

Uutishuone