- Puheenvuoro
Kotimaiset tekstiili- ja muotialan yritykset saavat arvostusta, mutta jäävät monelle tuntemattomiksi
Suomalaiset arvostavat kotimaisia tekstiili- ja muotiyrityksiä enemmän kuin ulkomaisia, mutta valitettavasti tämä ei näy ostokäyttäytymisessä, toteaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Permikangas.
Olemme kahtena vuotena peräkkäin selvittäneet T-Median Luottamus & Maine -tutkimuksella kansalaisten suhtautumista tekstiili- ja muotialaan. Siinä missä yleinen suhtautuminen toimialaan on ollut penseää, kotimaiset tekstiili- ja muotiyritykset nauttivat suomalaisten arvostusta ja luottamusta.
Tuntemattomuus hidastaa kotimaisen alan kasvua
Vaikka kansalaiset arvostavat suomalaista tekstiili- ja muotialaa, heidän tietämyksensä kotimaisista yrityksistä on yllättävän vähäistä. Suuren yleisön keskuudessa vain muutama suuri toimija, kuten Marimekko tai Finlayson, nousee tunnettuudessaan esiin, kun taas pienemmät suomalaiset brändit jäävät varjoon.
Tämä heijastuu myös kulutuskäyttäytymiseen: ihmiset ostavat helpommin tunnettuja merkkejä, vaikka kotimaisella kentällä olisi tarjolla laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja vaihtoehtoja. Yritysten näkyvyyden ja tunnettuuden kasvattaminen voisi vahvistaa koko alan asemaa ja tukea kotimaisten toimijoiden kilpailukykyä.
Haasteena epäreilu kilpailu globaalin verkkokaupan kanssa
Samaan aikaan kotimaiset tekstiili- ja muotiyritykset kohtaavat merkittäviä haasteita kansainvälisen verkkokaupan taholta. Erityisesti kiinalaiset verkkokaupat ovat vallanneet markkinoita aggressiivisella markkinoinnilla ja halvalla hintatasolla. Suomeen tulevien, alle 150 euron arvoisten tavaraerien määrä kasvoi vuonna 2024 peräti 678 prosenttia, ja lähes kaikki niistä tulivat Kiinasta.
Olemme ottaneet tähän kantaa yhdessä kaupan alan toimijoiden kanssa. Kotimaiset yritykset noudattavat tiukkoja ympäristö- ja turvallisuusvaatimuksia, mutta monet ulkomaiset verkkokaupat kiertävät niitä. Tämä asettaa suomalaiset yritykset epäreiluun kilpailuasemaan ja vaikeuttaa alan kehitystä.
Mitä seuraavaksi?
Suomalaiset tekstiili- ja muotiyritykset voivat vahvistaa asemaansa sekä kotimaassa että kansainvälisesti hyödyntämällä vahvuuksiaan. Vastuullisuus, innovatiivisuus ja vahva työnantajamielikuva ovat avaintekijöitä entistä suotuisammalle vastaanotolle suuren yleisön keskuudessa. Samalla yritysten on panostettava entistä enemmän digitaalisiin ratkaisuihin ja brändien rakentamiseen eri markkinasegmenteille.
Kuluttajina meidän kannattaa miettiä tarkemmin, mitä ostoksemme tukevat ja millaisia vaikutuksia niillä on kotimaiselle taloudelle ja ympäristölle. Nyt ystävänpäivän lähestyessä monet meistä muistavat läheisiään lahjoilla, samalla voimme tehdä valinnan kotimaisen tuotannon ja talouden puolesta.