- Tiedotteet & lausunnot
STJM:n suhdannekysely: Konkurssiuhat kasvussa, rahoituksen saamisessa haasteita
Tekstiili- ja muotialan yritysten näkymät ovat pysyneet vuoden toisen kvartaalin aikana vaisuina, mutta varovaisen optimistisina, käy ilmi Suomen Tekstiili & Muoti ry:n kesäkuun suhdannekyselystä.
Suurin osa suomalaisista tekstiili- ja muotialan yrityksistä odottaa loppuvuodelle liikevaihdon elpymistä ja kasvamista, selviää STJM:n kesäkuun jäsenkyselystä. Samalle aikavälille lähes joka kolmannes yrityksistä tunnistaa myös kasvavan työllistämistarpeen. Suomalaisyritysten talousnäkymät haastavassa talousympäristössä olivat varovaisen optimistisia. Suhdannetilanteen kaksijakoisuudesta toimialalla kertoo se, että kyselyyn vastanneista yrityksistä niin konkurssiuhan kanssa tuskailevien kuin liiketoiminnan laajenemiseen uskovien määrä on nousussa.
– Jäsenyrityksemme toimivat edelleen haastavassa markkinatilanteessa. Takana on huonoja vuosia, mutta alkuvuoden osalta kasvun tielle on päässyt nyt vajaa kolmannes yrityksistä, sanoo STJM:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Permikangas.
– Tekstiili- ja muotialan tulevaisuuden kannalta on olennaista panostaa vastikään julkistetun Luovan talouden kasvustrategian toimeenpanoon. Strategia sisältää olennaisia toimenpiteitä esimerkiksi rahoituspolkujen selkeyttämisen, rahoitusvälineiden yhteensovittamisen, sekä yritysten kasvun ja kansainvälistymisen osalta. Toimenpiteet ovat kuitenkin vain paperia ilman niiden toteuttamiseen tarvittavia resursseja.
Rahoituskanavat eivät palvele tekstiili- ja muotialaa
Suomalaisilla tekstiili- ja muotialan yrityksillä on kyselyn mukaan nimenomaan vaikea saada rahoitusta. Keskeisimmiksi esteiksi rahoituksen saamiselle nostettiin sijoittajien näkemys toimialan riskialttiudesta ja toisaalta rahoituskriteerien soveltumattomuus alan yrityksille. Keskeisin alan yritysten rahoitusmuoto on lainarahoitus, mikä rasittaa yritysten taloutta lisää. Korkojen nousu on ollut erityisen huomattavaa tekstiili- ja muotialalla, käy ilmi Suomen Pankin tiedoista.
– Rahoituksen muodostuminen pääosin lainoituksesta ei ole pitkällä tähtäimellä kestävää, sanoo Ville Salonen, STJM:n tilasto- ja talousasiantuntija.
Lähes 40 prosenttia alan yrityksistä ilmoitti suunnittelevansa investointeja seuraavan kuuden kuukauden aikana, mutta samaan aikaan poikkeuksellisen moni, lähes neljännes, ilmoitti etteivät ne suunnittele investointeja seuraavan 3-5 vuoden aikana.
– Kun näkymät ovat yhä epävarmoja, rahoituksen saaminen on haasteellista ja korkokulut rasittavat kannattavuutta, yrityksissä resurssit eivät yksinkertaisesti riitä kasvun tavoitteluun, Salonen toteaa.
Kysely toteutettiin aikavälillä 2.6. – 12.6.2025. Vastaajajoukko edustaa kattavasti tekstiili- ja muotialaa niin tuotesegmentin kuin kokoluokkansa suhteen. Vastaajayritykset työllistävät Suomessa noin 1 500 henkilöä ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa.