Tarjolla monipuolisia uramahdollisuuksia – tule sinäkin #tekstiilialalle

Kevään yhteishaut ovat käynnissä ja monessa kodissa pohditaan opiskeluvalintoja. Uudistuva ja kansainvälistyvä tekstiili- ja muotiala tarjoaa monipuolisia työmahdollisuuksia suunnittelusta tuotekehitykseen ja myynnistä laadunvarmistukseen. Tutustu alan mahdollisuuksiin osoitteessa tekstiilialalle.fi.

Monipuolinen tekstiili- ja muotiala tarvitsee erilaisia osaajia. Vaatteiden ja muiden tekstiilituotteiden suunnittelu ja valmistus ovat vain osa kokonaisuutta, sillä alan yritykset tarvitsevat myös esimerkiksi kaupallista ja teknistä osaamista. Alalla on tarjolla muun muassa markkinoinnin, myynnin, hankinnan, vastuullisuuden ja tuotekehityksen tehtäviä.

Tekstiili- ja muotiala työllistää Suomessa 22 000 ammattilaista yhteensä 3 400 yrityksessä. Ala muuttuu, kehittyy ja kansainvälistyy muun muassa tutkimuksen, digitalisaation, vastuullisuustyön ja uusien liiketoimintamallien seurauksena.

”Uusien kuitujen kehitystyö, kuluttajien vaatimukset entistä vastuullisemmista tekstiilituotteista, poistotekstiilien käsittely, tuotantojen digitalisoituminen ja verkkokaupan kasvu ovat esimerkkejä alan osaamistarpeita muuttavista kulkusuunnista. Alalla tarvitaan laaja-alaista osaamista ja valmiutta päivittää tietojaan jatkuvasti,” kuvailee alan osaamistarpeita Suomen Tekstiili & Muoti ry:n koulutusasiantuntija Auri Kohola.

Alan koulutukseen voi hakeutua ympäri vuoden

Suoraan tekstiili- ja muotialalle suuntaavia korkeakoulututkintoja ovat Suomessa artenomi, muotoilija ja vestonomi ammattikorkeakoulussa sekä taiteen kandidaatti ja maisteri yliopistossa. Alalla tarvitaan myös esimerkiksi tradenomeja ja kauppatieteilijöitä sekä kemiantekniikan ja ympäristötieteiden insinöörejä.

Tekstiili- ja muotialan ammatillisessa koulutuksessa voi suuntautua esimerkiksi ompelijaksi tai muotiassistentiksi. Prosessiteollisuuden tutkinnot ovat hyödyksi teknisten ja sairaalatekstiilien tuotannossa. Tekstiilien laadunvarmistuksessa työskentelee laborantteja, ja erilaisten tuotantokoneiden käytössä pärjäävät esimerkiksi sähkö- ja automaatioalan osaajat.

Kevään yhteishaku syksyllä 2021 alkaviin koulutuksiin on käynnissä Opintopolku.fi-palvelussa seuraavasti:

Toisen asteen ammatillinen koulutus 23.2.─23.3.2021
Korkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielinen koulutus 17.─31.3.2021

Ammatilliseen toisen asteen koulutukseen voi hakeutua ympäri vuoden jatkuvan haun kautta. Silloin koulutuksesta kiinnostunut nuori tai alanvaihtaja on yhteydessä suoraan oppilaitokseen. Korkeakoulujen lisähaut ovat käynnissä kesäkuusta elokuuhun.

Tietoa tekstiili- ja muotialan koulutus- ja uramahdollisuuksista

Suomen Tekstiili & Muoti on kerännyt tekstiili- ja muotialan koulutuspolkuja, ammattiesittelyitä ja osaamistarpeita osoitteeseen www.tekstiilialalle.fi. Sosiaalisessa mediassa käydään jatkossa keskustelua aiheesta aihetunnisteella #tekstiilialalle.

”Kannustamme kaikkia tekstiili- ja muotialan yrityksiä jakamaan esimerkkejä arjestaan sekä tarjoamistaan uramahdollisuuksista, ja tekemään sitä kautta alan osaamista näkyväksi. Kutsumme myös alan opintoja tarjoavia oppilaitoksia avaamaan opintotarjontaansa ja osallistumaan keskusteluun sosiaalisessa mediassa”, toivoo Kohola.

www.tekstiilialalle.fi

Tutustu myös:

Kuusi vinkkiä koulutuspolkuaan suunnittelevalle nuorelle

Vinkkejä avoimen korkeakoulun kursseille keväälle 2021

Tekstiili- ja muotialan avoimia työpaikkoja

Ajankohtaista aiheesta

Tukea tekstiili- ja muotialan opinnäytetöihin – Tex-Innon stipendihaku avautuu

Maksutonta lyhytkoulutusta tekstiili- ja muotialan vihreään siirtymään – ilmoittaudu nyt!

Uutishuone