- Tiedotteet & lausunnot
- Digitalisaatio
Yritykset hyödyntävät digitalisaatiota entistä monipuolisemmin – tekoälyn rooli kasvaa
Tekoälyn ja koneoppimisen käyttö on kasvanut merkittävästi, kun taas perinteisten digitaalisten markkinointikanavien rooli on vähentynyt. Samalla digitalisaatiosta on tullut entistä vahvempi työkalu vastuullisuuden edistämisessä, kertoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tuore kysely.
Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tuore kysely yritysten digitalisaatiosta paljastaa, että yritykset hyödyntävät digitalisaatiota yhä aktiivisemmin liiketoimintansa tukena. Digitaalinen toimintaympäristö on vakiintunut osaksi yritysten strategiaa, ja sen rooli arvonluonnissa on muuttunut merkittävästi viime vuosien aikana.
Vastaava kysely toteutettiin kolme vuotta sitten. Tulokset osoittavat, että yritysten tavoitteet digitalisaation suhteen ovat kehittyneet: aiemmin digitalisaatiolla pyrittiin ensisijaisesti liiketoiminnan kasvattamiseen ja tehostamiseen, mutta nyt sen avulla haetaan lisäarvoa myös vastuullisuuden edistämiseen. Kasvun ja tehokkuuden tavoittelu säilyy silti keskeisimpänä digitaalisen kehityksen ajurina.
Samalla yritysten digitaalisten työkalujen käyttö on muuttunut. Digitaalisen markkinoinnin ja sosiaalisen median alustojen hyödyntäminen on vähentynyt, kun taas tekoälyn ja koneoppimisen käyttö on kasvanut merkittävästi. Yritykset etsivät uusia keinoja hyödyntää teknologiaa kilpailukykynsä parantamiseksi ja liiketoimintansa kehittämiseksi.
”Hienoa huomata, että yritysten suhtautuminen digitalisaatioon on muuttunut entistä strategisemmaksi. Tekoälyn ja datan hyödyntäminen ovat nousseet keskeisiksi kilpailutekijöiksi, ja niiden avulla voidaan luoda entistä asiakaslähtöisempiä ja kestävämpiä ratkaisuja”, sanoo Ville Salonen, STJM:n tilasto- ja talousasiantuntija.
Digitaalisen murroksen vaikutukset muotialalla ovat ilmeiset, ja teknologian kehittyessä yritykset ottavat käyttöön entistä edistyneempiä työkaluja. Tulevaisuudessa digitaalisen osaamisen merkitys korostuu entisestään, kun yritykset pyrkivät vastaamaan nopeasti muuttuviin markkinatilanteisiin ja kuluttajien odotuksiin.
Kysely toteutettiin aikavälillä 3.3. – 14.3.2025. Vastaajajoukko edustaa kattavasti tekstiili- ja muotialaa niin tuotesegmentin kuin kokoluokkansa suhteen. Vastaajayritykset työllistävät Suomessa noin 1 000 henkilöä ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa. Digitalisaatiokysely toteutettiin osana Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Digitaalinen murros muotialalla -hanketta, joka on Euroopan Unionin rahoittama – NextGenerationEU.
-
Tekstiili- ja muotialan digitalisaatiokysely Q1/2025
Lataa