Metallikuidut

Metallikuituja saadaan esimerkiksi puhtaasta kullasta, hopeasta, kuparista, volframista, teräksestä ja pronssista tai metallien sekoituksista.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Metallikuitujen valmistukseen on useita erilaisia valmistustapoja ja niitä voidaan työstää joko huonelämpötilassa tai korkeissa lämpötiloissa. Metallikuituja valmistetaan vetämällä metalleista ohuita lankoja tai leikkaamalla ohuista metallilevyistä ohuita liuskoja. Metallikuituja voidaan valmistaa myös sulakehruumenetelmällä tai valamalla. Valmistetuista metallikuiduista voidaan kehrätä suoraan lankaa tai niitä voidaan sekoittaa esimerkiksi polyesterin, puuvillan tai villan kanssa langaksi. Metallikuiduista voidaan valmistaa tuotteita neulomalla, kutomalla ja punomalla. Leikatuista kuiduista voidaan myös tehdä kuitukankaita.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Metallikuiduilla on poikkeukselliset mekaaniset, termiset, sähköiset ja magneettiset ominaisuudet. Metallikuidut ovat elastisia ja lujia kuituja.

Tekstiileissä metallikuituja käytetään pääasiassa koristeiden valmistukseen. Perinteisesti hienoja metallikuituja on käytetty esimerkiksi intialaisten naisten perinnepuvun Sarin koristeluun. Metallikuiduilla on kuitenkin tärkeitä käyttökohteita myös antistaattisissa tekstiileissä, joita käytetään suojavaatetuksessa ja sisustustekstiileissä. Myös älytekstiileissä hyödynnetään metallikuituja.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Metallikuitujen vastuullisuusnäkökulmat liittyvät pitkälti raaka-aineena käytettävien metallien tuotantoon. Mahdollisten riskien tunnistaminen ja ennaltaehkäisy vaatii metallikuituja runsaasti käyttäviltä yrityksiltä pitkäjänteistä yhteistyötä tuotantoketjun läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

Vastuullisemmat vaihtoehdot

Neitseellisten luonnonvarojen kulutusta voidaan vähentää hyödyntämällä metallikuitujen raaka-aineena kierrätysmetallia.

Kauppanimet

Metallikuitujen kauppanimiä on muun muassa Bekinox®.