5 kysymystä alan korkeakouluille: Hämeen ammattikorkeakoulu

Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) voi opiskella vaatetussuunnittelua kestävän ja älykkään muotoilun koulutusohjelmassa. Muotoilun lehtori Leena Koivunen kertoo artenomikoulutuksesta ja alumnien yrityksistä.

Missä HAMK on hyvä?

Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän ja älykkään muotoilun koulutusohjelma on hyvä vaatetuksen suunnittelun ja valmistuksen kokonaishallinnassa. Vaatetuksen prosesseissa otamme huomioon sekä kestävän kehityksen että smart designin näkökulmia aina projektin mukaan.

Osaamme työskennellä monenlaisten vaatetusyritysten kanssa ja ymmärrämme nopeasti, minkälaista yhteistyötä erilaiset yritykset meiltä kaipaavat. Toimimme tulevaisuusorientoituneesti: opiskelijat oppivat eri menetelmiä, joiden avulla he pystyvät ottamaan haltuun myös alan tulevaisuuden näkymiä.

Millaisiin tehtäviin opiskelijoitanne on työllistynyt?

Haluan erityisesti tuoda esiin alumniemme yritykset: Entiset opiskelijamme pyörittävät menestyksellä designeryrityksiä kuten Papua, Noukia, Haldinia ja Uhana Designia. Opiskelijoitamme työskentelee myös lukuisissa kaupan ja tuotannon yrityksissä muun muassa suunnittelijoina ja sisäänostajina.

Mitä alan osaajilta vaaditaan tulevaisuudessa?

Uusien innovaatioiden tuominen ihmisten päivittäiseen elämään tuotteiden muodossa ja niihin integroituina vaatii tiedon hallintaa, verkostoitumista sekä ryhmätyöskentelytaitoja.

Yhä tärkeämmäksi tulee myös eettisen ja kestävän kehityksen huomioiminen tuotekehityksessä ja tuotteiden lanseerauksessa. Muotoilun koulutuksemme onkin profiloitunut Smart and Sustainable -sisältöiseksi syksystä 2020 lähtien.

Millaista yhteistyötä toivoisitte alan yrityksiltä?

Toivomme projekteja, joissa ratkaistaan yritykselle ajankohtaisia kysymyksiä esimerkiksi mallistoa kehittämällä tai uutta mallistoa suunnittelemalla. Toivomme, että yhteistyöprojektit ovat kokonaisia suunnittelusta tuotantoon saakka. Näin opiskelijat oppivat näkemään, miten suunnitelman pitää elää, jotta tuloksena olisi yritykselle aidosti hyödyllinen ja tuotantokelpoinen tuote.

Kerro jotain erikoista HAMKista?

Olemme ainoa ammattikorkeakoulu Suomessa, jossa koulutetaan muotoilijoita vaatetuksen lisäksi myös jalkinemuotoilussa sekä lasi- ja keramiikan muotoilussa.

Opiskelu tapahtuu Hämeenlinnassa. Ensimmäisen opintovuoden aikana opetuskieli on pääasiassa suomi ja toisesta vuodesta eteenpäin englanti.

Tutustu HAMK:n kestävän ja älykkään muotoilun opintoihin!

Tutustu alan koulutukseen ja ammatteihin sivuillamme www.tekstiilialalle.fi

5 kysymystä korkeakouluille –juttusarjassa esitellään alan koulutusta tarjoavia korkeakouluja. Tutustu myös Metropolian, LAB:n, Savonian, TAMKin ja Lapin yliopiston koulutuksiin!

 

Kuva: Rekissä oleva mallisto on HAMK:n syksyn 2020 yhteistyöprojekti Suomen Kädentaidot -messujen kanssa. Mallisto oli tarkoitus viedä HAMK:n omalle messuosastolle Tampereelle marraskuussa, mutta tapahtuma muutettiin koronapandemian vuoksi virtuaaliseksi ja osallistuminen tapahtui lopulta pienellä videolla malliston valmistamisesta. Kuva: Mila Pietikäinen.

Ajankohtaista aiheesta

Maksutonta lyhytkoulutusta tekstiili- ja muotialan vihreään siirtymään – ilmoittaudu nyt!

Kuka korjaisi ompelukoneet? Ompelukonehuoltajien koulutusta kehitetään häviävän osaamisen säilyttämiseksi

Uutishuone