Suomessa kehitetään uusia ekologisia tekstiilikuituja – tutustu uusiin materiaaleihin, joista kuullaan vielä!

Nykyisten tekstiilikuitujen rinnalle kaivataan uusia, ekologisempia vaihtoehtoja. Suomi on uusien tekstiilimateriaalien kehityksen kärkimaita. Alan toimijat odottavat jo kuumeisesti, koska uusia ratkaisuja saadaan kaupalliseen tuotantoon.

Suomessa kehitetään parhaillaan useita uusia sellu- ja puupohjaisia kuituja, joissa on mietitty erityisesti kuituraaka-aineiden ekologisuutta ja ympäristönäkökohtia. Uusien menetelmien avulla voidaan myös kierrättää tekstiiliä uudelleen kuiduksi ja takaisin käyttöön tekstiilimateriaalina.

Kokosimme yhteen neljä inspiroivaa esimerkkiä suomalaisesta tekstiilikuituosaamisesta:

Spinnova: Puukuitu

Spinnova Oy käynnistää ensi vuonna Jyväskylässä koelaitoksen, jossa tuotetaan uutta kuitua Spinnovan asiakkaiden testattavaksi.

Spinnovan uuden puukuidun raaka-aineena käytetään sellumassaa, joka hienonnetaan mekaanisesti mikrofibrilloiduksi selluloosaksi (MFC). Prosessissa ei käytettä haitallisia kemikaaleja eikä liuotusta.

Yrityksen puukuitu on lämmöneristyskyvyltään villaa vastaava. Kuidun lujuus ja elastisuus muistuttavat puuvillaa. Valmistajan mukaan prosessi on energiapihi ja siinä käytetään 99% vähemmän vettä kuin esimerkiksi puuvillakuidun tuotannossa.

Infinited Fibre: Selluloosakarbamaatti

The Infinited Fibre Ltd pilotoi tällä hetkellä tuotantoa ja hakee rahoitusta tuotantolaitoksen perustamiseen.

Infinited Fibre Ltd:n kuitu on nimeltään selluloosakarbamaatti. Heidän teknologiallaan voidaan valmistaa kuitua ns. suljetun kierron menetelmällä, eli materiaalit kiertävät aina uudelleen kuiduksi.

Selluloosakarbamaatin raaka-aineina voidaan käyttää kierrätystekstiiliä tai -kartonkia sekä puupohjaista tai maataloudesta peräisin olevaa sellumassaa. Kuitujen valmistus kuluttaa vähemmän kemikaaleja, vettä ja energiaa sekä väriaineita kuin esimerkiksi puuvillan tuotanto. Tunnultaan kuitu on puuvillan tyyppinen ja sillä on korkean värinottokyky.

Aalto-yliopisto: Ioncell-F

Aalto-yliopistossa kehitetylle Ioncell-F-kuidulle kaavaillaan koelaitosta, joka käynnistyisi vuonna 2020.

Ioncell-F-kuidun valmistusprosessissa käytetään ionisia liuottimia, jotka saadaan kerättyä prosessista talteen ja uudelleen kiertoon. Se on näin ollen ympäristöystävällisempi kuin esimerkiksi viskoosin tuotantoprosessi.

Kuidun raaka-aineena voidaan käyttää selluloosaa sekä selluloosapohjaisia kierrätysmateriaaleja, kuten esimerkiksi kierrätyspuuvillaa tai pahvia. Ioncell-F -kuidut ovat pehmeitä ja tunnultaan puuvillan tyyppisiä. Kuitujen märkälujuusarvot ovat tavanomaiseen viskoosiin verrattuna merkittävästi paremmat.

Rouva Jenni Haukion päällä nähdään 6.12.2018 linnanjuhlissa Ioncelista valmistettu iltapuku.

Tampereen teknillinen yliopisto: Biocelsol

Kehitysvaiheessa on myös Tampereen teknillisessä yliopistossa kehitetty Biocelsol-kuitu. Biocelsol valmistetaan viskoosiprosessilla, mutta ympäristöystävällisemmin, sillä teknologia ei vaadi ympäristölle haitallisen rikkihiilen käyttöä.

Biocelsol-kuidun raaka-aine on entsyymikäsitelty puusellu. Valmis kuitu on ominaisuuksiltaan viskoosin kaltainen. Kuidun kosteudenimukyky on puuvillaan tai viskoosiin verrattuna huomattavasti parempi.

Metsäteollisuus käynnistää kuitutuotantoa

Uusien kuitujen lisäksi suomalainen Metsä Spring rakentaa japanilaisen Itochu Corporationin kanssa tekstiilikuituvalmistuksen koetehdasta Äänekoskelle. Tehtaan tuotantovaiheen arvioidaan käynnistyvän vuoden 2019 lopulla.

Stora Enson Enocell-sellutehdas puolestaan valmistaa jo liukosellua tekstiiliteollisuuden tarpeisiin. Liukosellusta voidaan valmistaa tekstiilikuituja.

Kuva: Spinnova