Spinnova

Spinnova®-kuitu valmistetaan hienontamalla mekaanisesti sellumassaa mikrofibrilloiduksi selluloosaksi (MFC).

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Spinnova käyttää kuidun raaka-aineena tällä hetkellä FSC-sertifioitua puusellua, mutta raaka-aineeksi soveltuvat esimerkiksi myös selluloosaa sisältävä tekstiilijäte tai maatalouden sivuvirrat, kuten vehnän tai ohran olki. Menetelmällä voidaan valmistaa kuitua myös nahkajätteestä.

Spinnova®-kuitujen raaka-aine käsitellään mekaanisesti ilman kemiallista liuotusta. Mekaanisesti käsitelty selluloosa prosessoidaan mikrofibrilloiduksi selluloosaksi, joka puristetaan paineella suulakkeiden läpi. Suulakekehrätyt kuidut kuivataan ja kehrätään langaksi.

Spinnova®-kuidut voidaan värjätä ennen langaksi kehräämistä, jolloin säästytään perinteisten värjäysmenetelmien veden kulutukselta ja kemikaalien käytöltä.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Spinnova®-kuidun tuntu on lähimpänä puuvillaa tai pellavaa. Kuitu on lujaa sekä hyvin värjäytyvää ja sen lämmöneristävyys on villan kaltainen. Spinnova®-kuiduista voidaan valmistaa muun muassa vaatetus- ja sisustustekstiilejä, jalkineita, asusteita ja kuitukankaita.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Spinnova®-kuidun tuotannossa käytetään tällä hetkellä FSC- ja PEFC-sertifioitua puusellua. Sertifioinnit takaavat, että kuidun raaka-aineena käytettyä metsää hoidetaan kestävällä tavalla niin ympäristön kuin ihmisten näkökulmasta. Kuidun valmistusmenetelmä on merkittävästi ympäristöystävällisempi kuin puuvillan tai viskoosin tuotanto. Suljetun kierron prosessissa ei tarvita lainkaan haitallisia kemikaaleja tai liuottimia, eikä siinä muodostu jätevirtoja. Lisäksi vedenkulutus on Spinnovan mukaan puuvillaan verrattuna 99 prosenttia alhaisempaa. Spinnova®-kuidusta valmistetut tuotteet voidaan myös käytön jälkeen kierrättää uudelleen samassa prosessissa ilman kuidun laadun heikkenemistä. Spinnovan teknologialla valmistettu kuitu on sellaisenaan biohajoavaa.