Ioncell

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämällä Ioncell-menetelmällä voidaan valmistaa laadukasta tekstiilikuitua selluloosapitoisista jäte- ja sivuvirroista, kuten esimerkiksi puusta, kierrätyspaperista ja -pahvista sekä tekstiilijätteestä. Myös hamppuneuloksen kierrättämistä uusiksi Ioncell®-kuiduiksi on tutkittu.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Ioncell®-valmistusprosessissa käytetään ionista nestettä selluloosan liuottamiseen, minkä jälkeen kuidut valmistetaan hyödyntämällä ilmarakokehruumenetelmää. Ainoat käytetyt kemikaalit ovat myrkytön ioninen neste sekä vesi, jotka voidaan kierrättää prosessissa.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Ioncell®-kuidulla on luonnonkuidun pehmeä tuntu, silkkimäinen hohde ja se on erittäin vahvaa jopa märkänä. Kuidusta valmistettu kangas on hyvin värjäytyvää ja sitä on helppo työstää. Ioncell®-kuitu on sellaisenaan biohajoavaa. Kun hamppuneuloksen kierrättämistä Ioncell®-kuiduiksi tutkittiin, kuitujen ominaisuudet vain paranivat kierrätysprosessissa; Ioncell®-neulos oli paitsi vahvempaa, myös kiiltävämpää ja pehmeämpää verrattuna alkuperäiseen hamppuneulokseen.

Ioncell®-kuiduista voidaan valmistaa vaatetus- ja sisustustekstiilejä. Kuidut soveltuvat hyvin myös teknisiin tarkoituksiin.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Valmistusmenetelmän suurimmat ympäristöhyödyt liittyvät raaka-aineiden kierron ylläpitoon. Menetelmä on merkittävästi ympäristöystävällisempi kuin puuvillan tai viskoosin tuotanto. Ainoat käytetyt kemikaalit ovat myrkytön ioninen neste sekä vesi, jotka voidaan kierrättää prosessissa. Ioncell®-kuidusta valmistetut tuotteet voidaan myös käytön jälkeen kierrättää uudelleen samassa prosessissa ilman kuidun laadun heikkenemistä.