Infinna

Infinited Fiberin kehittämällä selluloosakarbamaattimenetelmällä voidaan valmistaa tekstiilijätteestä täysin uutta tekstiilikuitua. Infinna™-kuidun raaka-aineena voidaan käyttää myös muita selluloosapitoisia jäte- ja sivuvirtoja, kuten kierrätyskartonkia ja -paperia sekä vehnänoljen kaltaisia maatalouden sivuvirtoja.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Kuidun valmistus alkaa raaka-aineen alkukäsittelystä, joka räätälöidään käytettävän raaka-aineen mukaisesti. Tekstiilijätteen osalta prosessi alkaa lajittelusta ja mekaanisesta repimisestä, jonka jälkeen selluloosakuitu erotellaan liuottamalla muista kuiduista, kuten polyesterista. Karbamointivaihe, jossa selluloosa reagoi urean kanssa, on menetelmän ydin, ja tästä vaiheesta alkaen menetelmä on sama raaka-aineesta riippumatta. Prosessista syntyvä selluloosakarbamaattipulveri liuotetaan nesteeksi, ja neste kehrätään selluloosakarbamaattikuiduksi.

Käytön jälkeen kuidusta valmistetut tekstiilit voidaan kierrättää uudelleen samassa prosessissa yhdessä muun tekstiilijätteen kanssa. Kuitu on sellaisenaan biohajoavaa.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Infinna™-kuidulla on luonnollinen, puuvillan kaltainen tuntu ja sen värjäytyvyys on erinomainen. Kuidut ovat vahvoja, pehmeitä ja kestäviä, ja niillä on luonnolliset antimikrobiset ominaisuudet.

Infinna™-kuitua voi käyttää kuten mitä tahansa tekstiilikuitua langan sekä kankaiden ja neulosten valmistuksessa. Kuidun ominaisuudet muistuttavat puuvillaa, joten se soveltuu vastaavanlaisiin käyttötarkoituksiin kuin puuvilla. Infinna™-kuiduista voidaan valmistaa vaatetustekstiilejä, kuten t-paitoja, puseroita, farkkuja ja housuja. Kuiduista voidaan valmistaa myös sisustustekstiilejä, kuten lakanoita. Infinna™-kuitu soveltuu erinomaisesti myös kuitukankaiden valmistukseen.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Valmistusmenetelmän suurimmat ympäristöhyödyt liittyvät raaka-aineiden kierron ylläpitoon sekä maailmanlaajuisen tekstiilijäteongelman vähentämiseen. Puuvillaan, viskoosiin ja polyesteriin verrattuna Infinnan™ valmistus on varsin ympäristöystävällistä. Valmistusprosessissa käytetyt kemikaalit eivät ole yhtä haitallisia kuin esimerkiksi viskoosin valmistuksessa. Lisäksi prosessiin tarvittava vesi voidaan kierrättää
ja käyttää prosessissa uudelleen. Infinna™-kuidusta valmistetut tuotteet voidaan käytön jälkeen kierrättää uudelleen samassa prosessissa yhdessä muun tekstiilijätteen kanssa.